Overleg:Hiroshima (stad)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

--Obarskyr 16 aug 2005 13:35 (CEST) Versie van Lander revert[reageer]

Volgens sommige historici is volkomen juist. Het artikel dat je aangaf begint met de zin. Historicy will never fully agree

->Dus laat het ook NPOV

Forget it , ik was blind :p --Obarskyr 16 aug 2005 13:42 (CEST)[reageer]
No problem, missen is menselijk :) Lander 16 aug 2005 13:45 (CEST)[reageer]

Toch vind ik wat er nu staat: Japan (dat al voor 6 augustus aan de Russische troepen had laten weten dat het zich onder bepaalde voorwaarden wenste over te geven) nogal suggestief. Het geeft maar één kant van de zaak -- ze wilden onderhandelen -- en niet de andere kant -- ze kwamen niet met een serieus voorstel, ze wisten best dat de geallieerden onvoorwaardelijke overgave eisten en dat Duitsland dat ook gedaan had. Door verschillende meningen te geven maak je het artikel meer NPOV. Zie datzelfde nieuwsbericht, waaruit ik citeer:

  • This (Japanese peace proposal) (...) was so feeble and uncertain that it was even scorned by Japan's ambassador in Moscow, Naotake Sato. Sato wrote a scathing series of telegrams to his superiors highlighting the empty nature of the Japanese offer. The Americans knew how empty all this was from reading the exchanges between Togo and Sato.
  • The (Potsdam) declaration was ignored by the Japanese government, which was itself divided. Even the supporters of negotiations could not agree on the terms and the hardliners kept on adding more demands.
  • War Minister Korechika Anami contemplated defeat with equanimity and compared the potential destruction of Japan to the withering of a flower.
  • (W)hile it is true that the bombs did not persuade Anami and his cohorts to give up arguing for resistance, they did lead to the crucial intervention of Emperor Hirohito.

Conclusie: de historici zijn het er niet over eens, dus we moeten een neutrale formulering kiezen waarin beide meningen voorkomen. Wat dat laatste betreft: de formulering "Japan, dat al voor 6 augustus aan de Russische troepen had laten weten dat het zich onder bepaalde voorwaarden wenste over te geven" is dus misschien wel correct, maar onvolledig en daardoor suggestief en dus POV. BvdG 16 aug 2005 13:58 (CEST)[reageer]

Zolang in een herwerkte versie blijft staan dat vóór de atoombom geworpen werd, Japan wel degelijk onderhandelingen had aangeknoopt om zich over te geven, staat het je vrij om het te herwerken.
EDIT: historici zijn het niet eens over het sérieux van de onderhandelingen, er is geen discussie over het feit dat onderhandelingen aangeknoopt werden
mvg, Lander 16 aug 2005 14:01 (CEST)[reageer]

Ik ben het met Obarskyr eens. De militaire, ethische en juridische overwegingen zijn een beladen en omstreden onderwerp en verdienen een eigen paragraaf wanneer er voor wordt gekozen deze overwegingen ter sprake te brengen. En in reactie op: "er is geen discussie over het feit dat onderhandelingen aangeknoopt werden"; dat is verre van hetzelfde als dat "Japan wel degelijk onderhandelingen had aangeknoopt om zich over te geven", met name op dat laatste geef je zelf al aan dat er aan de oprechtheid van de onderhandelingen wordt getwijfeld. De door jou opgegeven bron heeft het ook nog eens over "...the most radical re-interpretation of these events.". Misschien kan er naar deze Wiki pagina worden verwezen? Mvg E. Vogel


De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 22 mrt 2007 15:18 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Hiroshima (stad). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 30 jul 2017 22:29 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Hiroshima (stad). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 00:59 (CEST)[reageer]