Overleg:Lijst van Nederlandse veld- en zeeslagen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Overbodig artikel?[brontekst bewerken]

Met enige verbazing heb ik zojuist het bestaan van dit artikel ontdekt. Ik zal er het volgende over zeggen.

Als het artikel behouden blijft[brontekst bewerken]

Dit artikel heeft het vermogen om een handig overzicht te bieden in alle 'Nederlandse' oorlogshandelingen sinds 1560 (dat ik overigens een verdedigbaar beginjaar vind), en de afbeeldingen met bijschriften zijn uiterst informatief. Maar het zijn er veel te veel; afbeeldingen komen veel lager in de lijst te staan dan de gebeurtenissen waar ze bij horen (mijn resolutie is 1200x800, toch niet klein). Bovendien vind ik de stadhouders en legeraanvoerders overbodig tussen de lijst; ze staan alleen maar in de weg en maken de lijst aanzienlijk langer. Als er dan toch een moet worden laten zien, doe die dan rechts, zorg dat de lijst er niet door onderbroken wordt. Daarnaast denk ik dat dit artikel in de titel de toevoeging 'Lijst van' moet hebben (WP:C).

Waarom dit artikel misschien beter kan verdwijnen[brontekst bewerken]

Er is een grote overlap met de artikelen Lijst van gevechten in de Tachtigjarige Oorlog en Lijst van Nederlandse oorlogen; dat maakt dit artikel een overbodige tussenlaag. Hoewel de afbeeldingen verhelderend en tekenend zijn voor de lezer, zou ik eerder de Lijst van Nederlandse oorlogen aanhouden, die de strijdende partijen met vlag weergeeft. In dat artikel zou ik dan schakels plaatsen naar lijsten van gevechten in elke oorlog, zoals de Tachtigjarige Oorlog. Dat geeft (m.i.) meer overzicht dan deze lijst hier.

Ik hoor graag hoe anderen hierover denken, waaronder 1983utrecht, Alankomaat, Pompidom en Arch. Ik heb gezien dat een eerdere verwijderingsnominatie het niet gehaald heeft, daarom lijkt me discussie noodzakelijk, en ik wil hiermee de aanzet geven. Met vriendelijke groeten, Nederlandse Leeuw 21 jul 2010 23:40 (CEST)[reageer]

Reaktie(s)[brontekst bewerken]

Mijn eerste indruk is dat Lijst van Nederlandse oorlogen behouden moet worden. Deze biedt een mooi en duidelijk overzicht over een langere periode. Alleen jammer dat het vandaar uit doorlinkt naar artikelen over een bepaalde oorlog waar ik had liever gezien dat deze zou doorlinken naar lijsten van bepaald oorlogen, waar vanuit je weer naar slagen kan linken. Ik vrees dat Nederlandse oorlogen en slagen vanaf 1560 de lijst érg lang en uiteindelijk onoverzichtelijk gaat worden. Ik kom hier later op terug... (Tijdgebrek) MVG Arch. 22 jul 2010 16:00 (CEST)[reageer]

Ik hoop dat de nominatie om deze lijst te verwijderen inmiddels is vervallen hoop ik. Ik ga er van uit omdat hij nog steeds te vinden is. Ik ben een tijd lang niet in staat geweest mij met het bewerken van deze pagina bezig te houden ivm een ip-adres block, op de kazerne waar ik dit kon doen (had ik niets mee te maken). Ondertussen zie ik dat de pagina ook door anderen is bewerkt en aangevuld, hiervoor dank. Echter had ik alle afbeeldingen netjes naast de betreffende oorlogen gezet, maar dat is later verandert. De kritiek over de onoverzichtelijkheid snap ik niet zo goed, dit kan je hooguit wijten aan de forse hoeveelheid info die er te vinden is. Maar de lijst is wel volledig, en vangt aan zo ongeveer bij het begin van de 80 jarige oorlog, iets afgerond, om een tijdsbestek van 450 jaar geven (2010). Ik moet zeggen dat een volledig overzicht van dit onderwerp nog niet bestond, en de opzet is mi dus geslaagd. MVG Utreg!