Overleg:Heinz Guderian

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Thanks for the informatoin Cherin Selin. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 83.116.214.65 (overleg|bijdragen)

Over POV gesproken![brontekst bewerken]

Een alinea als deze:

Beoordeling

Guderian was geen overtuigde nazi maar maakte zich, zoals verreweg de meeste andere Duitsers in het leger en elders, wel dienstbaar aan het bewind. Zijn compromitterende houding blijkt uit zijn uitspraak dat hij het nodig oordeelde Warschau geheel te vernietigen. Aan het Oostfront heeft de Duitse Wehrmacht in de Tweede Wereldoorlog beestachtig huisgehouden onder de burgerbevolking en de joden. Guderian heeft zich daar evenmin als bijvoorbeeld Erich von Manstein tegen verzet. Zij hebben de genocidale politiek van de Nazi's gesteund en de uitvoering ervan door hun militaire optreden mogelijk gemaakt. Desondanks werd hij niet wegens oorlogsmisdaden vervolgd evenals vele andere Duitse meelopers.

heeft geen enkel bestaansrecht in een encyclopaedie.

  1. Wat is een "overtuigde Nazi" en waar blijkt deze wel of niet kwalificatie uit?
  2. "Maakte zich dienstbaar aan het bewind" - Ja, natuurlijk, dat doet een militair nou eenmaal. Het gross van de militairen stapt niet op bij bewindswisselingen en hoe wrang dat in deze ook moge zijn, normaliter is dat maar goed ook. Er is wmb een groot verschil tussen een Nazi en een militair officier.
  3. "compromitterende houding" - Volgens wie en welke maatstaven?
  4. "beestachtig huisgehouden" - Moet dit nog becomentarieerd worden?
  5. "Niet tegen verzet" - Onderbouwing?
  6. "politiek ondersteund" - zoals gezegd, dat doet een militair normaliter. Wij weten niet, zonder bronnen zeker niet, wat zijn persoonlijke kijk op de Nazis was. Hij kan "gewoon" een zeer vaderlandslievende Duitser zijn geweest die trouw aan zijn regering was.
  7. "desondanks" - Moet dat dan. Is elke officier verantwoordelijk voor de misdaden van de politieke leiding?
  8. "meelopers" - Wederom geen commentaar nodig lijkt mij.

Ik mag hopen dat deze passage zsm verwijderd gaat worden.

--Kalsermar 10 dec 2009 17:54 (CET)[reageer]

M.i. kan deze alinea de toets van neutraliteit inderdaad niet doorstaan. Tegen een formulering dat de Wehrmacht beestachtig heeft huisgehouden heb ik op zichzelf geen bezwaar, maar wanneer het in het artikel over Guderian vermeld wordt zou op zijn minst met bronmateriaal duidelijk moeten worden gemaakt wat zijn aandeel hierin was. Hij is immers i.t.t. anderen (b.v. Keitel) niet veroordeeld. Hanhil 11 dec 2009 22:35 (CET)[reageer]
Natuurlijk hebben ze beestachtig huisgehouden, deze kwalificatie is echter weinig encyclopaedisch taalgebruik. Dat er wreedheden zijn begaan is wmb dan beter, met bronvermelding.--Kalsermar 14 dec 2009 16:40 (CET)[reageer]

POV & anti-Duitse gevoelens[brontekst bewerken]

Over de alinea "Beoordeling":

Ik ben het volledig eens met de opmerkingen van Kalsermar. Wie de tekst aandachtig leest bemerkt niet alleen een afkeer voor de Nazi's, maar ook een antipathie voor de Duitsers van toen en voor de rol van de Wehrmacht in W.O. II. Wat sommigen niet weten of niet willen erkennen is dat binnen de Wehrmacht een grote afkeer voor de nazi-ideologie bestond. Niet alle generaals en officieren waren nazi's. Verwar de Wehrmacht niet met de SS! Deze passage is het werk van een amateur-geschiedschrijver. Men brengt een boodschap, een emotie i.p.v. een neutraal objectief verslag. Deze alinea hoort niet thuis op Wikipedia.

Franzcourtens 11 dec 2009 21:59 (CET)[reageer]

Tip: lees eens Verbrechen der Wehrmacht (bevat 158 noten!). Hanhil 11 dec 2009 22:35 (CET)[reageer]

A. Beevors boek "Berlijn De Ondergang"[brontekst bewerken]

Ik dacht dat de Wikipedia ook bedoeld was voor amateurs maar dat terzijde. Guderian was een van de personen die uiteindelijk het dichtst bij Hitler stonden en zelfs aanspraak maakten op een mogelijke opvolging van diens positie. In A. Beevors boek "Berlijn De ondergang' over de opmars van het Rode leger neemt hij een prominente plaats in. Dat hij geen overtuigd Nazi zou zijn kwam waarschijnlijk goed te pas toen het West Duitse leger door de Westelijke geallieerden werd opgezet met een sterk anti communistische inslag. In de context van Guderians positie tijdens de oorlog is het mijns inziens een zeer verhullende toevoeging. Maakt het tenslotte wat uit of iemand Nazi was of niet bij het begaan van zovele misdaden tegen de menselijkheid? (in september 2013 door IP 93.125.148.175 toegevoegd). – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.174.116.230 (overleg · bijdragen) 29 apr 2015 01:21‎