Overleg:Himalaya

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Volgende stuk van artikelruimte hierheen verplaatst. Floris V 12 feb 2007 22:49 (CET)[reageer]

POV (moet "politiek" worden o.i.d.)[brontekst bewerken]

Tegenwoordig kennen de meesten van ons de Himalayaregio - met plaatsen als Pakistan, Kasjmir, Nepal, Bhutan en Tibet - waarschijnlijk als een regio vol terreur, of een streek waar fanatisme en strijd aan de orde van de dag zijn. Of we denken precies het tegenovergestelde en beschouwen de Himalaya regio als een etherisch Shangri-La dat slechts dun bevolkt wordt door mensen die het "geheim van het Leven" kennen. We weten zo weinig van dit deel van de wereld dat we ons zowel de ergste als de meest uitzonderlijke voorstellingen ervan kunnen maken. In werkelijkheid vind je er krijgsheren, gewapende meisjes die zich bij de opstandelingen hebben aangesloten en legers die de bevolking onderdrukken; maar je vindt er ook rondtrekkende asceten, in het rood geklede monniken en mooie mensen die lachen om hun eigen armoede. De Himalaya regio is echter meer dan dat: het is ook een gebied met vele natuurlijke en cultuurlandschappen, met een lange en ingewikkelde geschiedenis, met zeer uiteenlopende bevolkingsgroepen.

Hoi Floris, zoals je ziet kan ik niet aan alles tegelijk werken. Ik ben nu bezig met artikelen over hydrostatica en hydrothermale circulatie. Ik vond deze paragraaf zo stuitend stigmatiserend, dat ik besloot POV in de kop te zetten. Niet erg mooi voor de lezer, maar ik kon hier binnenkort terug (tenzij iemand anders me voor is natuurlijk). Woudloper 12 feb 2007 22:53 (CET)[reageer]
Je had gelijk, maar verplaatsen of verwijderen was beter geweest. Floris V 12 feb 2007 23:03 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Himalaya. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 24 jul 2018 02:43 (CEST)[reageer]

Terugdraaien bewerking tegenwoordig[brontekst bewerken]

Beste Woudloper,

Zou je mij een toelichting kunnen geven op het terugdraaien van een bewerking van mij. Voor zover ik weet is terugdraaien een bewerking die terughoudend moet worden toegepast?

Ik probeer een zin zo concreet te krijgen. Een woord als tegenwoordig zie ik vooral als onnodige vulling.

Waldo79 (overleg) 14 sep 2022 19:10 (CEST)[reageer]

Beste Waldo79,
Er was geen sprake van terugdraaiing. Terugdraaien is een handeling van een enkele klik en zonder bewerkingscommentaar of -toelichting. Je hebt gelijk dat de richtlijn is dat terugdraaien terughoudend moet worden toegepast. Deze bewerking van me was een zogenaamde "ongedaanmaking"; er was ook sprake van een bewerkingscommentaar/toelichting. Sorry als ik wat kort was in die toelichting.
"Tegenwoordig" is een functioneel woord op deze plek. Het schept een vergelijking met het verleden. In geologische context gaan "tegenwoordig" en "verleden" meestal om miljoenen jaren. In dit geval werd de situatie in het heden vergeleken met de voorgaande zin, die de situatie 2 miljoen jaar geleden beschreef, en eerdere gebeurtenissen.
Een groep bewerkers heeft ooit het idee opgeworpen dat bepaalde tijdsaanduidingen verwijderd moeten worden, omdat ze binnen afzienbare tijd verouderd raken. In het geval van bijvoorbeeld welke voetbalteams in de eerste klasse spelen of gebeurtenissen in de oorlog in Oekraïne heeft zo'n richtlijn inderdaad wel zin. Bepaalde pagina's blijven soms jarenlang onbewerkt of opgemerkt en die informatie verandert in de loop van een jaar. In geologische context speelt dat probleem echter niet, omdat een geologische situatie niet verandert over de duur van de komende eeuw of eeuwen. Ik weet niet of Wikipedia over 2 miljoen jaar nog steeds gelezen zal worden, maar we hoeven ons voorlopig nog niet op die lezers te richten. Woudloper overleg 15 sep 2022 16:10 (CEST)[reageer]