Overleg:Geloofsbrief

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Betaalde en onbetaalde functies[brontekst bewerken]

In het artikel staat:

  • De geloofsbrief bevat gegevens over alle betaalde en onbetaalde functies die de vertegenwoordiger heeft.

Ik twijfel eraan of dat wel klopt, daarom haal ik het nu eerst maar weg. Volgens Geloofsbrieven op parlement.com bevatten de geloofsbrieven de gegevens waaruit blijkt of iemand aan de wettelijke eisen voor het kamerlidmaatschap voldoet. Nevenfuncties van kamerleden worden wel opgenomen in een lijst, dus een kandidaat-kamerlid zal die moeten melden, maar ze vormen geen wettelijke voorwaarde of beletsel voor het kamerlidmaatschap.

Ik zou daarom verwachten dat de gegevens over die functies geen deel uitmaken van de eigenlijke geloofsbrieven, maar samen met die geloofsbrieven worden ingeleverd.

Het is me overigens niet duidelijk geworden of wie die geloofsbrieven opstelt. Een verklaring over leeftijd en nationaliteit kan een uittreksel uit het bevolkingsregister zijn. Maar wie stelt een verklaring op dat iemand geen functies bekleed die onverenigbaar zijn met het lidmaatschap van het betreffende vertegenwoordigende lichaam (bijv. lid Raad van State)? Johan Lont (voorbehoud) 19 nov 2008 11:05 (CET)[reageer]

Gekozen ambassadeur[brontekst bewerken]

Er staat nu in het artikel, dat een ambassadeur een document toont, waarmee aangetoond wordt dat hij op wettige wijze in een overheidslichaam is gekozen. Dat klopt niet, en is een kwestie van slordige formulering.

Ik zal dat aanpassen. Johan Lont (voorbehoud) 19 nov 2008 11:05 (CET)[reageer]