Overleg:Meter

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De meter is niet het 1/40.000.000 deel van de afstand noordpool evenaar, maar l/10.000.000. De omtrek van de aarde is ongeveer 40.000 km. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 217.123.214.124 (overleg|bijdragen) 30 mrt 2007 19:46

Ik heb het gecorrigeerd. Waarschijnlijk was de schrijver in de war met de totale omtrek van de aarde. Ik heb uw e-mail adresverwijderd ivm spamgevaar. Willemo 30 mrt 2007 19:58 (CEST)[reageer]
De vorige tekst was beter. Er stond helemaal niet het veertigmiljoenste deel van de afstand pool-evenaar, maar tienmiljoenste gedeelte. Alleen heeft het woord "rond" kennelijk voor verwarring gezorgd. Er stond "van pool tot evenaar", dat is dus een kwart van de totale omtrek. Met rond het aardoppervlak wordt bedoeld langs het aardoppervlak gemeten. Het is meridiaan van Parijs, vergelijkbaar met meridiaan van Greenwich. Een meridiaan loopt rond de halve omtrek van de aarde. Dit staat fout in de Franse tekst. De aarde heeft geen verticale omtrek.
Om de verwarring te voorkomen zal ik "rond het aardoppervlak" vervangen door "gemeten op zeeniveau".
De meter werd op 19 maart 1791 gedefinieerd; hij was alleen nog niet nauwkeurig bepaald. En zo stond het er ook. -- LexTH overleg  18 apr 2009 22:43 (CEST)[reageer]

Ik heb de formulering wat aangepast, hij was wat erg populair.

--HHahn (overleg) 20 okt 2009 09:35 (CEST)[reageer]

Hier staat "Een voordeel is nu dat de meter in elk natuurkundig laboratorium kan worden gereproduceerd." Maar dat kon met de definitie uit 1960 toch ook al? Alleen kan het nu nauwkeuriger.

--HHahn (overleg) 20 okt 2009 09:42 (CEST)[reageer]

Ik heb altijd gehoord dat de meter vast lag met een houten lat die op temperatuur wordt gehouden in het Louvre in Parijs en dat de eerste meter was die Napoleon uitvond... en daar vind ik helemaal niks van terug in dit artikel? ... --David-bel 20 okt 2009 21:11 (CEST)[reageer]

Van die houten lat is mij niets bekend. Nu was Napoleon staatsman en krijgsheer, geen van beide een reden om aan te nemen dat hij veel van natuurkunde wist – zelfs niet de natuurkunde in de nog enigszins beperkte omvang van die tijd.
Inderdaad zou de temperatuur gestabiliseerd moeten worden, maar hadden ze daartoe destijds voldoende (en voldoende nauwkeurige) middelen?
Verder is hout erg gevoelig voor vocht. Het kan erdoor uitzetten en krimpen, wat zelfs een nog sterker effect op de naukeurigheid kan hebben dan temperauurschommelingen.
U begrijpt nu hopelijk dat het "houtenlatverhaal" voor een fysicus niet erg geloofwaardig klinkt. Het kan natuurlijk best zijn dt Napoleon het inderdaad heeft voorgesteld, maar dat fysici destijds slimmer waren en het op een beter verantwoorde manier gerealiseerd hebben? In elk geval zie ik geen aanleiding om dit houtverhaal hier op te nemen – zeker niet zonder degelijke bronvermeldingen.
In elk geval is die balk van platina-iridium vele jaren lang als standaard gebruikt, meer dan lang genoeg im wél vermeld te worden, ook al is hij inmiddels achterhaald.
--HHahn (overleg) 21 okt 2009 11:34 (CEST)[reageer]

Ik heb de wijziging van anonymus 146.50.17.113 dd. 18-2-2010 om 18.41 uur gedeeltelijk teruggedraaid en de tekst wat herschreven.

De genoemde waarde is 'in deze context zeker niet zinloos. Hij laat alleen zien dat men destijds nog niet vodoende doorhad welke parameters zoalvan invloed waren op de slingertijd. Het genoemde getal geeft aan hoeveel men er naar de huidige maatstaven naast zat. Bedenk ook dat het niet zozeer een "meting" – d.w.z. wwn bepaling op basis van een reeds gedefinieerde eenheid – was, maar juist een poging om de eenheid te definiëren. Afgezien van de noodzakelijke nauwkeurigheid zin de verdere keuzes redelijk arbitrair.

Er is, lijkt mij, niets op tegen dit getal hier zo te noemen, mits in de juiste context.

HHahn (overleg) 19 feb 2010 13:57 (CET)[reageer]

Voorstel hernoemen pagina naar "Meter (eenheid)"[brontekst bewerken]

Velen eenheden worden bij de naamgeving op Wikipedia genoemd in combinatie met het woord "eenheid". Voorbeeld:

Het gebruik van het woord "eenheid" in de titel van de eenheden pagina's is veelal ter behoeve van de duidelijkheid. Pagina's verwijzen veelal een variatie van onderwerpen met dezelfde betekenis. Bij deze pagina is dat ook het geval, bovenaan de pagina wordt er naar Meetgereedschap en Peterschap verwezen.

Persoonlijk vind ik dat verschillende notitie methoden voor dezelfde soorten pagina's het geheel er niet overzichtelijker op maken, dit ondervond ik zelf ook bij het maken van een pagina meet velen eenheden.

Mijn voorstel is dan ook om deze pagina te verplaatsen naar "Meter (eenheid)"

Deze pagina zou kunnen fungeren als doorverwijs pagina naar:

  • Meter (eenheid), hier zal de huidige informatie naar verplaatst worden
  • Meetgereedschap, zoals nu bovenaan het artikel wordt vermeld "Meetapparatuur"
  • Peterschap, zoals nu bovenaan het artikel wordt vermeld "Vrouwelijke getuige bij een doop"

Jvdwiki (overleg) 1 apr 2011 07:32 (CEST)[reageer]

Er lijkt me wel iets voor dit standpunt te zeggen. Op zich is de constructie met verwijzingen bovenin niet ongebruikelijk in Wikipedia. Hij is vooral aantrekkelijk als die andere betekenissen aanzienlijk minder vaak gebruikt worden. Voor wat betreft Peterschap zal dat zeker het geval zijn. Maar 'meter' in de betekenis van Meetgereedschap is niet alleen een veelgebruikte term, hij wordt vaak ook nog in een verwante context gebruikt.
Het argument van de vorm van de artikelnaam, zoals Jvdwiki het hier aangeeft, is m.i. juist wat zwak. Concluderend ben ik het dus eigenlijk best wel met Jvdwiki eens, alleen op iets andere gronden.
(Overigens ben ik zo vrij geweest in bovenstaande bijdrage van Jvdwiki de drie links naar Eenheid vervangen doro links naar Natuurkundige eenheid. Eenheid is een doorverwijzpagina naar een hele reeks andere betekenissen.)
» HHahn (overleg) 1 apr 2011 12:36 (CEST)[reageer]
Ik heb laten wijs maken dat iets tussen haakjes alleen kan als het oorspronkelijke artikel al bestaat zie Overleg:Lourdes-effect#Mag dit zwaar ondermaatse lemma aub alsnog weg? (ik weet niet of ik nog specifieker kan linken?, rode link lourdes-effect (Etienne Vermeersch)Jack Ver (overleg) 1 apr 2011 14:53 (CEST)[reageer]
Ik weet niet hoe "hard" dergelijke regeltjes zijn. Dát er indicatieve regels moeten zijn om uitwassen gemakkelijk tegen te kunnen gaan, is duidelijk. Maar als er goede argumenten zijn, zou ik geen moeite hebben met zo'n toevoeging tussen haakjes.
Woordfrequentie kan een belangrijk argument zijn. "Meter" als lengte-eenheid komt alleen voor als het over lengtes gaat (ook impliceit bij afgeleide grootheden). "Meter" als instrument kan op een zeer gorte veelheid van instrumenten slaan. Als je in de context weet over welk instrument je het hebt, hoeft je dát er niet bij te zeggen. Bijgevolg lijkt me dat het woord "meter" als instrument veel vaker voor zal komen.
Maar qua woordbekendheid zal "meter" als eenheid ongetwijfeld bekender zijn. Dat spreekt dus tegen de voorgestelde hernoeming.
» HHahn (overleg) 1 apr 2011 15:21 (CEST)[reageer]

Kort samengevat:

Voor Voor

Tegen Tegen

Wees vrij dit lijstje te bewerken of uit te breiden.


De pagina waarop dergelijke verzoeken worden aangevraagd: Wikipedia:Verzoekpagina_voor_moderatoren/Artikelverplaatsen

Jvdwiki (overleg) 8 apr 2011 15:36 (CEST)[reageer]

Equivalenten in andere eenheden[brontekst bewerken]

Onder Meter#Equivalenten in andere eenheden staat een tabel met omrekingen. Ik heb hier enkele Engelse schrijfwijzes in Nederlandse resp. internationame omgezet:

  • Volgens internationale regels is het decimaalteken een komma. Alleen in Engelstalige documenten is bij wijze van uitzondering de punt toegestaan. Let op dat het hierbij gaat om de taal van het document, dus niet om het land van herkomst.
  • Het Nederlands gebruikt geen meevoudsvorm voor eenheden. (Uitzonderingen: enkele niet-SI-eenheden als "minuut" en "seconde", en voorts na onbepaalde telwoorden ("vele meters").) Dit geldt evengoed bij het citeren van buitenlandse maten, zoals inch e.d.

Verder werd de breedte van de laatste kolom geforceerd d.m.v. een sjabloon {{Spaces}}, dat in de Nederlandse WP niet beschikbaar lijkt te zijn. Ik heb dit voorlopig vervangen door een wat omslachtiger oplossing. Mocht er alsnog een {{Spaces}} komen (of als iemand de juiste naam ervan weet), kan dat teruggedraaid worden. » HHahn (overleg) 14 mei 2011 14:56 (CEST) (Correctie » HHahn (overleg) 15 mei 2011 13:59 (CEST))[reageer]

Raar dat zo'n sjabloon hier niet bestaat. Ik heb even gezocht maar ook niets gevonden. Ik heb dan maar een sjabloon {{herhalen}} aangemaakt, waarmee een string herhaald kan worden en ook blanco's (of spaties) geforceerd kunnen worden (zie de sjablooninfo). Ik had een soorgelijk sjabloon ooit eens aangemaakt op wikibooks en nu overgezet over wikipedia. Ik hoop dat dat een oplossing biedt voor jou vraag om de breedte van kolommen te forceren. Kan ook gebruikt om zaken uit te lijnen indien gewenst. -- Mvg, Byl (overleg) 14 mei 2011 17:05 (CEST)[reageer]
Dit is wellicht muggenzifterij maar hoezo is de seconde geen SI-eenheid? - Wikiklaas (overleg) 14 mei 2011 17:56 (CEST)[reageer]
Sorry, seconde is natuurlijk wel een SI-eenheid. Ik was blijkbaar even in de war met "uur", die ook geen SI-eenheid is maar juist weer niet in het meervoud wordt gebruikt (behalve na een onbepaald telwoord e.d.). Bedankt, ik heb het hierboven gecorrigeerd. » HHahn (overleg) 15 mei 2011 13:59 (CEST)[reageer]
Ik heb de bedoelde tabel aangepast zoals ik dacht dat je het bedoelde, als het niet in orde is zo mag je hem terugdraaien. -- Mvg Byl (overleg) 15 mei 2011 18:23 (CEST)[reageer]
Prima zo. Ik "bedoelde" eigenlijk niet eens zoveel. Iemand had er die lege kolommen in gezet (of laten staan), met een spacer om een bepaalde breedte af te dwingen. Alleen die spacer werkte niet. Ik heb me niet eens afgevraagd waar dir lege kolommen voor dienden. Zoals het nu is, is het inderdas n;og beter. » HHahn (overleg) 15 mei 2011 18:43 (CEST)[reageer]

De meridiaan van Parijs tussen Barcelona en Duinkerken?[brontekst bewerken]

Gebruiker:T. Tichelaar heeft op 15 oktober 2011 in de paragraaf 1791 de zinsnede "tussen Barcelona en Duinkerken" tussengevoegd. Het is onduidelijk wat hiermee bedoeld wordt. Een meriaan loopt per definitie door de noord- en de zuidpool en ligt dus volledog vast door één punt op te geven dat niet op een van die polen ligt. Parijs is hier zo'n punt. Ik begrijp dan ook niet wat de toegevoegde waarde is van het vermelden van "tussen Barcelona en Duinkerken".

Kan dit nader worden toegelicht, en eventueel zelfs van een bronvermelding worden voorzien?

» HHahn (overleg) 15 okt 2011 15:14 (CEST)[reageer]

Ik vermoed dat dit "tussen Barcelona en Duinkerken" op gemeten slaat. Maar of dit juist is weet ik niet. Jack Ver (overleg) 15 okt 2011 18:08 (CEST)[reageer]
Of het gemeten is van Barcelona tot Duinkerken, weet ik niet. Het zou kunnen dat dit de langst mogelijke afstand ongeveer langs die meridiaan is die geheel over land gaat. Hoe groter die afstand, des te nauwkeuriger is de meting. Extrapolatie kan op basis van hoekmetingen aan hemellichamen, dat is waarschijnlijk nauwkeurig genoeg. Maar dit alles is interprtetaie, het blijkt niet uit het artikel. Ik blijf het, althans in deze vorm, een rare toevoeging vinden. Als er geen verduidelijking komt, zal het er wat mij betreft uit moeten.
» HHahn (overleg) 15 okt 2011 18:19 (CEST)[reageer]
Ondertussen uitleg gevonden op Jean-Baptiste Joseph Delambre#Moeizame bepaling van de meter.Jack Ver (overleg) 15 okt 2011 18:28 (CEST)[reageer]
Bedankt. Ik heb de tekst wat aangepast naar wat ik er nu van begrijp. Met een bronvermelding naar het door u genoemde artikel. (I.v.m. de leesbaarheid heb ik die bronvermelding maar in een voetnoot gezet. Anders zou die opmerking over die twee lieden die het gemeten hebben, er eigenlijk uit moeten.) » HHahn (overleg) 15 okt 2011 18:53 (CEST)[reageer]
HHahn, u heeft de tekst aangepast, maar er is wat mislopen, kijkt eens aub. Jack Ver (overleg) 16 okt 2011 10:15 (CEST)[reageer]
Bedankt voor de tip. Ik had een stuk tekst gekopieerd naar de voetnoot i.p.v. het te verplaatsen. » HHahn (overleg) 16 okt 2011 14:02 (CEST)[reageer]

Maat of eenheid?[brontekst bewerken]

Op de meeste plaatsen waar "maat" stond, heb ik dit gewijzigd in "eenheid". Een "maat" is strikt genomen een grootheid, d.w.z. een getal maal een eenheid. De maten van een voorwerp kunnen bijvoorbeeld 1 m x 2,5 m x 0,38 m zijn. En van een ander voorwerp bijv. 300 μ x 2 mm x 5 mm. Als je zegt dat een stok 1,5 meter lang is, dan is "1,5" een getal en meter de eenheid.

In de tabel onder "Decimale veelvouden" werd gesuggereerd dat "eenheid" de geschaalde eenheid was (dus μm, mm, etc.). Dat is ook niet juist, dat zijn ook eenheden.

» HHahn (overleg) 19 okt 2011 12:10 (CEST)[reageer]

Aanvulling: Bij Bureau International des Poids et Mesures gaat het om poids et medures, "maten en gewichten". Ten eerste blijkt hier al dat "gewicht" niet als een "maat" (= afmeting) wordt beschouwd. Ten tweede betreft het hier een oude benaming, uit de tijd dat afmetingen (lengtes e.d.) en gewichten de belangrijkste grootheden waren.

Weliswaar gaat het in dit artikel over de meter en afgeleiden daarvan. Maar voor de uitleg (die voor leken bedoeld is!) is het juist beter om een verband te leggen naar iets algemeners, iets waar ook naar verwezen kan worden in vergelijkbare artikelen over eenheden als kilogram, kelvin, ampere, etc.

» HHahn (overleg) 19 okt 2011 12:16 (CEST)[reageer]

veertigmiljoenste vs tienmiljoenste[brontekst bewerken]

Ik had op (de lagere) school altijd geleerd dat de meter oorspronkelijk GEDEFINIEERD was als het veertigmiljoenste deel van de omtrek van de aarde zonder dat daarbij gesproken werd over waar en hoe die omtrek gemeten was. Nu is dit natuurlijk (bijna) hetzelfde als het tienmiljoenste deel van een kwart van die omtrek op een gedefinieerde plaats. Omdat de huidige standaard meter gewoon niet meer zal lijken op de oorspronkelijke definitie, maakt het eigenlijk ook niet meer uit, alleen zou ik het interessant vinden om te weten wat nu eigenlijk de OORSPRONKELIJKE DEFINITIE was. Wie weet dit (met zekerheid) te zeggen? --W.Hamerling (overleg) 20 okt 2012 12:05 (CEST)[reageer]

"dix millionième partie d'un quart de méridien terrestre" = tienmiljoenste deel van een kwart van de aardmeridiaan, waarbij de aardmeridiaan = meridiaan van Parijs waarvan praktisch het deel van Duinkerke tot Barcelona gemeten was. Peve (overleg) 21 feb 2015 17:02 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Meter. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 22:42 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Meter. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 2 jan 2018 08:27 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Meter. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 mrt 2018 08:45 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Meter. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 mrt 2018 23:09 (CEST)[reageer]

De tekst onder deze kop loopt niet goed. Bovendien noemen andere Wikipedia'a ook 1775 als een bijzonder jaar. Madyno (overleg) 11 mrt 2020 14:46 (CET)[reageer]

Duitse W.: So schlug der Abbé Jean Picard 1668 als Längeneinheit das Sekundenpendel vor – also die Länge eines Pendels, das eine halbe Periodendauer von einer Sekunde hat.

1735 entsandte die Pariser Akademie der Wissenschaften zwei Expeditionen zur Gradmessung in das heutige Ecuador und nach Lappland, um die genauen Abmessungen der Erde festzustellen.

Im Jahr 1793 setzte der französische Nationalkonvent – neben einem neuen Kalender – auch ein neues Längenmaß fest: Der Meter sollte den 10-millionsten Teil des Erdquadranten auf dem Meridian von Paris betragen.Madyno (overleg) 11 mrt 2020 15:58 (CET)[reageer]

Engelse W.:In 1671 Jean Picard measured the length of a "seconds pendulum" (a pendulum with a period of two seconds) at the Paris observatory.

The French Academy of Sciences commissioned an expedition led by Jean Baptiste Joseph Delambre and Pierre Méchain, lasting from 1792 to 1799.Madyno (overleg) 11 mrt 2020 16:02 (CET)[reageer]

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Meter zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 31 mrt 2022 07:12 (CEST)[reageer]

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.