Overleg:Mission: Impossible (film)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verplaatst van artikel pagina[brontekst bewerken]

Ook de twee beurtelings benodigde stroomafnemers, ofwel panto´s, ontbreken geheel!! Tom ligt in feite in de respectievelijke bakken voor de 1.500 Volt- en de 25.000 Volt- stroomafnemer. Dit heeft te maken met de verschillende stroom-systemen op de trajecten van de TGV in Frankrijk! Bijv. bij een reis tussen Amsterdam en Parijs per Thalys komt men eerst de Nederlandse 1.500 volt gelijkstroom (DC) ´tegen´, dan de Belgische 3.000 V. DC en tot slot de 25.000 V. wisselstroom (AC) op de Belgisch-Franse HSL en de laatste 20 km. vanaf Villiers-Gonesse tot Paris Gare du Nord, op de bestaande en verbrede ´klassieke´ hoofdlijn. Vanaf Paris Gare de Lyon echter heeft men in de jaren 50 de gehele -voormalige PLM-lijn (dat staat officiëel voor Paris-Lyon-Marseille, maar voor sommige Fransen ook voor Pour la Mort (voor de dood), vanwege enkele zware ongevallen in de recente geschiedenis) voorzien van ´onze´ 1.500 V. (DC) over de totale 818 km! Voorwaar een enorme logistieke operatie, maar daardoor konden de Trains Rapides en -Express wel flink opschieten: met 160 k/H. max.! In de jaren 70 besloot de Franse regering en de SNCF- spoorwegmij. HSL´s te gaan bouwen, met de nieuwe, universeel voorgeschreven 25.000 -of 25 KV. wisselspanning! Zodoende begint men in Parijs eerst met 1.500 V., dan na zo´n 15 km. komt de HSL -in het Frans LGV, of Ligne à Grande Vitesse-, die dus 25 KV-spanning heeft. Dienovereenkomstig is dus bij elke overgang tussen beide stroomsystemen een zgn. `sluis´ nodig: de TGV raced met gestreken panto onder een geïsoleerd stuk rijdraad door, dat van zowel de 1.500- als de 25.000 V. gescheiden is. Bij Roosendaal of Gronsveld (Maastricht) werkt het anders: omdat het hier een scheiding betreft tussen twee Gelijkstroom-systemen is er een open gedeelte van plm. tien meter stroomloos, dus géén bovenleiding!

Ook die zgn. Kanaaltunnel is volkomen scherts, want die bestaat -zoals iedereen nu intussen wel weet- uit twee aparte spoortunnels, één per richting, en een service-tunnel daartussen, die ook dient voor de brandweer, etc. Echter op twee plaatsen ´zwaait´de service-tunnel naast de noordelijke treintunnel, omdat die zijn zuidelijke ´tegenligger´moet kunnen ontmoeten in de zgn. Crossover Caverns, ofwel de overloop-gallerij! Hier zijn de twee spoorlijnen in één ruimte samengebracht om in geval van nood over te kunnen gaan op het andere spoor; dit gebeurde o.a. in 1996 na de grote brand in de Zuid-tunnel, komend uit Frankrijk! In de normale dienst zijn de twee sporen gescheiden door een enorme brandwerende deur, over de volle lengte en hoogte van de overloop-gallerij!--84.26.151.179 17 jul 2007 00:40 (CEST)[reageer]

Richard Holtzer,
Treinhobbyist/-deskundige.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.26.151.179 (overleg · bijdragen)

Om even in te gaan op dit: In Mission: Impossible I is te zien hoe Tom Cruise een e-mail stuurt naar max@job 3:14. In een e-mailadres mogen echter geen spaties en dubbele punten voorkomen.

Dat klopt inderdaad, maar hij zit in usenet groups. Dus gaat het hier niet op!

--Xanland 14 nov 2007 21:03 (CET)[reageer]