Overleg:Gallische Oorlog

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
  Kwaliteitsbeoordeling

Er staat 2 keer svvan, maar wat is nou eigenlijk de juiste naam? Gallische oorlog of Gallische Oorlog? Kan dan op één van de twee pagina's het sjabloon svnaar neergezet kunnen worden. Emiel 1 jun 2006 13:57 (CEST)[reageer]

Ik heb de vertaling "Samber" voor Sabis veranderd en vervangen door de meer 'modernere' interpretaties: - Selle [M.-A. Arnould] (1941) - Samme [H. Rombaut] (2006)

De namen zijn die van de overeenkomstige mensen die de toewijzing claimen.

zie http://www.uitpers.be/boek_view.php?id=1367

Beste geleerden,

Bij deze een klein vraag/punt van discussie ingebracht door deze amateur Romeinofiel. Op diverse fora en sites lees ik dat de ontzettingsmacht van de Galliers naar Alesia zwaar overschat is in aantal, en dat Ceasar dit waarschijnlijk schreef om zijn eigen kunnen te benadrukken. Toch waag ik te twijfelen over het feit of dit echt zo grof overschat is geweest. Als ik namelijk de onderlinge oorlogen van de Galliers bekijk, de bevolkingsaantallen in deze periode en de verspreiding van brons en ijzer voor wapens, zou het dan niet mogelijk zijn dat dit inderdaad een gigantische leger is geweest, van wellicht zelf meer dan 150.000 man? Hierbij voeg ik nog twee punten: Na de Bello Gallico waren gehele streken in Gallie ontvolkt en daarbij moeten we ook niet vergeten dat in tijden van nood elke gezonde man tussen de 15-45 jaar het slagveld op werd gestuurd. Dorpen werden in deze periodes bevolkt door met name oude mensen, vrouwen en kinderen. Bovendien ging de noodkreet van Vergecintorix leger het gehele land door. Mijn vraag aan u, als ongetwijfeld beter geinformeerd, is als volgt: Op welke basis worden deze schattingen overdreven genoemd? Ik hoop u snel te horen en mocht ik nog in de gelegenheid zijn additionele of onderbouwende websites of info te vinden, dan zal ik deze posten. Vanwege een eigen bedrijf heb ik echter niet altijd voldoende vrije tijd.