Overleg:Hefgas

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb dit artikel gemaakt als vrije vertaling van de engelstalige en duitstalige versies, en daaraan zelf een aantal toevoegingen gemaakt. --Erik Wannee (overleg) 4 apr 2011 14:01 (CEST)[reageer]

Draaggas in ballonnen van Vega missie[brontekst bewerken]

Ik heb een vraag: Bij de ballonnen van de Vega missie naar Venus werden de ballonnen gevuld met helium. Qua drijfvermogen is dat helemaal niet nodig in deze zeer dichte atmosfeer. En helium heeft als nadeel dat het relatief snel door de wand van de ballon diffundeert, dat het onder druk in een cilinder in de satelliet meegenomen moet worden en dat het op het juiste moment in de ballon moet worden geblazen.
Bij mij komt dan de vraag op waarom men niet een beetje water in de lege ballon heeft gedaan? Tijdens de reis, in de koude interplanetaire ruimte blijft het compact bevroren tot ijs; zodra het in de hete Venus-atmosfeer komt, wordt het verhit tot stoom dat de ballon opblaast. Geen drukvat nodig, geen speciaal systeem om gas in de ballon te laten; weinig dat kan mislukken. Stoom is m.i. voldoende in staat een ballon in de atmosfeer van Venus te laten drijven en diffundeert ook nog eens moeilijk door de wand van een ballon heen.
Wie heeft een verklaring waarom toch voor helium is gekozen? Bij een sluitende verklaring svp toevoegen aan de tekst op dit lemma. --Erik Wannee (overleg) 6 apr 2011 20:10 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Hefgas. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 apr 2019 18:06 (CEST)[reageer]