Overleg:Kerkgenootschap

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Burgerlijk Wetboek[brontekst bewerken]

De vorige versie van dit artikel luidde:

Een kerkgenootschap is een vereniging van leden die tot éénzelfde godsdienstige gemeenschap behoren. Doordat het een vereniging is, verschilt het, juridisch gezien, van een kerk.

Nou ken ik alleen de situatie in Nederland, en daar geldt volgens het Burgerlijk Wetboek juist dat een kerkgenootschap géén vereniging hoeft te zijn. Er staat in Artikel 2 van Boek 2:

  • 1. Kerkgenootschappen alsmede hun zelfstandige onderdelen en lichamen waarin zij zijn verenigd, bezitten rechtspersoonlijkheid.
  • 2. Zij worden geregeerd door hun eigen statuut, voor zover dit niet in strijd is met de wet. Met uitzondering van artikel 5 gelden de volgende artikelen van deze titel niet voor hen; overeenkomstige toepassing daarvan is geoorloofd, voor zover deze is te verenigen met hun statuut en met de aard der onderlinge verhoudingen.

Recentelijk is dit artikel weer aan de orde geweest in rechtszaken tussen gemeenten van de Hersteld Hervormde Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland. Johan Lont 28 jul 2004 17:31 (CEST)[reageer]

Ik heb eens gezocht op http://www.wetten.nl en vond daar de "Wet beëindiging financiële verhouding tussen Staat en Kerk" uit 1983. Daar worden in de bijlage de volgende kerkgenootschappen genoemd:
  • Algemene Doopsgezinde Sociëteit;
  • Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland;
  • Evangelisch-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden;
  • Gereformeerde Kerken in Nederland;
  • Nederlands Gereformeerde Kerken;
  • Nederlandse Hervormde Kerk;
  • Nederlands-Israëlietisch Kerkgenootschap;
  • Oud-Katholieke Kerk van Nederland;
  • Portugees-Israelietisch Kerkgenootschap;
  • Remonstrantse Broederschap;
  • Rooms-Katholieke Kerkprovincie in Nederland;
  • Verbond van Liberaal-Religieuze Joden in Nederland.
– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Johan Lont (overleg · bijdragen)

Registratie[brontekst bewerken]

De volgende tekst heb ik (Johan Lont) uit het artikel gehaald en hier neergezet, omdat het "geen stuk voor een encyclopedie" is.

Zie voor een juridisch-historische uiteenzetting over dit onderwerp de website van de Stichting Rechtspersonenregister Boek 2 plus: www.rechtspersonenregister.nl
Kerkgenootschappen kunnen zich aanmelden voor inschrijving in dat register, waarmee aan de jongste regelgeving in Nederland ( o.a. Wet Identificatieplicht ) kan worden voldaan.
Die regelgeving werd aangescherpt sedert "nine-eleven 2001", waarmee gedoeld wordt op de aanslagen op het WTC in de VS.
Overige juridische informatie te verkrijgen bij de Registernotaris van dit register: mr Erwin Akkerman, notaris te Zuidlaren, danwel bij een van de registermedewerkers via www.deraadgeverintra.nl Johan Lont 19 dec 2005 09:42 (CET)[reageer]

Synoniem met "Denominatie"?[brontekst bewerken]

Op de OP Denominatie worden twee betekenissen van denominatie gegeven, waarbij in het tweede geval naar dit artikel wordt doorverwezen. Het Duitse artikel de:Denomination (Religion) en de Engelse en:Religious denomination linken via de interwiki aan dit artikel (Kerkgenootschap). Ik vraag mij af of denominatie en kerkgenootschap wel synoniem zijn. Zeker als ik kijk naar de definitie, bijvoorbeeld de Engelse: "A religious denomination is a subgroup within a religion that operates under a common name, tradition, and identity. The term describes various Christian denominations (for example, Eastern Orthodox, Anglicanism, and the many varieties of Protestantism). The term also describes the four branches of Judaism (Orthodox, Conservative, Reform and Reconstructionist), and describes the two main branches of Islam (Sunni and Shia)." In mijn ogen is "Kerkgenootschap" te beperkt en te 'formalistisch', bijna juridisch om de lading van denominatie te dekken. Misschien eerder iets als en:Religious corporation (die geen link heeft naar een Nederlandstalige tegenhanger). Graag lees ik hoe anderen hierover denken. Bertrand77 (overleg) 10 aug 2013 19:15 (CEST)[reageer]