Overleg:Geschiedenis van de filosofie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De opzet van een artikel hier[brontekst bewerken]

Op de Overleg:Antieke filosofie is een discussie gaande om dit artikel op te zetten naar het Engelse voorbeelden van en:History of philosophy. Een artikel dat zowel de oorsprong en ontwikkeling van de Oosterse als de Westerse filosofie bevat. - Mdd 29 nov 2007 21:41 (CET)[reageer]

Een begin voor een opzet hier (vanuit het Engels)[brontekst bewerken]

Filosofie
Geschiedenis van de filosofie
––– Vakgebieden –––
Cultuurfilosofie · Esthetica · Ethiek ·
Filosofie van de geest · Geschiedfilosofie · Kennistheorie · Logica · Metafysica ·
Rechtsfilosofie · Sociale filosofie ·
Taalfilosofie · Wetenschapsfilosofie
––– Westerse filosofie –––
Presocratische filosofie · Antieke filosofie · Middeleeuwse filosofie · Renaissance-filosofie · Moderne filosofie · Postmoderne filosofie · Hedendaagse filosofie
––– Oosterse filosofie –––
Chinese filosofie · Taoïsme · Confucianisme · Indische filosofie · Hindoeïsme ·
Boeddhisme · Japanse filosofie . Iraanse filosofie
––– Religieuze filosofie –––
Christelijke filosofie · Joodse filosofie · Islamitische filosofie
Portaal  Portaalicoon  Filosofie

De geschiedenis van de filosofie is de studie van de filosofische ideeën en concepten over de historie. Het begrip "geschiedenis van de filosofie" staat verder ook voor de historische ontwikkeling van de filosofie. In dit artikel worden beide geschetst en wordt een overzicht gegeven van Oost en West.

Algemeen

Onderwerpen gerelateerd aan de geschiedenis van de filosofie kunnen zijn: Hoe kunnen veranderingen in de filosofie historisch verantwoord worden? Wat is de drijvende kracht in de ontwikkeling van het gedachtengoed in een historische context?

The history of philosophy is the study of philosophical ideas and concepts through time. Issues specifically related to history of philosophy might include (but are not limited to): How can changes in philosophy be accounted for historically? What drives the development of thought in its historical context? To what degree can philosophical texts from prior historical eras even be understood today?

All cultures — be they prehistoric, ancient, medieval, or modern; Eastern, Western, religious or secular — have had their own unique schools of philosophy, arrived at through both inheritance and through independent discovery. Such theories have grown from different premises and approaches, examples of which include (but are not limited to) rationalism (theories arrived at through logic), empiricism (theories arrived at through observation), and even through leaps of faith, hope and inheritance (such as the supernaturalist philosophies and religions).

History of philosophy seeks to catalogue and classify such development. The goal is to understand the development of philosophical ideas through time.

Tijdlijn filosofie
Zie ook

Categorie:Filosofie Categorie:Wetenschapsgeschiedenis en:History of philosophy

Verder commentaar[brontekst bewerken]

Het lijkt erop dat het Engelse artikel zowel de studie als de historische ontwikkeling wil bespreken. - Mdd 29 nov 2007 22:18 (CET)[reageer]

Met dit artikel is eenzelfde probleem als ik bij het ontwerp van het artikel wetenschapsgeschiedenis heb ervaren... en daar nog nauwelijks heb opgelost (twee jaar later). Beide begrippen hebben op z'n minst drie betekenissen.
  • De historische ontwikkeling ...
  • De studie van de historische ontwikkeling ...
  • De informatie, die in geschreven bronnen is overgeleverd, van de stand van zaken en ontwikkeling van ...
Dit moet ergens aan het begin verwerkt worden. Voor de rest wil ik dit artikel verder ontwikkelen zoals dat ook in overleg:klassieke filosofie is besproken. Met volle aandacht voor zowel de Oosterse als Westerse filosofie en de wisselwerking tussen beiden. Ik moet zelf nog even puzzelen hoe ik dit het beste kan aanpakken. -- Mdd 3 dec 2007 14:15 (CET)[reageer]

"Nieuw" artikel[brontekst bewerken]

(Ik reageer met enige vertraging Glimlach op de discussie hierboven)
Intussen is er (in mei 2010) al wel een nieuw artikel aangemaakt op basis van een vertaling van het Engelstalige History of Philosophy. Met dank aan mijn gewaardeerde collega De Wikischim, die eveneens veel tijd heeft gestoken in redactie en uitbreiding! Potentieel kan dit uitgroeien tot een monsterlijk groot artikel, maar ik meen dat we het toch beter overzichtelijk kunnen houden en moeten vertrouwen op de deelartikelen waar wordt naar verwezen. Wie tips heeft ter verbetering van wat er nu al staat, mag hier gerust reageren. J.G.G. (overleg) 24 jun 2015 16:45 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 5 externe link(s) gewijzigd op Geschiedenis van de filosofie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 20 jul 2017 03:47 (CEST)[reageer]

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Geschiedenis_van_de_filosofie zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 13 nov 2021 06:15 (CET)[reageer]

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.