Overleg:Malacologie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb wat Nederlandse info geplaatst. Ik zou later de tekst hier en daar inhoudelijk willen aanpassen. Een groot deel van de huidige tekst gaat nu over mollusken en niet over malacologie. Informatie over mollusken hoort op de mollusken pagina te staan. Ik vind het ook wat merkwaardig dat bij de Nederlandse Wikipedia een portret van Dall (hoe belangrijk die inderdaad ook was) staat. Nederland (en België!) hebben heel belangrijke en internationaal bekende malacologen/conchologen zowel beroeps als amateur voort gebracht. Daar zou de aandacht hier naar toe moeten gaan. Ik denk aan Vincent, Adam, Nyst, Glibert, Schepman, Van Regteren Altena, Van Benthem Jutting, Kuiper, Spaink, Janssen, en vele anderen. Ik stel voor om twee portretten op te nemen: een Belg en een Nederlander. Vincent of Nyst en Schepman of Bosquet. Er moet wel een rechtenvrij plaatje beschikbaar zijn.

Er wordt nu ook gedaan alsof conchologie een aparte wetenschap is maar dat is niet zo. In Nederland is onder malacologie, evenals oorspronkelijk in Duitsland, altijd alles verstaan wat de bestudering van mollusken betreft. De 'tegenstelling' malacologie - conchologie is vooral Engels en Frans. Ik weet dat er de laatste tijd weer conchologische clubs en verenigingen in het Nederlandse taalgebied zijn ontstaan maar internationaal is het verschil echt achterhaald. De benamingen worden wel gebruikt, maar het duidelijke onderscheid wat er (misschien!) ooit was bestaat al lang niet meer. Bij de Conchological Society wordt ook anatomisch onderzoek verricht en gepubliceerd (al heel lang) en de Malacological Society of London doet ook aan het omgekeerde (puur schelp onderzoek). Hetzelfde zien we in Nederland bij de Malacologische Vereniging. Hier zijn mensen lid van die anatomie bestuderen en erfelijkheid onderzoeken, etc., maar de meerderheid bestaat uit mensen die zich alleen met het skelet, schelpen en slakkenhuizen dus, bezighouden. Ook het feit dat amateurs geen anatomisch onderzoek doen (vanwege de middelen die dat vereist) en dus vrijwel automatisch 'concholoog' zouden zijn is al lang achterhaald.

De info over geslachtsafwijkingen hoort niet op deze pagina thuis. Daar zou een aparte pagina voor moeten komen waar vanaf de molluskenpagina naar gelinkt wordt (niet vanaf malacologie dus).

--Tom Meijer 10 feb 2007 16:40 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 5 externe link(s) gewijzigd op Malacologie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 22 jul 2017 09:56 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Malacologie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 20 okt 2017 04:34 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Malacologie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 apr 2019 17:04 (CEST)[reageer]