Overleg:Macrofotografie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Met de definitie "We spreken van macrofotografie wanneer de vergroting groter of gelijk is aan één" ga ik akkoord. Maar "vergroting" slaat m.i. op de getoonde afbeelding en niet op de grootte van het beeld op de sensor.

Vroeger - in de tijd van de grote analoge negatieven (en eventuele contactafdrukken) - was de minimale 1:1 vereiste acceptabel om te mogen spreken van een macrofoto, maar naarmate de negatieven kleiner werden, werd die voorwaarde (indien t.o.v. het negatief) ongewild automatisch strenger. Met de komst van de digitale fotografie en de zeer kleine sensoren, is het zelfs absurd om de 1:1 voorwaarde te interpreteren als grootteverhouding tussen het beeld op de sensor en het voorwerp.

Stel dat je van een bloem van 36 mm diameter (voorwerp) met een kleinbeeldcamera of een fullframe DSLR een beeld vormt dat de breedte van het negatief of van de sensor precies vult, dan mag je daarna de afbeelding zeker een macrofoto noemen. Als je nu dezelfde bloem met een cropcamera zo fotografeert dat de sensorbreedte weer precies gevuld wordt, zou het ineens geen macrofoto meer zijn omdat het beeld op de sensor 1,5x kleiner is dan het voorwerp. Toch verkrijg je in beide voorbeelden precies dezelfde afbeelding. Macrofotografie met bridge toestellen of compact camera's en hun zeer kleine sensortjes, zal dan volgens de t.o.v. de sensor geïnterpreteerde 1:1 definitie haast onmogelijk zijn.

--Jazzer 27 apr 2010 14:09 (CEST)[reageer]