Overleg:Jakobitisme (Groot-Brittannië)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

(zonder titel)[brontekst bewerken]

Waar komt de bewering vandaan dat het jacobistisme iets van de 17e en 18e eeuw is? Voor zover ik weet bestaat het nog steeds. Känsterle 7 aug 2004 00:09 (CEST)[reageer]

Voor zover ik weet niet. De laatste die effectief de troon opeistte was Henry Benedict Stuart, de tweede zoon van James Edward Stuart. Na de Slag bij Culloden is het nooit meer goed gekomen met de Jacobieten, en de huidige "pretendent", Frans, denkt er zelfs niet aan om de troon te claimen, en gebruikt eerder zijn Beierse titels dan zijn Britse. Wat wel zo is, is dat er nog pippo's rondlopen die hem als koning willen. Al bij al zeer marginaal, en helemaal geen factor van belang. Maar als je je er goed bij voelt, wil ik wel vermelden dat er tot op de dag van vandaag mensen zijn die Jacobiet zijn. Domie 18 dec 2004 16:49 (CET)[reageer]

titel; courant?[brontekst bewerken]

Geachte collegae, Ik heb zo mijn twijfels over deze titel. Als ik dit als trefwoord invoer in Picarta levert dit geen enkele treffer op.

  • Kan iemand aantonen dat de term 'jacobitisme' onder vakhistorici courant is?
  • Zijn er reële bezwaren tegen titelwijziging? bijv. Jakobieten (geschiedenis)

NB: Spelling met 'k' heeft niet direct mijn voorkeur - wij hebben immers Jacobus I van Engeland - maar wordt aldus voorgeschreven door de Taalunie. [1]

vriendelijke groet, S.Kroeze 24 dec 2009 18:57 (CET)[reageer]

  • Ik denk dat het woord, mits gespeld jakobitisme, correct is. Weliswaar heb ik geen relevante Nederlandstalige bronnen ter beschikking, dus de argumentatie moet elders worden gezocht. Welnu:
  • Het woord komt ook buiten de wikipedie en haar klonen voor, met name hier. Maar men kan geredelijk volhouden dat de Volkskrant niet direct een gezaghebbende bron is. Wellicht is deze vertaling betrouwbaarder.
  • Een oud Wolterswoordenboek E-N geeft voor Jacobite de vertaling "jakobiet", voor Jacobitism de vertaling "jakobitisme".
  • In datzelfde woordenboek, en in Van Dale11, komt daarnaast nog het bijvoeglijk naamwoord jakobitisch voor.
  • De spelling moet ongetwijfeld -ako- zijn. Jakobijnen, jakobieten, jakobsladders en -schelpen gaan alle met een -k-, maar het belangrijkste argument verschaft ons de spelling jakobiet en de analogie daarmee. De -c- lijkt mij een anglicisme. Vriendelijke groet, Bessel Dekker 25 dec 2009 19:49 (CET)[reageer]
  • PS Er zouden bij omtiteling nog wel heel wat links te repareren zijn! En hier: Slag bij Culloden gaat het in de eerste zin fout, ook nu al. Bessel Dekker 25 dec 2009 20:02 (CET)[reageer]
Ik ben het eens met de conclusies van Bessel Dekker, en voeg er nog een paar dingen aan toe (ook ik bezit geen bijzondere geschiedkundige deskundigheid):
  • De termen 'Jacobitisme' en 'Jakobitisme' worden inderdaad beide gebruikt, ook in geschiedkundige publicaties, maar komen niet zeer veel voor. Bij zoekacties in Google Books kom je, wanneer je de Nederlandstalige resultaten optelt, op ongeveer vijftien treffers (zie: jacobitisme en jakobitisme). Ook een zoekactie in de DBNL levert weinig op. (Het voordeel van Google Books en DBNL ten opzicht van Picarta is dat in de eerstgenoemde bestanden de volledige tekst is geïndexeerd en in Picarta alleen de bibliografische metadata, zoals auteur, titel, ondertitel en misschien bibliografische annotaties. Het nadeel van Google Books en DBNL is de vooralsnog beperkte selectie van voor zoekacties beschikbare teksten.) Een algemene internet-zoekactie op 'Jakobitisme' geeft slechts 36 treffers.
  • De Dikke van Dale vermeldt de term 'Jakobitisme' niet. Het Van Dale groot woordenboek Engels-Nederlands geeft wel 'Jakobitisme' voor Jacobitism.
  • De term Jacobitism in het Engelse taalgebied is veel couranter. Mijn editie van Samuel Johnson's Dictionary of the English Language (1843) heeft de term reeds.
  • Mijn facsimile-uitgave van het vreemde-woorden-woordenboek van Taco H. de Beer en Dr. E. Laurillard (met medewerking van vele mannen van wetenschap) Woordenschat geeft de term 'Jakobitisme' niet, en evenmin 'Jacobitisme', en spelt 'Jacobiet' met een -c-.
  • Omdat 'Jakobieten' ook verwijst naar aanhangers van Jacobus Baradaeus (Syrisch-orthodox) is misschien hernoeming naar Jakobieten (Britse geschiedenis) beter dan hernoeming naar Jakobieten (geschiedenis).
Met vriendelijke groet, Theobald Tiger (overleg) 26 dec 2009 17:14 (CET)[reageer]
Dat de spelling met een -c- foutief zou zijn, beargumenteer ik hierboven al.
Een titel met Jakobieten erin lijkt me ongelukkig: het artikel gaat over een stroming, niet over haar aanhangers. Een toevoeging valt te overwegen, al zou ik dan zelf opteren voor Jakobitisme (Groot-Brittannië), aangezien de stroming nog niet geheel tot het verleden behoort. Vriendelijke groet, Bessel Dekker 26 dec 2009 17:59 (CET)[reageer]
Geachte collegae, Hartelijk dank voor de reacties!
Nu volgt een subjectieve opmerking: naar mijn mening is het veel te veel eer om het jakobitisme als stroming te beschouwen. Veel meer dan een voorkeur voor een ander, rooms-katholiek koningshuis kan ik er niet van maken.
Over het handelen van de aanhangers (de jakobieten) is volgens mij veel meer te vertellen dan over het 'programma' van de 'stroming'.
Eerlijk gezegd heb ik ook mijn twijfels ten aanzien van de huidige aanhang/relevantie van deze 'stroming'. (Hierbij teken ik wel aan dat ik hierover geen literatuuronderzoek heb verricht.)
vriendelijke groet, S.Kroeze 26 dec 2009 18:22 (CET)[reageer]
Dat lijkt mij een zeer valide punt: de Engelse versie spreekt ook slechts van movement; SOED heeft principles. Niettemin ben ik nog niet genezen van mijn lekenstandpunt dat er wel degelijk sprake is van een "beweging", in zoverre dat er constateerbaar twee woorden bestaan: Jacobite en Jacobitism; het eerste verwijst naar personen, het tweede naar een... ja, wat dan? Maar inderdaad zou het probleem opgelost zijn als in het artikel de nadruk kwam te liggen op de uitgangspunten en wensen van de personen die erbij betrokken waren. Dan zou een omtiteling naar, bijvoorbeeld, Jakobieten (Groot-Brittannië) ook volkomen zinvol zijn. Vriendelijke groet, Bessel Dekker 26 dec 2009 18:51 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Jakobitisme (Groot-Brittannië). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 06:44 (CEST)[reageer]