Overleg:Lijst van spoorlijnen in Denemarken

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Naamgeving Trajecten[brontekst bewerken]

Op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikelverplaatsen heb ik een verzoek ingediend m.b.t. de naamgeving van Deense trajecten. De Deense trajecten worden in het algemeen bij de naam van de baan genoemd.

De Deense categorie bestaat uit:

Ik stuitte op hevige tegenstand op dit verzoek, daar de Deense benamingen niet gewenst zijn. .

Ik zou deze naar aanleiding van het commentaar op Overleg portaal:Openbaar vervoer willen aanpassen.

De namen van de lijnen bestaan steeds uit twee onderdelen, bijvoorbeeld de naam Boulevard en het woord -banen ofwel 'lijn'. De naam 'Boulevard' blijft gehandhaafd, maar het lijkt me logisch dat je het deel van de spoorlijn dat geen naam is, vertaalt in het Nederlands. 'Vest' en 'Nord' zijn hier geen namen, maar richtingen, dus die woorden kun je rustig ook vertalen. Dus Vestbanen > Westlijn, Nordbanen > Noordlijn, Boulevardbanen > Boulevardlijn en Klampenborgbanen > Klampenborglijn. De Lille Nord, een naam waarbij Belgen en Nederlanders aan Lille denken, zou dan 'Kleine Noordlijn' worden.

Let wel, ik zeg niet dat die namen van spoorlijnen veranderd moeten worden, maar dat het volstrekt logisch is dat er voor Nederlandssprekenden begrijpelijke woorden gebruikt worden, zoals Noordlijn. Een Belgische toerist in Kopenhagen zal die stadstreinlijn in het dagelijks gebruik waarschijnlijk 'Noordlijn' noemen. Als je de Categorie:Spoorlijn naar land erop naslaat, zie je dat er op Wikipedia geen consequent beleid is in deze. In Portugal wordt het plaatselijke woord 'Linha' gebruikt en in Polen zowel 'Linia' als 'Spoorlijn', terwijl in Tsjechië altijd 'Spoorlijn' gehanteerd wordt. Dat zijn alle drie voorbeelden van Europese landen waarvan de taal in België en Nederland door slechts een kleine minderheid begrepen wordt - net als Denemarken. Ook in Zweden en Noorwegen wordt er soms 'banen/ banan' gebruikt en soms 'spoorlijn'. Ik zou er op grond van het bovenstaande voor pleiten om geen naamsveranderingen op grote schaal door te drukken, maar steeds per land te streven naar consensus. Glatisant (overleg) 21 mei 2011 12:48 (CEST)

Dit zou dan als volgt moeten:

Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de angst dat alles maar Deens wordt, en worden de namen intergraal met andere wiki's aangepast, daar de lijnen nu eenmaal een naam hebben in Denemarken.

Is daar eenstemmigheid in te krijgen? --Met vriendelijke groeten, Ro de Jong op (Samråd) 21 mei 2011 13:33 (CEST)[reageer]

Het woord "baan" is in deze context volgens mij geen correct Nederlands (maar een Germanisme). Het eerder voorgestelde "lijn" is dus beter. Verder vind ik zelfverzonnen vertalingen als "westlijn" ook niet echt geweldig. Alankomaat (overleg) 21 mei 2011 14:05 (CEST)[reageer]
Precies. Liever de huidige objectieve benamingen in de trant 'Spoorlijn x - y'.--Zuydkamp (Drieskamp) 21 mei 2011 14:15 (CEST)[reageer]
Tegen Tegen Ik kan me voorstellen dat een buitenstaander iets meer in plaatsnamen kan herkennen dan de Deense benamingen van spoorlijnen. Hier gaat het in een encyclopdie om.

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 21 mei 2011 14:23 (CEST)Spoorjan[reageer]

Enige voorbeelden waar een wijziging wordt voorgesteld maar waar het niet nodig is: Spoorlijn Næstved - Mern NIET 
naar Præstøbaan, Spoorlijn Kopenhagen - Helsingør
 NIET naar Kustbaan, Spoorlijn Kopenhagen - Malmö
 NIET naar Øresundsbanen, Spoorlijn Korsør - Fredericia NIET 
naar De Funense hoofdbaan, Spoorlijn Hellerup - Ny Ellebjerg
 NIET naar Ringbaan. Let wel, andere vergelijkbare veranderingen zijn ook niet nodig, zie reactie van Zuydkamp. Verder eens met Alankomaat: "banen" is lijn of spoorlijn. --VanBuren (overleg) 21 mei 2011 14:32 (CEST)[reageer]
Ik wil baan best veranderen naar lijn. Maar ik wil duidelijkmaken dat het geen zelfverzonnen namen zijn. Zie het plaatje waar de lijnnamen zijn vermeld. Ik begrijp trouwens niet waarom VanBuren tegen het gebruik is? hij geeft er in ieder geval geen deugdelijke reden voor. Als een lijn bij de DSB een naam krijgt, dan dient die integraal te worden over genomen. Het is eerder zo dat Spoorlijn X - Y een zelf verzonnen constructie is. [[Vestbanen wordt al decennia zo genoemd. Het zelfde geld voor de andere benamingen.
De opmerking van Spoorjan is mij niet duidelijk.
--Met vriendelijke groeten, Ro de Jong op (Samråd) 21 mei 2011 21:02 (CEST)[reageer]