Overleg:Gujarati (taal)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gujarati in Antwerpen[brontekst bewerken]

Antwerpen werd verwijderd uit het artikel, m.i. onterecht.

De reden dat in Antwerpen een grote gemeenschap is die Gujarati spreekt, is dat veel mensen uit de deelstaat Gujarat Jains zijn. Door de strenge ethische regels van hun geloof zijn er veel beroepen die ze niet mogen uitoefenen. Daarom zijn veel Jains aktief in de diamantsector, een bedrijf waar Antwerpen een van de topposities in de wereld inneemt.

De grote gemeenschap Indiërs in Antwerpen heeft daardoor als moedertaal Gujarati. Salilus 25 okt 2006 21:44 (CEST)[reageer]

Dank voor het open gesprek. Ik wil ten eerste mijn spijt betuigen voor wat ik zelf een nogal spontane reactie vond. Het kwam tendensieus over, maar als ik het mis heb, zie ik graag de door jou voorgestelde verbetering/toevoeging, maar met de nodige onderbouwing. Waarom kwam het zo over? Omdat ik een nacht heb zitten zoeken naar feitenmateriaal over die lui, en mij in mijn hemd gezet voel als iemand schijnbaar out of the blue een willekeurige naam toevoegt, een naam die bovendien nogal in het nieuws is wegens rascistische discriminatie en daarmee samenhangend geweld. Voor het doen van boude uitspraken is dan een betrouwbare en informatieve reflink wel op zijn plaats, lijkt mij. Ik kom zelf uit Rotterdam maar draag Antwerpen een zeer warm hart toe en zou niet willen dat het ten onrechte niet genoemd wordt, noch dat het ten onrechte wel genoemd wordt.
Daarbij, in het rijtje "Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika" staat elke stadsnaam een beetje vreemd, dat vergt meer introductie, bijvoorbeeld "en stedelijke gebieden zoals het Belgische Antwerpen", ik probeer maar wat. Andere voorbeelden zijn dan ook zeer welkom, met bijbehorende onderbouwing. Amsterdam kent ook van oudsher een levendige diamantindustrie, die ook voornamelijk in handen van een kleine bevolkingsgroep was, met alle jalouzie en zwartmakerij van dien. Maar Gujarati heb ik daar nog nooit gehoord.
Ook meen ik dat het feit dat de Antwerpse universiteit Engelstalige Gujarati-les biedt en ik verder niks kon vinden over cursussen, een aanwijzing is tegen het bestaan een "grote gemeenschap [...] die Gujarati spreekt". De info op de universiteitslink leidt mij tot die conclusie. Als je een gezaghebbende/geloofwaardige referentie hebt (liefst online, wel zo makkelijk) waar ik iets over die Jains mensen, hun diamanten en hun geloof kan lezen, word ik wijzer. Het artikel zal er ook wijzer van worden als we dat vervolgens helder uiteenzetten. De meeste Gujaratisprekende mensen zijn van oorsprong Hindoe, heb ik begrepen uit de Engelse en andere anderstalige versies van dit artikel waar Antwerpen nergens met name wordt genoemd i.t.t. het V.K. en Noord-Amerika. Groet, Ivory 25 okt 2006 22:50 (CEST)[reageer]

Goed dat we er over kunnen praten. Dat kan niet met alle Wikipediagebruikers! Ik zal - tenzij je het zelf doet - rekening houdend met je opmerking het stukje aanpassen. Het is inderdaad zo dat de diamanthandel in Amsterdam en New York voor een groot deel in handen is van de Joodse gemeenschap. In Antwerpen is dit voor een deel ook zo, maar voor een ander deel in de Gujarati-handen.

Een deel van de bevolking van Gujarat is Hindoe en een deel is Jain, maar in Antwerpen is het merendeel van hen Jain, omwille van de redenen die ik heb verklaard (enkel beroepen waarin het ahimsa wordt gerespecteerd, dus onder meer diamant, wat dan weer tot Antwerpen leidt). De leergangen aan het India-Instituut worden voor het grootste deel gevolgd door Gujarati's en hun kinderen, die vaak het contact met hun taal verliezen, omdat ze naar Engelse scholen gaan.

Er bestaat een mooie website over Jainisme. Ik zoek hem even op en plaats hem hieronder.

Vriendelijke groet, Christian, Salilus 25 okt 2006 23:05 (CEST)[reageer]


Hier is dan de link:

http://www.jainnet.com/

Salilus 25 okt 2006 23:13 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Gujarati (taal). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 nov 2017 07:56 (CET)[reageer]