Overleg:Lijst van vlaggen gebaseerd op de Nederlandse vlag

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dat van die Russische vlag is onzin, kijk maar op vlag van Rusland. Ninane (overleg) 29 nov 2006 22:00 (CET)[reageer]

De Franse vlag[brontekst bewerken]

Zelf heb ik ooit gelezen / gehoord dat de Franse vlag wel degelijk op de Nederlandse vlag was gebaseerd.

Omdat de Nederlanden op 26 juli 1581 de Acte van Verlatinghe hadden getekend, en zich daarmee feitelijk onafhankelijk verklaarden van hun koning Filips II (in die tijd door de meeste Europeanen gedurft of zelfs ongehoord bevonden), werd de Nederlandse vlag door revolutionairen en democraten lange tijd ook gezien als de vlag van de vrijheid/bevrijding. Tijdens de Franse Revolutie ((begin in 1789) werd deze vlag dan ook door de revolutionairen gevoerd. Misschien uit nationalisme, en misschien ook omdat de prinsgezinde machthebbers in de Nederlanden anti-revolutionair waren, zouden de Franse revolutionairen op een gegeven moment besloten hebben hun vlag een kwartslag te draaien.

Ik weet niet in hoeverre dat allemaal werkelijk waar is, en ik weet ook even niet die bronnen te achterhalen waarvan ik het allemaal heb vernomen, dus ik heb de tekst maar niet aangepast. Maar wellicht is het de moeite om het even allemaal na te zoeken. Wie leent zich ervoor?

Province of luxembourg ( Belgium ) - The corrections are ... no ![brontekst bewerken]

Please correcting the " Lion ... with two Queux " ... and corrections on the colors blue and red ( colors idem G-D of Luxembourg )

Les couleurs ...

- --Bernard Piette (d) 7 septembre 2008 à 16:47 (CEST)

Luxemburgse vlag[brontekst bewerken]

Aangezien de Luxemburgse vlag in zijn geheel niet aan de Nederlandse vlag is ontleend, lijkt het me logisch dat dit wordt geschrapt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.211.43.32 (overleg · bijdragen)

Weet je, toen ik het artikel pas geleden onder handen genomen heb, had ik dezelfde bedenking. Vanwege de optische overeenkomst, en de neiging die daardoor mogelijk ontstaat om aan een verwantschap te denken, heb ik hem toch laten staan - zodat expliciet vermeld kan worden dat zo'n neiging op een vergissing gebaseerd zou zijn. Zou je hem weghalen, loop je het risico dat sommigen dat als omissie gaan beschouwen. Richard 10 feb 2014 13:09 (CET)[reageer]
Kunnen vlaggen die op de Nederlands vlag gelijken, maar niet op gebaseerd zijn, niet onder een apart kopje? Hannolans (overleg) 17 dec 2021 08:53 (CET)[reageer]