Overleg:Intelligentie bij olifanten

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Driekwart van dit artikel lijkt uit anekdotes te bestaan van 'iets wat ooit eens in India gebeurt is', of 'een bioloog zag ooit eens dat...'. Ik vind dat eerlijk gezegd een beetje onder de maat voor een serieus encyclopedisch artikel. Kan de auteur dit misschien staven met bronvermeldingen? Ik beweer niet dat het niet-ware anekdotes zijn, maar op deze manier leest het als: "olifanten rouwen, want een wildopzichter zag ze ooit eens stof over een andere olifant heen gooien", en "ze geven om andere dieren want een olifant weigerde ooit eens hout op een hond te leggen", en andere anekdotische bewijsvoering.

Nogmaals, ik geloof wel dat olifanten intelligente dieren zijn, en als er betrouwbare waarnemingen in de 'algemeen aanvaarde' gedragsbiologische literatuur te vinden zijn, vind ik ook zeker dat daarvan melding mag worden gemaakt in dit artikel. Maar op deze manier komt het erg anekdotisch, en daarmee zwak beargumenteerd over.

Verder vind ik het overigens een interessant onderwerp. Niet alleen voor olifanten specifiek, maar ook in het algemeen. Een artikel Dierlijke cognitie of Dierlijke intelligentie of iets dergelijks, zou een mooie veralgemenisering van dit verhaal zijn. Misschien moet ik me er zelf eens in verdiepen :-)

Mvg, Thijs! 17 jan 2010 21:11 (CET)[reageer]

Ik snap de bezorgdheid helemaal, maar ik kan je voor de bronnen eigenlijk het best verwijzen naar mijn directe bron: en:Elephant intelligence. In het Engels staat het vol anekdotes en ik heb er eigenlijk nog wat in zitten snoeien omdat ik het zelf ook niet de beste methode vind. Maar als eerste opzet kan dit al wel tellen, dacht ik. Op de Engelse Wikipedia staan de bronnen, maar ik heb ze niet overgenomen. Misschien moet ik dat toch doen? Of jij? --MichielDumon 17 jan 2010 21:18 (CET)[reageer]
Zo, die staan er weer bij. Maar ik blij ook achter jouw mening staan: die anekdotes bewijzen niet veel. Ik ben wetenschapper van opleiding en besef dit ook, maar ik hoopte dat ik dat duidelijk had gemaakt in het artikel door vaak met voorwaardelijke termen ter werken. Maar mijn kennis over dit gegeven komt van de Engelse Wikipedia, die dus nog anekdotischer is. Misschien moeten we die er uit halen en het artikel zo fors inkorten? Je zegt het maar. Ik voel me ook niet helemaal lekker bij deze stijl (check maar, ik heb al betere dingen geschreven :-p). - MichielDumon 17 jan 2010 21:42 (CET)[reageer]