Overleg:Groene stroom

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Levering van groene stroom[brontekst bewerken]

De tekst zoals op de hoofdpagina, citaat: Producenten van groene stroom leveren hun elektriciteit aan het elektriciteitsnet. De stroom is daarna niet meer te onderscheiden bij de afnemers. Echter, de gebruikers sluiten een contract met een leverancier van groene stroom, daardoor kan een gebruiker toch groene stroom verbruiken is onjuist omdat de opgewekte groene stroom niet geleverd wordt via een contract. Garanties van Oorsprong worden uitgegeven voor bepaalde hoeveelheden door de producent aan het net geleverde energie. Bij energie is sprake van eenheden zoals kilowatturen. De eenheid van stroom is de ampère. Het begrip "stroom" is in het spraakgebruik anders dan in geschreven taal, daar heeft iedereen wel begrip voor. Er wordt in het artikel verwarring gebracht door deze wijze van schrijven, terwijl wiki is bedoeld helderheid te scheppen. Bouwhuis, EAJ 8 jun 2008 02:58 (CEST)[reageer]

Wordt bij de opwekking van groene stroom uit biomassa de uitstoot van CO2 verminderd (t.o.v. het opwekken van dezelfde hoeveelheid energie door verbranding van fossiele brandstoffen)? --Arrowman 18 jun 2004 00:18 (CEST)[reageer]

Op zich niet, maar omdat de biomassa opnieuw gevormd kan worden uit zonlicht en CO2 uit de lucht is er een kringloop van CO2. Dit itt. gebruik van fossiele brandstoffen. Biomassa is zo gezien een vorm van zonne energie (mist inderdaad steeds opnieuw aangeplant) Elly 18 jun 2004 04:39 (CEST)[reageer]

kernenergie[brontekst bewerken]

De zin "Kernenergie is overigens wel duurzame energie, maar geen groene energie, omdat het radioactieve afval dat overblijft slecht voor het milieu is." heb ik verwijderd. Volgens de eigen wikipedia-definitie van duurzame energie behoort kernsplitsing hier niet toe (wel een eindige voorraad, en wel impact op de volgende generaties). Ik weet niet of er wel onderscheid is tussen duurzame energie en groene energie, heeft iemand hier een antwoord op ? Indien niet, moet men misschien overwegen om de artikelen groene stroom en duurzame energie samen te voegen ? Behalve natuurlijk het feit dat energie breder is dan elektrische stroom. DéRahier 23 feb 2007 16:45 (CET)[reageer]

Over kernenergie zijn nog niet alle miliue bewegingen er uit. Volgens sommige leveranciers is het wel groene energie, volgens greenpeace niet. (Maar volgens een van de oprichters van greenpeace die nu weg is bij greenpeace weer wel). Denk daarom dat het begrip moet worden toegevoegd maar dat er bij moet komen te staan dat het onduidelijk is waar het onder valt.
Als je om de bovenstaande redenen (Eindige voorraad, impact op volgende generaties) kernenergie weghaalt zul je ook het verbranden van afval (waar zeker ook extra giftige stoffen bij vrijkomen (impact), en wat niet eindig is (voorraad afval is beperkt)) weg moeten halen.
Echt duurzame energie is eigenlijk moeilijk te vinden, als je kijkt naar de wetten der thermodenamica (waar komt windenergie eigenlijk vandaan? draaiing van de aarde? vertraagt dat niet als we de energie uit het systeem halen?). Alleen zonne energie zou je hier toe kunnen rekenenen. Maar dan kom je met het probleem dat het maken van zonnecellen weer olie kost, waar we ook maar een beperkte hoeveelheid van hebben.
Eigenlijk vind ik persoonlijk dat zowel dit artikel als het duurzame energie artikel erg slecht zijn. Ze staan bol van de anti kern energie propaganda. Zo wordt er in het duurzame energie artikel afgegeven op kernfusie, omdat het te veel geld kost en te ver in de toekomst is, maar hebben ze het wel over zonnetorens. Die ook nog niet bestaan, en waar het ook onduidelijk is hoe goed die gaan werken. (Er was wel een prototype, maar die is na 8 jaar afgebroken omdat er door de windstromen schade aan ontstaan was). Ook blauwe energie centrales en Thermisch-elektrische zonne-energie is allemaal nog toekomstmuziek. Zullen we ook meteen magnetische veld energie opwekkers erbij zetten? Of het boren van nieuwe vulkanen, en daar de energie van aftappen? Of zonnecellen die in de ruimte zweven? Of nog beter ruimteschepen die van andere planeten brandstof ophalen? (ik overdrijf, ik weet het).
Het grootste probleem is dat op het moment er voor olie nog geen goed alternatief is kwa energie. Duurzame energie kost te veel geld en tijd om op te zetten voor te weinig energie of geen constante energie (en opslaan in accu's is een leuk idee, maar niet echt rendabel (treed veel energie verlies op) en accus kosten ook weer olie om te maken). Hierdoor grijpen we masaal terug op kolen als energiebron. En dat terwijl kolen stukken veel vervuilender zijn dan olie of kernenergie. (Het klopt wel dat de nieuwe nl kolencentrales stukken milieu vriendelijker zijn, maar dat komt ook grotendeels omdat er alleen hoogwaardige kwaliteit kolen gebruikt worden. De lagere kwaliteit wordt in afrika gebruikt. Wat netto toch een negatief klimaat resultaat oplevert). Daarom wil zou ik willen voorstellen om de ban op kernenergie die er is op te heffen. Vooral omdat het helemaal niet zo gevaarlijk is als er wordt voorgedaan.
Ik heb ook op de duurzame energie pagina comments hierover achtergelaten --Soyweiser 26 jan 2008 02:33 (CET)[reageer]
Bij elk organisch proces is er afval, dus zal er een afvalstroom zijn zolang er leven is. Ik denk dat dit lang genoeg is om niet van een eindige bron te moeten spreken (wel in volume, niet in duur). Tenslotte, zelfs de zon zal ooit uitdoven.. Natuurlijk dat de leveranciers van kernenergie die graag als groen voorstellen, maar echt objectief kun je hen natuurlijk niet noemen. Ik denk dat er in de wetenschappelijke wereld een duidelijke consensus is om kernenergie als vervuilend en eindig te bestempelen, en dus niet tot de duurzame energie te rekenen. (Het is trouwens een fabel om te denken dat er geen CO2-uitstoot is: met name het verrijkings- en verwerkingsproces heeft een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen, volgens Greenpeace tot 30% tov een conventionele centrale.)
U beweert dat het artikel niet neutraal is, maar uw uitspraken hierboven zijn dit nog stukken minder (kernenergie is helemaal niet zo gevaarlijk als wordt voorgedaan, duurzame energie kost te veel geld,..). Deze twee bewerkingen doen trouwens niets af aan de artikels over duurzame energie en groene stroom, het is niet omdat die duur zou zijn, of kernenergie ongevaarlijk, dat kernenergie opeens tot groene stroom gerekend moet worden.
PS de wereld zal echt niet stilvallen omdat we de windenergie opvangen. Die wordt trouwens praktisch uitsluitend veroorzaakt door .. jawel, de zon.
Vriendelijke groeten - Rahier overleg 27 jan 2008 01:02 (CET)[reageer]

Wat is nou eigenlijk 'groene stroom'?[brontekst bewerken]

Dit artikel gaat (vooral) over duurzame energiebronnen. Maar daarvoor bestaat al een andere topic. De term "Groene Stroom" wordt heel specifiek gebruikt voor de keuze die je sinds een paar jaar hebt om als consument te kiezen voor "Groene Stroom". Daarmee bevorder je dan het gebruik van duurzame energiebronnen, is het idee. Maar HOE dat precies in z'n werk gaat, wordt me niet duidelijk - ook niet uit dit artikel, dat ik nu juist opzocht om dat te weten te komen. Hans --Mabelis 11 dec 2009 14:59 (CET)[reageer]

Systeem van verrekening[brontekst bewerken]

Ik heb geprobeerd duidelijk te maken dat groene stroom fysiek geen echte groene stroom is. Een wijdverbreide misvatting bij consumenten. Ook bij gebruik van groene stroom moet men zuinig omgaan met energie.Smiley.toerist (overleg) 2 dec 2015 11:52 (CET)[reageer]

Ik denk dat ik misschien beter de analogie met drinkwater kan gebruiken. Stel dat ik als consument alleen water afkomstig van de Zwitserse bergen wil drinken die via de Rijn naar Nederland stroomt. Je kan een boekhoudkundig verrekingssysteem opzetten waarbij de consument alleen het Zwitserse waterdeel koopt.Smiley.toerist (overleg) 2 dec 2015 11:58 (CET)[reageer]

Groene stroom samenvoegen met ander artikel over hetzelfde onderwerp[brontekst bewerken]

Kan dit artikel niet samengevoegd worden met het artikel over Duurzame energie? In feite gaan beide artikels over hetzelfde onderwerp, in beide artikels word gesproken over windenergie, zonne-energie enz.

Truzo (overleg) 12 jan 2016 23:34 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Groene stroom. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 20 jul 2017 07:56 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Groene stroom. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 sep 2017 03:23 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Groene stroom. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 apr 2019 10:18 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Groene stroom. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 mei 2019 07:46 (CEST)[reageer]