Overleg:Jiddu Krishnamurti

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Er moet nog erg veel gebeuren aan dit artikel. Wat er nu staat is erg beperkt en erg subjectief geschreven vanuit enkele beperkte ervaringen die met Nederland van doen hebben. De Duitse Wikipedia geeft een heel wat gedegener overzicht! We El 6 mrt 2006 13:53 (CET)[reageer]

Ben ik met je eens, alhoewel er meer dan twee feiten in staan en het dus geen beginnetje meer is. Besednjak 6 mrt 2006 14:07 (CET)[reageer]
Inderdaad, ik heb het {beg}-sjabloon dan ook weggehaald. Bovendien stond het bovenaan de pagina, terwijl het onderaan hoort te staan. - Galwaygirl 6 mrt 2006 17:25 (CET)[reageer]

Theosoof en hindoe?[brontekst bewerken]

Volgens de Duitse, Engelse en Franse Wikipedia hoort hij bij de theosofie thuis. De Duitse rangschikt hem eveneens onder het hindoeïsme. Wikix 5 okt 2006 15:49 (CEST)[reageer]

de categorie:theosofie is niet hetzelfde als je gewijzigde categorie:theosoof, de categorie:hindoeïsme is niet hetzelfde als je gewijzigde categorie:hindoeïstisch persoon:
  1. krishnamurti is idd door de theosofen als kind uit zijn omgeving weggehaald, dat maakt hem mog niet tot theosoof, temeer daar hij in Ommen (in 1933 of zo?) volledig afstand nam van alle thesofie en tot zijn dood een volstrekt eigen weg ging.
  2. krishnamurti mag dan wel van hindoestaanse afkomst zijn, dat maakt hem, die bij geen enkele stroming hoorde of wilde horen maar ze juist allemaal npov-avant-la-lettre trachtte te bekijken, niet tot hindoe.
  3. waarom categoriseer je hem niet onder categorie:hippie idool btw?
tja wikix, dat krijg je ervan als je vakgebiedencategorisaties door categorisaties op persoon vervangt, dat is niet hetzelfde en: je moet wel even op de hoogte zijn wil het allemaal ook nog kloppen, maar dat commentaar heb je al zo vaak weggearchiveerd op je overlegpagina :-P oscar 5 okt 2006 16:12 (CEST)[reageer]
Het leek mij een kwestie van overzichtelijkheid om de personen die onder de categorie: theosofie stonden gerangschikt apart te rangschikken in een nieuwe subcategorie: theosoof (onderdeel van de categorie theosofie). Per slot van rekening mag men er in het algemeen van uitgaan dat als iemand bij een dergelijke religieuze stroming staat ondergebracht deze persoon (meestal) ook iets dergelijks zal aanhangen. Verder kan je je (meestal) verlaten op wat er in het artikel staat. Mocht achteraf iemand daar toch niet bijhoren dan kan hij of zij daar weer worden uitgehaald, zoals in het geval van Krishnamurti.
Wat betreft mijn archief, mocht je naar aanleiding van een daarin opgenomen, indertijd afgesloten discussie iets te berde willen brengen dan kun je dat natuurlijk altijd doen. Wikix 5 okt 2006 16:40 (CEST)[reageer]
Ik zie dat je hem weer hebt gerangschikt onder de categorie theosofie. Vind je dat niet verwarrend omdat hij blijkt geen theosoof te zijn en eigenlijk niets met die religieuze beweging van doen te hebben? Wikix 5 okt 2006 17:08 (CEST)[reageer]

Links naar verkeerde Wikisource-Engels[brontekst bewerken]

Let op! Er stonden deze Wikisourceverwijzingen onder het artikel. Deze zijn van een andere persoon, een andere U.G. Krishnamurti i.p.v. Jiddu Krishnamurti.

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Courage to Stand Alone op de Engelstalige Wikisource.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Mind is a myth op de Engelstalige Wikisource.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Natural State op de Engelstalige Wikisource.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina No Way Out op de Engelstalige Wikisource.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina The Mystique of Enlightenment op de Engelstalige Wikisource.

Geboortedatum[brontekst bewerken]

Wie kan hierover meer helderheid geven? Het commentaar bij de laatste wijziging (21-10-2012) meldt:

Alle andere bronnen noemen 1895, de meeste 11 mei sommige 12 mei. Denk niet dat de 'Beeldgids van de dierenriem' (1990), door Helene W. en Willen A. Koppejan meer gezag heeft dan alle andere internetbronnen bij elkaar.)

Beroep op "andere internetbronnen bij elkaar" die bovendien verschillende datums bevatten is een beetje mager. Dat soort indirecte bronnen praat elkaar immers heel vaak na. Onderbouwing op dit punt zou wel zo handig zijn.

In een voetnoot staat in elk geval een beargumenteerde indirecte bronvermelding (Captain Balfour):

Volgens Beeldgids van de dierenriem, door Helene W. en Willen A. Koppejan, "Boogschutter - Steenbok - Waterman - Vissen" 1990, p. 297, is de echte datum 25 mei 1896, maar zouden Annie Besant cum suis de datum van 12 mei 1895 gecreëerd hebben, omdat dit astrologisch beter uitkwam. "Captain Balfour zocht dit uit en vermeldt het in zijn boek Krishnamurti's Youth en meldde dit ook aan WAK persoonlijk, dat 25 mei door Krishnamurti zelf werd aangehouden en als zodanig ook in zijn paspoort stond. Helaas werd bij zijn dood in Nederlandse artikelen toch nog weer 12 mei vermeld."

Rikvado (overleg) 7 mrt 2013 13:59 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Jiddu Krishnamurti. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 08:28 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Jiddu Krishnamurti. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 2 mei 2019 20:14 (CEST)[reageer]