Overleg:Hoeksteen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dat het woord hoeksteen in het hedendaags Nederlands misschien vooral door christenen gebruikt wordt, is nog geen reden om het hele wikipedia-artikel vanuit christelijk standpunt (=POV) te beschrijven. Door een opeenstapeling van kleine bezwaren wordt het artikel als geheel uiteindelijk onacceptabel in deze vorm.

Bezwaren aan het huidige artikel:

  • Zeer minimale beschrijving van de originele bouwkundige betekenis van de hoeksteen. Uitbreiding hiervan is wenselijk.
  • Afbeelding van een symbolische niet-functionele hoeksteen in een hedendaagse kerk. Foto van historisch gebouw met een originele hoeksteen is beter.
  • Er wordt gesuggereerd dat het CDA een belangrijke rol gespeeld heeft in de popularisering van het hedendaags gebruik van het woord hoeksteen. Als dit inderdaad zo is, moet dit expliciet in het artikel, anders is deze informatie niet relevant.
  • Het bijbelcitaat ondersteund de bewering "Volgens de evangeliën in de Bijbel vergeleek Jezus Christus zich met een hoeksteen" niet. Dit nader toelichten of weglaten.
  • Het verband tussen "zijn eigen steen bewerken" en een hoeksteen is onduidelijk. Onderbouwing, bij voorkeur met bron, is wenselijk.
  • Waarom worden er alleen maar christelijke voorbeelden van het woordgebruik genoemd? Dat is alleen gerechtvaardigd als het daarbuiten niet of nauwelijks gebruikt wordt, maar dan moet wel aan het artikel toegevoegd worden dat het vooral door christenen gebruikt wordt.

Gollem (overleg) 14 feb 2011 20:01 (CET)[reageer]

  • De oorspronkelijke betekenis is inmiddels secundair en dient slechts ter illustratie van de herkomst van de figuurlijke betekenis.
  • Sofixit. De niet-functionele hoeksteen past natuurlijk wel beter bij de christelijke variant van de figuurlijke betekenis...
  • Die suggestie wordt volgens mij niet gedaan, maar misschien dat een andere volgorde van de onderdelen van het artikel daarbij kan helpen.
  • Uiteraard niet. Het citaat komt uit de psalmen, niet de evangeliën, en het wordt ook helemaal niet gebruikt ter onderbouwing van de bewering. In Mattheüs wordt er kennelijk wel iets gezegd, maar Efeziërs 2:20 lijkt de belangrijkste plaats - ik zal dat aanpassen, ook het WNT noemt die plaats expliciet.
  • Mja, van vrijmetselarij heb ik niet zoveel verstand (en van het christendom overigens ook alleen 'door osmose').
  • Wellicht omdat de figuurlijke betekenis zo'n uitgesproken christelijke lading heeft? Maar ook daarbuiten lijkt het wel voor te komen, dus daar is wel wat aan te doen.

Groet, Paul B (overleg) 2 sep 2013 23:54 (CEST)[reageer]

Paul B, bedankt voor het oppoetsen van de oude versie. Ik begrijp bar weinig van het christendom en wil dat graag zo houden. Vandaar dat het me niet lukte het artikel zelf te verbeteren. Door het wegnemen van een aantal van mijn kleine bezwaren is het artikel wat mij betreft zeer wel acceptabel geworden. Het gaat nog steeds veel over het christelijk gebruik, maar nu wordt ook duidelijk dat dit wellicht komt doordat de 2e betekenis uit de bijbel komt. Het zou nog mooier zijn als er iets gemeld zou kunnen over of het inderdaad vooral in christelijke kringen gebruikt wordt, maar wellicht is daar geen enkele bron over te vinden. Gollem (overleg) 3 sep 2013 21:20 (CEST)[reageer]

Andere talen[brontekst bewerken]

Ik heb een probleem met de verwijzing naar andere talen. In het Frans, première pierre heeft zo goed als niets te maken met hoeksteen (de steen van Aachen_Bonifatiuskirche_Detail.jpg is een slechte illustratie van hoeksteen, maar misschien een goede van première pierre). De link naar première pierre is onverantwoord. In het Engels, staat cornerstone in het midden tussen hoeksteen en première pierre. -- DominiqueM (overleg) 14 dec 2012 15:33 (CET)[reageer]

Ik heb première pierre toegevoegd bij eerste steen. Notum-sit (overleg) 14 dec 2012 15:41 (CET)[reageer]

Illustratie[brontekst bewerken]

Ik ben én geen architekt én geen Nederlandstalig. Ik laat dus dit aan anderen te beoordelen: is niet Fichier:Encoinure avec pierre d'angle en grès.jpg dichter bij de mening van hoeksteen? -- DominiqueM (overleg) 14 dec 2012 15:49 (CET)[reageer]