Overleg:Jeanne de Belleville

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

ik heb de volgende zin verwijderd: "Hun huwelijk was in de tijd van de gearrangeerde huwelijken een uitzondering, het paar was blijkbaar echt gelukkig." het is tendentieus ("in de tijd van gearrangeerde huwelijken kun je niet gelukkig zijn, maar hier een uitzondering") en geen enkele referentie naar bronnen of literatuur dat bewijst of ze inderdaad gelukkig waren samen.

Onduidelijkheid[brontekst bewerken]

Deze wikipedia pagina is heel onduidelijk. In het begin staat te lezen "Jeanne de Belleville (1300–1359), ook bekend als de “Bretoense tijgerin” was in haar latere levensjaren een gevreesd kaperkapitein die het Kanaal schoonveegde en alle Franse schepen die ze kon treffen vernietigde, tussen 1343 en 1356." Dus ik leid hieruit af dat deze dame 13 jaar lang Franse schepen plunderde. Maar later staat er in de tekst het volgende "De legende ontstaan rondom Jeanne de Belleville beweert dat ze gedurende 13 jaar de kaapvaart zou bedreven hebben, maar uit documenten van het hof van Edward III weten we dat Jeanne in 1345 landerijen kreeg toegewezen die in Bretagne in handen van de Engelsen waren. " Dit spreekt de introductie tegen, want nu lijkt het of de dame helemaal geen 13 jaar schepen heeft geplunderd.

Ik ken helaas niets van dit onderwerp af dus ik kan zelf niets verbeteren.

Met vriendelijke groeten, Wolfguy~nlwiki (22u07 (CET) op 2 maart 2016)

Een en ander werd gewijzigd om deze onduidelijkheid op te heffen. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de kapervaart van Jeanne slechts enkele maanden geduurd, maar een precieze aanduiding hierover heb ik niet gevonden. De legende is afkomstig uit de novelle van Émile Pehant over Jeanne de Belville, gepubliceerd in 1868. Jean-Pierre Remy (overleg) 3 mrt 2016 11:02 (CET)[reageer]