Overleg:Hertogdom Brunswijk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Geschrapte tekst[brontekst bewerken]

Omdat het onzinnig is om van een "Brunswijk (land)" te spreken (Er waren nogal veel Brunswijken) heb ik dit artikel terug gebracht tot de tijd van het Hertogdom Brunswijk. Er moest daarvoor hier en daar wat tekst verwijderd worden, die parkeer ik hier, todat er nieuwe artikelen zijn aangemaakt.

Brunswijk-Wolfenbüttel[brontekst bewerken]

Brunswijk behoorde aanvankelijk tot de allodiale goederen van het huis der Welfen. Keizer Frederik II verenigde het in 1235 met Lüneburg en beleende het als hertogdom Brunswijk-Lüneburg aan Otto het Kind, kleinzoon van Hendrik de Leeuw. In de eeuwen die volgden werd het gebied diverse malen verdeeld en herverdeeld, waardoor het geen politieke rol van belang speelde. In de 14e eeuw ontstond het vorstendom Brunswijk-Wolfenbüttel, dat in de 15e en 16e eeuw in territoriaal opzicht ongeveer overeenkwam met het 19e- en 20e-eeuwse hertogdom Brunswijk. In de 16e eeuw werd in alle Brunswijkse landen de Hervorming ingevoerd. De vorstendommen Calenberg en Göttingen vielen in 1634 toe aan het vorstendom Brunswijk-Lüneburg-Celle, dat na 1692 als Keurvorstendom Hannover bekend was. Deze linie regeerde van 1714 tot 1837 ook over Groot-Brittannië.

Vrijstaat[brontekst bewerken]

Er werd op 22 december 1921 een democratische grondwet ingevoerd, maar in 1930 kregen de nationaal-socialisten de macht in handen. De Brunswijkse regering verschafte Adolf Hitler in 1932 officieel het Duitse staatsburgerschap. In het Derde Rijk verloor het land zijn zelfstandigheid. Brunswijk werd in 1946 deels samen met Hannover, Oldenburg en Schaumburg-Lippe bij de deelstaat Nedersaksen gevoegd en deels bij Saksen-Anhalt.

Sir Iain overleg 15 nov 2007 13:55 (CET)[reageer]

Kan dit artikel niet beter hernoemd worden naar Hertogdom Brunswijk? --Robert (overleg) 17 jul 2009 12:49 (CEST)[reageer]
Mee eens; dat is echter al een DP dus kan alleen via een verzoek aan de moderatoren.--Joostik (overleg) 8 apr 2011 16:44 (CEST)[reageer]