Overleg:Hagiografie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik kende de term hagiografie alleen in de betekenis van "kritiekloze/bewonderende biografie". Ik begrijp nu waar dat vandaan komt. --Taka 17 mei 2004 07:54 (CEST)[reageer]

Christelijk? Katholiek![brontekst bewerken]

Mag ik even opwerpen dat enkel de christelijke stromingen die vanuit het katholicisme vertrekken (Rooms-Katholicisme, Grieks- en Russisch Orthodox, alsook enkel minderheidsstrekkingen zoals de Koptische kring) ook "heiligen" hebben? Ook de Anglicaanse kerk - die eigenlijk een "noch vlees, noch vis"-positie bekleden tussen het protestantisme/evangelisme enerzijds en het katholicisme anderszijds, kennen heiligen.

De christelijke strekkingen die vanuit het protestantisme zijn gegegroeid (Lutheranisme, Calvinisme en andere) kennen en aanvaarden geen heiligenbeelden. De bewering dat het dus bij hagiografie om "christelijke" heiligen gaat is in de volksmond aanvaardbaar, maar in een encyclopedisch werk gewoonweg te onjuist om te laten staan.

Kennin 17 aug 2009 00:51 (CEST)[reageer]

Men stelt weleens dat de Bijbel de oudste hagiografie is[brontekst bewerken]

in plaats van het feit-sjabloon

Zo lust ik er nog wel een paar. Als je een zin begint "Men stelt weleens dat" kun je daarachter Joost mag weten welke kolder/leugen ooit opgetekend of gezegd beweren. Bovenstaand is pertinent niet waar en laat bovendien een prangende vraag open: wie is/zijn toch in vredesnaam die beroemde men. Vager kan bijna niet en de bewering kan op straffe van verwijdering verbeterd worden op een van de volgende manieren:

1. een bron die de bewering staaft en opkomende vragen als "is dat zo?" en bovenstaande beantwoordt.
2. anders formulieren opdat de zin wel zin (lees:toegevoegde waarde) heeft anders dan het noemen van de Bijbel.

Alvast dank voor inspanning en gebruikte tijd met collegiale groeten van Klaas `Z4␟` V8 aug 2017 17:05 (CEST)[reageer]
die even net doet of dit te beoordelen pagina's is en om ende nabij twee weken tijd voor verbetering geeft.