Overleg:Joschka Fischer

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Afscheid van de politiek[brontekst bewerken]

Volgende tekst verwijderd:

Maar het kwam er uiteindelijk niet van, want op 27 juni 2006 verrastte de man, die inmiddels door velen in de Duitse politiek vanwege zijn pedante betweterigheid God de Vader genoemd werd, vriend en vijand met de aankondiging van zijn vertrek uit de Groene fraktie in de Bondsdag en daarmee uit de Duitse politiek met ingang van september van dat jaar en zijn aanvaarding van een gastprofessoraat aan de Amerikaanse Universiteit van Princeton. ... Een klein achterdeurtje voor "hogere opgaven" bleek hij tenslotte nog wel te willen open laten. Weliswaar was het niet zijn bedoeling nog functies op zich te nemen in de nationale of internationale politiek, maar "mocht ik ooit aankloppen bij de hemelpoort en Petrus zou mij vragen of ik speciale afgevaardigde van God de Vader zou willen worden, zal ik hem niet antwoorden dat daar niks van terecht komt en dat ik alleen gekomen ben om het Kyrie Eleison te zingen", zo verklaarde hij met een knipoog naar zijn eigen bijnaam.

Redenen:

  1. Fischer had zich al lang naar 'de achterste rij' van de bondsdag teruggetrokken, zijn vertrek was absoluut geen verassing, integendeel. Zijn 'laatste' deelname aan een fraktiezitting was al dagen van tevoren bekend.
  2. ... pedante betweterigheid ... ???. Dit is pov. Het mag zijn dat enigen binnen zijn partij dat vinden, maar strookt zeker niet met het algemene beeld. Ook de term 'God de Vader' (Der Gottvater) werd wel eens bij de groenen gebruik om Fischer's authoritaire stijl te critiseren, maar is zeker niet algemeen verspreid.
  3. Voor het achterdeurtje.... heb ik geen enkele referentie gevonden. Die Welt, Die Zeit, FAZ vermelden deze opmerking niet. Die Sueddeutsche citeert als volgt [1]: "Wenn ich allerdings dereinst an die Pforte des Himmels klopfen werde und Petrus mich fragt, ob ich special representative of godfather werden will, werde ich Petrus nicht sagen, das kommt nicht in Frage." wat het tegendeel ist.

Willy De Laet 28 jun 2006 09:33 (CEST)[reageer]


Dit had ik dus rechtstreeks van Joschka's eigen website geplukt. Ik citeer:

"Ein kleines Hintertürchen für höhere Aufgaben ließ er sich dann doch noch offen. Zwar habe er nicht die Absicht auf nationaler oder internationaler Ebene weiter Politik zu machen, allerdings "wenn ich aber einst an die Pforte des Himmels klopfen werde und Petrus mich fragt, ob ich special representative of godfather werden will, werde ich Petrus nicht sagen, das kommt nicht in Frage, ich komme nur, um das Kyrie Eleison zu singen", erklärte Fischer."

Overigens zag ik later wel dat, waar ik luisterend naar het TV-verslag, "God de Vader" verstaan had, dat dus eigenlijk "Godfather" ("Gottvater" oftewel "Peetoom") zou moeten zijn.

--Thor NLAMAZE ME 28 jun 2006 16:24 (CEST)[reageer]