Overleg:Mata Hari

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel is opnieuw bewerkt tot een wetenschappelijk verantwoord artikel. Alle opmerkingen zijn welkom. Menke (overleg) 18 okt 2012 19:27 (CEST)[reageer]

Archiefmateriaal van MI5[brontekst bewerken]

De "National Archives" in Londen hebben op 10 april 2014 documenten vrijgegeven: "Top secret MI5 files of First World War go online". Ik plaats deze als mogelijk bronmateriaal hier. Tot deze behoren twee die betrekking hebben op Mata Hari:

Deze, KV 2/1, gaat over de periode '04 December 1915 - 04 August 1917' en kost £3,30.

Deze, KV 2/2, gaat over de periode '1917 Aug 08-1924 Mar 14' en is gratis te downloaden als .pdf-bestand (met weergave van o.a. handgeschreven brieven, overheidsdocumenten, krantenartikelen en foto's).
--VanBuren (overleg) 10 apr 2014 15:06 (CEST)[reageer]

Enkele van de vele verfilmingen[brontekst bewerken]

Is het niet beter om hier interne links te tonen i.p.v. de externe links in de lopende tekst op te nemen? Eventueel zouden er referenties naar de film op IMDb achter gezet kunnen worden. Artikelen over films die al aanwezig zijn kunnen op deze wijze niet van een interne link worden voorzien. Zo is de film uit 1931 reeds voorzien van een eigen artikel onder de naam Mata Hari (1931) en wordt er vanuit andere artikelen gelinkt naar Mata Hari (1985) die daarmee als rode link in deze lijst gewenst is. Alice2Alice (overleg) 12 aug 2016 12:28 (CEST)[reageer]

Toevoeging informatie onder kopje Mata Hari in de moderne cultuur

Voorstelling 'Mata Hari - Schuldig of naïef'[brontekst bewerken]

Beste medewerker van Wikipedia, beste Magere Hein,

Vorige week heb ik al contact gehad omtrent een toevoeging over Mata Hari en een theatervoorstelling die Herman van Veen schreef over deze vrouw. Er is mij toen gevraagd of ik bij het management betrokken ben van Herman van Veen. Ik ben journalist en werk als vrijwilliger voor het Herman van Veen Arts Center. Vanuit journalistieke oogpunt constateer ik dat er enkele gegevens missen. Ik heb een tekst gekregen van Herman van Veen zelf om deze te plaatsen, maar ik begrijp dat die vanwege auteursrechten niet kan. Daarom doe ik een voorstel voor een tekst - in mijn eigen woorden - over de voorstelling. Overigens zijn er diverse bronnen te vinden over het theaterstuk. Op internet zijn de aankondigen van theaters nog te vinden. Overigens is er op het Herman van Veen Arts Center ook een heel archief te vinden waar een veelvoud aan officiële bronnen te vinden is.

Voorstel tekst:

Herman van Veen schreef in 2004 een theaterstuk over het leven van Mata Hari. De voorstelling 'Mata Hari - Schuldig of naïef' was in diverse Europese landen te zien, waaronder Oostenrijk, België en Duitsland. Ook was het stuk te zien in Frankrijk onder andere in het Théâtre du Renard (http://www.billetreduc.com/11060/evt.htm). Vijf weken lang was de voorstelling uitverkocht en de Franse media was lovend (http://www.billetreduc.com/11060/evtpresse.htm). Mata Hari - Schuldig of naïef werd uitgevoerd door Gaëtane Bouchez, Martine De Kok, Silke Mehler en Wendel Spier.

Ik hoop dat jullie deze tekst willen en kunnen plaatsen. Zoals gezegd zijn er genoeg bronnen te vinden. Ik hoor het graag als er dingen anders moeten.

Hartelijke groet, Martine 37.74.167.121 2 feb 2017 11:21 (CET)[reageer]

Beste Martine, dank voor dit voorstel.
Voor meelezers: ik had dit gesuggereerd op de overlegpagina van IP 84.85.78.47. Klaarblijkelijk wisselt Martine af en toe van IP-adres. Ik moet het voorstel nog precies lezen om het te kunnen beoordelen. Ik kom hier later op terug. Met vriendelijke groet, Magere Hein (overleg) 2 feb 2017 11:37 (CET)[reageer]
Beste Magere Hein,
Excuses voor de verwarring wat betreft mijn IP-adres. Ik heb geen technische kennis en weet ook niet hoe het kan. Ik wilde u nog een reactie mailen, maar zag dat mijn IP-adres geblokkeerd is. Ik dacht probeer het vandaag nog een keer en schijnbaar is mijn IP-adres veranderd. Geen flauw idee hoe dat kan. Dus excuses daarvoor.
Groet, Martine
37.74.167.121 2 feb 2017 11:56 (CET)[reageer]
Met je (!) welnemen ben ik zo vrij geweest bovenstaande reactie te laten inspringen. Dat is geen noodzaak, maar verbetert het overzicht. Ik ben ook zo vrij je verder met 'je' aan te spreken.
Die verschillende IP-adressen zijn wat verwarrend, maar er is niets om je voor te verontschuldigen. Die verschillende IP-adressen worden toegewezen, je kiest ze niet uit. Ik denk dat het te maken heeft met de plaats waar je een bijdrage 'post'. Het 37.74.167.121-adres staat geregistreerd voor 'Harlekijn holland bv' in Soest. Ik vermoed dat het gebruikt wordt in het Wifi-netwerk op het kantoor. Het andere IP-adres is van KPN. Thuis misschien, of een ander deel van het kantoor? Het is niet belangrijk. Overweeg je als gebruiker van Wikipedia te registreren. Als je ingelogd bewerkt maakt het IP-adres waarvan je dat doet niet meer uit. Ook werkt de mailfunctie bij ingelogde gebruikers (en bij oningelogde gebruikers niet). Groet, Magere Hein (overleg) 2 feb 2017 12:28 (CET)[reageer]
Ik zie geen bezwaren tegen de voorgestelde tekst. Er zijn wel een paar dingetjes over opmaak en links. Mijn suggesties, in willekeurige volgorde:
  • Over Gaëtane Bouchez hebben we een artikel. Ik stel voor daarnaar intern te linken, zoals deze regel doet.
  • Die links naar http://www.billetreduc.com moeten naar voetnoten. Onze regels verbieden externe links in lopende artikeltekst. Hoe dat moet komt later.
  • Ik had wat moeite online een onafhankelijke bron te vinden voor de voorstelling in Nederland. Ik vond dit, een ongenummerde pagina uit Emile Schra's Herman van Veen: portret van een veelzijdig kunstenaar uit 2015. Het vertelt in het kort de inhoud van de voorstelling en dat i zo'n 70 keer is opgevoerd. Deugt die tekst, ook als bron? Er is meer te vinden, maar dat staat op Van Veens webstek, geen onafhankelijke bron voor werk van Herman van Veen. Of Schra dat wel is kan ik niet overzien. Een meelezer misschien wel?
  • Het stukje leunt wat zwaar op de Franse voorstellingen; heb je daar een reden voor?
  • Van Veen schilderde naar aanleiding van de voorstelling en exposeerde dat werk. Een opmerking daarover mag best.
Met vriendelijke groet, Magere Hein (overleg) 2 feb 2017 13:26 (CET)[reageer]

Beste Magere Hein,

Bedankt voor je reactie. Prima voorstel wat betreft het linken naar het artikel over Gaëtane Bouchez. Dat zou misschien eventueel ook met Herman van Veen kunnen? De links in het artikel waren meer bedoeld om aan jullie een onafhankelijke bron te laten zien, maar het lijkt mij prima om deze als voetnoot mee te nemen. Ik heb zelf ook nog gezocht naar onafhankelijke bronnen. Nou is er op www.veenpers.nl een overzicht te vinden van artikelen die gaan over Herman van Veen. Hiertussen staan ook enkele artikelen over Mata Hari. Zo schreef iemand van de Leeuwarder Courant erover (http://www.veenpers.nl/020506lc.htm). Wellicht is dat een onafhankelijke bron. De man die het archief bijhoudt is een fan van Herman, althans dat is wat ik heb begrepen. De auteur van het boek waar je naar refereert is onder andere een freelance journalist. Dat lijkt mij enigszins betrouwbaar. Maar ik weet niet precies hoe het boek tot stand is gekomen en of er ook een meelezer was. Ik weet wel dat het boek voor publicatie gelezen is door Van Veen. Gegevens over aantal optredens en dergelijke zullen feitelijk zijn. Als het goed is weet een journalist hoe hij/zij aan informatie moet komen en hoor- en wederhoor zal zeker toegepast zijn. Ik kan verder zelf ook minder informatie vinden over de Nederlandse theatertour in tegenstelling tot de Franse. Ik heb niet bewust voor een Franse inslag gekozen, maar als de informatiebron groter is, dan gaat dat vaak wat makkelijker. Als je graag wilt dat het wat minder wordt, prima. Dan pas ik het aan. Kan ik meteen een kleine toevoeging doen over de schilderijen die Van Veen maakte over Mata Hari. Ik hoor het graag. Hartelijke groet, Martine MartineTjie (overleg) 4 feb 2017 14:32 (CET)[reageer]

Beste Martine,
Je hebt je geregistreerd! Ik heb je op je overlegpagina al welkom geheten, dat ga ik niet herhalen, maar ik ben blij dat je nu 'lid' bent van de club.
Dank voor je reactie. Ik loop er puntsgewijs door heen:
  • Een interne link naar Herman van Veen kan niet alleen, die is zelfs gewenst. Dat is voor mij zo vanzelfsprekend dat ik er niet aan gedacht heb het eerder te noemen. Glimlach
  • Bronnen laat ik even liggen, ik moet die nader bestuderen voor ik er meer over zeggen kan. Daar heb ik nu weinig tijd voor.
  • Ik moet morgen toch in de bibliotheek zijn; ik kijk dan meteen of het krantenarchief recensies van de voorstelling heeft. Gezien de bekendheid van Van Veen lijkt me van wel. Weet jij wannner de voorstelling precies in premiere ging in Nederland?
  • Hetzelfde geldt voor het boek van Schra. Mijn indruk is dat wat het over de voorstelling schrijft wel betrouwbaar is. Ik ken de schrijver -en zijn werk- niet. De Rotterdamse bieb heeft het door mij gerefereerde boek niet, maar wel ander werk van hem. Uit de titels lees ik dat i serieus werk schrijft. Vergeef me mijn achterdocht. Ik ben niet zo gek op Herman van Veens theaterwerk, voor zover ik dat ken. Ik heb hem in een handvol voorstellingen gezien, waarvan twee in de schouwburg. Bij een deel van het publiek staat hij in een geur van heiligheid die ik ook wel eens in schrijfsels over hem heb aangetroffen.
  • Mijn opmerking over meelezers was gericht aan meelezers van deze gedachtenwisseling, zo die er zijn.
  • Als er wat diverser bronnenmateriaal is lost die onevenwichtigheid over de Franse voorstellingen zich vanzelf op.
  • Zolang het nieuwe stukje terzake, neutraal, feitelijk en in omvang in evenwicht is met andere tekstgedeelten kijkt het aantal woorden ervan niet al te nauw; er worden geen bomen voor omgehakt zoals bij een papieren encyclopedie.
Ik laat morgen mijn bevindingen weten.
Met vriendelijke groet, Magere Hein (overleg) 4 feb 2017 17:01 (CET)[reageer]

Beste Magere Hein,

Ben je wat wijzer geworden in de bibliotheek? Ik ben zelf ook op zoek gegaan naar de première van de voorstelling. Het was lastig, maar uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat de de première op 30 januari 2006 was in de Schaapskooi in Soest (zie link: http://theaterencyclopedie.nl/wiki/Mata_Hari_-_Harlekijn_Holland_BV_-_2006-01-30). Een maand later was de voorstelling te zien in Goes, dat staat op een flyer die hier in het archief ligt en te zien in een krant via deze link: https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2006-02-01/edition/null/page/23?query=mata%20hari&period=2006&sort=relevance. Daarna werd de voorstelling gespeeld in het buitenland. In 2008 was de voorstelling weer in diverse Nederlandse theater te zien.

Hieronder mijn nieuwe tekstvoorstel:

Herman van Veen schreef in 2004 een theaterstuk over het leven van Mata Hari. De voorstelling 'Mata Hari - Schuldig of naïef' ging op 30 januari 2006 in Soest in première en was vervolgens in diverse Europese landen te zien, waaronder Oostenrijk, België en Duitsland. Tevens was het stuk te zien in Frankrijk onder andere in het Théâtre du Renard (http://www.billetreduc.com/11060/evt.htm). Mata Hari - Schuldig of naïef werd uitgevoerd door Gaëtane Bouchez, Martine De Kok, Silke Mehler en Wendel Spier. Geïnspireerd door het leven van Mata Hari, schilderen Herman van Veen ook nog een aantal doeken. Een daarvan hangt in het ROC Friese Poort in Leeuwarden.

Ik hoor graag of het zo in orde is en hoe of wat, betreft voetnoten/bronnen e.d.

Hartelijke groet, Martine

MartineTjie (overleg) 13 feb 2017 17:14 (CET)[reageer]

Beste Martine,
Excuus dat ik niet eerder reageerde; zo veel te doen, zo weinig tijd. Ik heb inmiddels zowel in de bibliotheek als online verder gezocht naar materiaal. Dat heeft helaas niet opgelverd wat ik ervan gehoopt had. Mijn bevindingen:
  • Ik heb door twee boeken van Emile Schra gebladerd. Dat is serieus werk; ik heb geen reden aan te nemen dat zijn boek over Van Veen als als bron niet deugt.
  • Een recensie van de voorstelling in Nederland heb ik niet gevonden. Dat wil niet zeggen dat die er niet is.
Wat je tekstvoorstel betreft: inhoud en omvang zijn prima. Ik zie enkele onvolkomenheden in zowel tekst als opmaak. Mijn verbeterde tekst is:
Herman van Veen schreef in 2004 een theaterstuk over het leven van Mata Hari. De voorstelling Mata Hari - Schuldig of naïef ging op 30 januari 2006 in Soest in première en was vervolgens in diverse Europese landen te zien, waaronder Oostenrijk, België en Duitsland. Tevens was het stuk te zien in Frankrijk onder andere in het Théâtre du Renard (http://www.billetreduc.com/11060/evt.htm). Mata Hari - Schuldig of naïef werd uitgevoerd door Gaëtane Bouchez, Martine De Kok, Silke Mehler en Wendel Spier. Geïnspireerd door het leven van Mata Hari schilderde Herman van Veen ook nog een aantal doeken. Een daarvan hangt in het ROC Friese Poort in Leeuwarden.
Omdat we over ROC Friese Poort een artikeltje hebben heb ik ook daarnaar een link toegevoegd.
Wat betreft voetnoten: het is wat lastig dat op een overlegpagina dat voor te doen. Ik stel voor dat je jouw tekst aan het artikel toevoegd, dan zorg ik er wel voor dat de externe link naar www.billetreduc.com in een voetnoot terechtkomt. Eveneens zal ik dan een voetnoot met een link naar het boek van Schra op Google Books tooevoegen. Ik stel voor die voetnoot na de eerste zin (dus na 'Hari.' en voor 'De') in te voegen.
Met vriendelijke groet, Magere Hein (overleg) 18 feb 2017 17:02 (CET)[reageer]

Hallo Magere Hein,

Excuses voor de late reactie. Ook een drukke periode achter de rug. Op zich kan ik mij goed vinden in jouw tekstvoorstel. Hoe belangrijk is het om de premièredatum te noemen? Ik ben op het Herman van Veen Arts Center namelijk een flyer tegengekomen en daar staat dat de voorstelling 31 januari 2006 te zien was in Soest. Ik weet niet hoe betrouwbaar de bron is waar ik het eerder over had. Ik weet dat Mata Hari ook voorafgaand aan de 'première' te zien was in het binnen- en buitenland. De voorstelling is immers al in 2004 geschreven. Mijn voorstel:

Herman van Veen schreef in 2004 een theaterstuk over het leven van Mata Hari. De voorstelling Mata Hari - Schuldig of naïef was in diverse Europese landen te zien, waaronder Oostenrijk, België en Duitsland. Tevens was het stuk te zien in Frankrijk onder andere in het Théâtre du Renard (http://www.billetreduc.com/11060/evt.htm). Begin 2006 was de Nederlandse première in Soest. Mata Hari - Schuldig of naïef werd uitgevoerd door Gaëtane Bouchez, Martine De Kok, Silke Mehler en Wendel Spier. Geïnspireerd door het leven van Mata Hari schilderde Herman van Veen ook nog een aantal doeken. Een daarvan hangt in het ROC Friese Poort in Leeuwarden.

Ik hoor graag wat je van mijn voorstel vindt. Fijne dag nog.

Hartelijke groet, Martine

MartineTjie (overleg) 28 feb 2017 09:42 (CET)[reageer]

Als de datum van de Nederlandse première niet precies duidelijk is moeten we niet wat verzinnen maar het detail weglaten. Wat mij betreft is de tekst prima zo. Ik zie wel wanneer je hem in het artikel toevoegt, dan zet ik de puntjes op de i.
Met vriendelijke groet, Magere Hein (overleg) 6 mrt 2017 09:11 (CET)[reageer]

Hoi Magere Hein,

Ik heb he stukje tekst in de pagina geplaatst. Ik hoop dat het zo in orde is en dat je er naar wilt kijken. Ik heb het erg druk gehad, waardoor het mij helaas niet lukte om het eerder te doen. Hoor graag van je of het zo in orde is.

Bedankt voor alle moeite en wellicht tot een andere keer.

Groet, Martine MartineTjie (overleg) 22 mrt 2017 16:16 (CET)[reageer]

Beste Martine,
Helemaal goed. Ik heb de link naar Schra's book toegevoegd en de externe link in de tekst omgezet in een voetnoot.
Het was een genoegen met je samen te werken, dank daarvoor. Wie weet tot ziens. Groet, Magere Hein (overleg) 22 mrt 2017 18:33 (CET)[reageer]

Mooie tentoonstelling in Fries Museum en artikel van NOS[brontekst bewerken]

Misschien kan iemand een deel van deze info verwerken in het artikel, voor zover dat er nog niet staat:

Groet, Laurier (overleg) 16 okt 2017 14:25 (CEST)[reageer]

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Mata_Hari zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 1 dec 2021 06:19 (CET)[reageer]

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.

Warrig geheel[brontekst bewerken]

Ik heb geprobeerd om door middel van wat redactionele ingrepen uit te voeren het artikel weer leesbaar te maken, maar het blijft een warrig geheel. Ik stop er mee. 10Guillot heeft het oorspronkelijke artikel overhoop gegooid door zijn toevoeging op basis van de biografie van Angela Dekker en Jessica Voeten, Moed en overmoed, maar hij heeft het niet afgemaakt. Jammer. Ik stel voor om het artikel terug te zetten naar de stand van voor de bijdragen van 10Guillot. Weliswaar verliezen we dan informatie uit die biografie, maar wordt het voor de argeloze bezoeker weer een leesbaar artikel. Jan Arkesteijn (overleg) 21 dec 2021 14:34 (CET)[reageer]

Brutaal en dubieus voorstel, na al het werk dat ik gedaan heb om na studie de belangstellende lezer in te lichten. 'hij heeft het niet afgemaakt. Jammer.' Had je dan liever gezien dat ik méér had bijgedragen? Je zou me ook gewoon kunnen vragen of ik zin heb om het nog 'af te maken', na jouw 'redactie'.
Het zou dan nog slechts gaan om de periode in de gevangenis en het laatste deel van het boek. Haar levensverhaal is dan eigenlijk al verteld. De tijd dat haar brieven de geadresseerden niet bereiken en dat ze slechts voortdurend wordt ondervraagd. Alles daarvóór was ruim beschreven, júist omdat er een sfeer om haar zaak heen hangt van een onopgeloste moord. Waarom moest zij per se dood? De lezer heeft inmiddels genoeg informatie om zelf tot een conclusie te komen, maar indien verzocht, kan ik er nog eens naar kijken.
Of dat het minder 'warrig' zal maken? Wat blijkbaar 'warrig' is voor de een, is bijzonder interessant en van belang voor een ander, zeker voor iemand die wil weten hoe de vork nu echt in de steel steekt. De oorzaak van het faillissement van haar vader, waar haar ongeluk eigenlijk mee begon, is bijvoorbeeld van groot belang en waar haar vader de oorzaak zag. Nu weggehaald. Hoe kon ze van Nederland naar Parijs, zonder geld? Door een Indische heer, nu weggehaald. Haar ex vroeg in de huwelijksadvertentie, waar het dramatische huwelijk mee begon, om een jonge vrouw met enig fortuin, welke híj later verkwistte, nu weg. De familie van MacLeod, met name de neven en zus, spelen een grote rol in haar leven, ze correspondeerde veel met een van de neven, nu weg. Haar adellijke amant, die het huis huurde in Den Haag was een Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, nu weg.
Misschien beter de 'redactie' terugdraaien en voortaan spaarzaam en met begrip van zaken en met kennis van de loop van het verhaal, snoeien? En indien gewenst, beleefd verzoeken om de puntjes op de 'i' te zetten? Ik hoor het wel. 10Guillot (overleg) 22 dec 2021 22:40 (CET)[reageer]
Had je dan liever gezien dat ik méér had bijgedragen? Nee, het was beter geweest als je er meer in gesnoeid had. Schrijven is schrappen. Het was ook beter geweest als je er meer moeite in had gestoken om er een leesbaar verhaal van te maken en om het in te passen in het aanwezige materiaal. Wat die advertentie betreft, er zat al een link in het artikel naar de betreffende advertentie. Ik begrijp dat ik je moet vragen om het af te maken. Hierbij. Jan Arkesteijn (overleg) 23 dec 2021 11:53 (CET)[reageer]