Overleg:Jan Pieterszoon Coen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wat deed Coen op de Banda-eilanden??

Waarom staat die slachting op banda onder "verdiensten"?

Lijfspreuk[brontekst bewerken]

In de eerste plaats zou ik de lijfspreuk een aparte plaats geven. Dan: Coen schijnt deze woorden voor het eerst gebruikt te hebben in een brief van 1618. 'Lijfspreuk van Jan Pieterszoon Coen (1587-1629), gouverneur-generaal van Nederlands Oost-Indië, 1619-1623 en 1627-1629. De uitdrukking komt het eerst voor in het slot van zijn brief uit 1618 aan het bestuur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de Heeren Zeventien: “Dispereert niet, ontsiet uwe vyanden niet, daer en is ter werelt niet dat ons can hinderen... daer can in Indiën wat groots verricht worden!. De lijfspreuk staat ook vermeld op het standbeeld van Coen in zijn geboortestad Hoorn" (http://www.xs4all.nl/~carlkop/voc/indie.html). Op die site staat ook een afbeelding van die brief, maar die is niet dusdanig te vergroten dat deze leesbaar wordt.

Verder: "Dispereert niet. Lijfspreuk van Jan Pieterszoon Coen (1587-1629), gouverneur-generaal van Nederlands Oost-Indië, 1619-1623 en 1627-1629. De uitdrukking komt het eerst voor in het slot van zijn brief uit 1618 aan het bestuur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de Heeren Zeventien: “Dispereert niet, ontsiet uwe vyanden niet, daer en is ter werelt niet dat ons can hinderen... daer can in Indiën wat groots verricht worden!". De lijfspreuk staat ook vermeld op het standbeeld van Coen in zijn geboortestad Hoorn.

De spreuk is nadien populair gebleven, in het bijzonder in protestants-christelijk Nederland. De anti-revolutionaire minister-president Hendrik Colijn, die een grote bewondering had voor de machtspolitiek van Coen, hield een voordracht onder de titel "Dispereert niet" bij de 350ste geboortedag van Coen op 1 februari 1937. Toen koningin Wilhelmina op 14 mei 1940 zich voor het eerst na haar aankomst in Londen, via de BBC tot de Nederlandse bevolking richtte, besloot zij haar toespraak met deze twee woorden van Coen. In 1941 publiceerde de romancier en schrijver van jeugdboeken K. Norel een boek onder de titel `Dispereert niet'. Maar de grootste bekendheid kregen vanaf hetzelfde jaar de beide Algra's, die in dertien delen onder de titel "Dispereert niet" een gereformeerde interpretatie van de Nederlandse geschiedenis gaven." (http://dutchrevolt.leidenuniv.nl/Nederland/spreuken/dispereert niet.htm)

Ik denk dat het aardig is deze gegevens te gebruiken in een apart kopje 'Lijfspreuk' Woudpiek 5 apr 2007 21:54 (CEST)[reageer]

Cholera morbus[brontekst bewerken]

Naar verluidt is cholera morbus een verouderde term voor acute gastroenteritis. Woudpiek 12 sep 2007 14:07 (CEST)[reageer]

Nieuw kopje door anoniem[brontekst bewerken]

Ik vind het schandalig dat er in dit artikel negatieve propaganda wordt verspreid over Coen. Deze zogenaamde wandaden zijn onjuist, en als iemand hier denkt dat het wel gebeurt is bewijs het me dan maar, overleg maar eens 1 naam van zijn zogenaamde slachtoffers.

Beste, Coen was een keiharde man, die de nodige wandaden op zijn naam heeft, dus op zich is het vermelden van sommige daarvan in het artikel niet onjuist. Wel werd in de inleiding van dit artikel Coens historische betekenis naar mijn mening onvoldoende benadrukt. Coen legde de basis voor de macht van de VOC in de Indonesische archipel. Zonder Coen had de geschiedenis van o.a. Nederland en Indonesië er volkomen anders uitgezien. Ik heb dit daarom in de inleiding opgenomen. De kritiek in de inleiding heb ik echter wel behouden. Mvg JRB (overleg) 8 mrt 2012 00:05 (CET)[reageer]

Ben je ook al zwak? We mogen trots zijn op een man als Coen! Hij heeft het lef getoond iets te doen! We mogen trots op deze beste man zijn, de wereld is nou eenmaal kei en kei hard!

Het is niet juist om op anonieme reacties in te gaan. Het is duidelijk iemand die niet naar de bibliotheek is geweest om zijn bewering kracht bij te zetten, en daarom een twijfelachtig standpunt verkondigt. Het vriendje van Sara Specx was een van de slachtoffers van Coen. Het probleem lijkt hiermee afgehandeld.Taks (overleg) 9 mrt 2012 15:22 (CET)[reageer]

In het lemma staat de zin: Last but not least de Hollanders leverden de Chinese zijde in Japan. Dat is ietwat vreemd, aangezien de Chinezen zelf handelde op Japan. Het kan natuurlijk dat de Hollanders ook Chinese zijde verkochten, maar in de context hierboven staat in feite dat alleen de Hollanders Chinese zijde leverden. Als de Chinezen al zijde in Japan verkochten, is de info dat de Hollanders dat ook deden een bijzaak. Het is overigens sowieso een bijzaak aangezien het lemma over J.P. Coen gaat. Ik stel voor de zin te schrappen.
Inmiddels heb ik de info over de Ambonse Moord al geschrapt. Coen was toen al weg als G.G. mvg. Happytravels (overleg) 14 nov 2012 02:40 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Jan Pieterszoon Coen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 21 jul 2017 02:50 (CEST)[reageer]

In recente aanpassingen is er 'noodzakelijke nuance' aangebracht. Even los van het feit dat die nuance nogal betrekkelijk is, is onduidelijk wat de bronnen daarvoor zijn. Ik heb het niet teruggedraaid omdat de oorspronkelijke tekst ook nogal weinig bronnen citeerde, en het getal van 15.000 inderdaad niet heel goed onderbouwd is. Niettemin zou het prettig zijn om te weten wat er in de moderne geschiedschrijving over de acties van Coen op de Banda-eilanden geschreven wordt, en wat er over aantallen te zeggen is. Verder wordt er een beetje geïnsinueerd dat gewelddadige acties zoals die op de Banda-eilanden een soort noodzakelijke zelfverdediging waren, door de VOC als slachtoffers neer te zetten van de Spanjaarden en Portugezen met hun 'lokale bondgenoten'. Ten laatste is het nogal merkwaardig om aan de ene kant Coens acties als het ware te bagatelliseren en aan de andere kant toch gewoon Coens eigen woorden te laten staan, die aan duidelijkheid weinig te wensen overlaten: "De inboorlingen sijn meest allen door den oorloch, armoede ende gebreck vergaen. Zeer weynich isse op de omliggende eilanden ontcomen." Met andere woorden, er hebben maar weinigen dit alles overleefd, waarmee de oorspronkelijke bevolking van de Banda-eilanden effectief verdwenen is. Het maakt daarvoor niet uit of het 15.000 mensen betrof of 'hooguit 10.000'. Er lijkt een redelijke consensus te zijn dat maar weinigen (enkele honderden) dit alles overleefd hebben en niet tot slaaf gemaakt of gedeporteerd zijn. Paul B (overleg) 13 jun 2020 19:09 (CEST)[reageer]

Javanen en opinies[brontekst bewerken]

Javanen
Er wordt een aantal keren 'Javanen' gebruikt, wat strikt genomen correct is, maar niet consequent, omdat elders de groeperingen wel met de eigen naam worden aangeduid.
Het is net zoiets als elke vermelding van Portugezen, Spanjaarden, Engelsen en Nederlanders te vervangen voor Europeanen.

Opinie als bron?
Verder begrijp ik niet waarom er zoveel opiniestukken, online en krant, geciteerd worden. Dat lijkt een makelijke manier om aan de eisen van Wikipedia te voldoen. Om de lezer te laten zien hoe gevaarlijk dat is, heb ik een stuk uit de Volkskrant toegevoegd, dat de lat nog maar weer een stukje hoger legt, door te roepen dat er 20.000 inwoners waren vermoord, meer dan er waren.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 45.138.36.202 (overleg · bijdragen) 21 jun 2020 15:21‎PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.