Overleg:Menapii

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Locatie Menapiërs[brontekst bewerken]

Artikel ziet er keurig uit. Op grond van Ptolemeus-materiaal zou je globaal kunnen zeggen dat deze stam in Nederland leefde en wel westelijk van de Bataven op de rechteroever van de Maas tussen de haven bij de maasmond genaamd "Cluse Portus" en "Castellu". Het leefgebied van de Menapiërs grensde westelijk hooguit aan de Canninefaten die in de noordelijke kuststrook woonden.

Genoemde haven (portus) lag vermoedelijk in de omgeving van "Helinium", de monding van de Maas die omstreeks Hellevoetsluis lag. Het eerste element van deze plaatsnaam verwijst naar de oude riviermond net als het noordelijker gelegen buurtschap "Helhoek". Aan de andere zijde van het Haringvliet komt dit element terug in het "Helle" in Hellegatsplein, Hellegatsdam en Hellegatsweg. Het eerste deel van de "Kleidijk" ten noorden van Oostvoorne lijkt qua naam en ligging dicht in de buurt te komen van de Romeinse havennaam "Cluse".

Het fort of castellum lag aan de oostzijde van het leefgebied van de Menapiërs aan de Waal, destijds de Maas zijnde, ten westen van Heerewaarden. Mogelijk in de omgeving van de plaats Waardenburg.

F.N.H., 14 januari 2009.

Munten gevonden[brontekst bewerken]

Onderstaande toevoeging door 77.161.59.41 is verplaatst vanuit hoofdartikel. Pingel (overleg) 16 sep 2016 13:48 (CEST)[reageer]
Niet juist? vondst bekend? "Two gold coins of the Menapii, BN. 8743 and 8744. Both found in the Netherlands. ca. Gallic war period  : [1]