Overleg:Gemengd huwelijk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Canoniek recht[brontekst bewerken]

In het artikel staat:

Zo is volgens het katholieke Wetboek van het canoniek recht uit 1983 het huwelijk tussen een gedoopte en een niet-gedoopte persoon ongeldig.

Klopt dat? Moet het niet verboden zijn in plaats van ongeldig?

Als het huwelijk tussen een gedoopte en een niet-gedoopte persoon volgens het canoniek recht ongeldig is, dan kan een gedoopte die met een niet-gedoopte is getrouwd daarna dus zonder bezwaren nog een keer trouwen (zonder echtscheiding of nietig-verklaring), want dat eerste huwelijk is niet geldig.

En als de niet-gedoopte zich alsnog laat dopen, zijn ze volgens canoniek recht nog steeds ongehuwd, en moeten dus opnieuw trouwen om gehuwd te worden. Het eerste huwelijk was immers niet geldig.

Nu geldt voor de katholieke kerk het huwelijk als sacrament, wat betekent dat het 'kerkelijk' huwelijk geldt als het 'echte' huwelijk en een burgerlijk huwelijk kerkelijk niet als huwelijk wordt erkend. En de kerkelijke functionarissen zullen wellicht een kerkelijk huwelijk weigeren zolang bruid en bruidegom niet beiden gedoopt zijn. Ik vraag me dus af wat er bedoeld wordt met "het huwelijk tussen een gedoopte en een niet-gedoopte persoon". Wordt daarmee een kerkelijk huwelijk bedoeld, dat is gesloten door een priester die niet heeft gecontroleerd of ze wel gedoopt waren, of die het feit dat een van het niet gedoopt was heeft genegeerd? Of wordt daarmee een burgerlijk huwelijk bedoeld? Maar dat burgerlijk huwelijk is in zekere zin ook ongeldig als beiden gedoopt zijn -- in die zin, dat beide echtelieden zonder kerkelijke huwelijkssluiting naar canoniek recht als 'niet-gehuwd' worden gezien. (Denk ik). Hoe zit het? Johan Lont (voorbehoud) 30 jul 2008 17:02 (CEST)[reageer]