Overleg:Natriumcarbonaat

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Correcte schrijfwijze structuurformule natriumcarbonaat[brontekst bewerken]

Gezien het feit het een zout betreft gaat de voorkeur uit naar het schrijven van de structuurformule met de bijbehorende ladingen. Natrium is hier aanwezig als Na+ en het zuur, eigenlijk de lading op de Zuurstof (die nu verbonden is met het Natrium atoom), dient negatief te zijn. Hierbij vervallen de verbindingsstreepjes tussen het Zuurstof atoom en Natrium atoom. - De voorgaande opmerking werd toegevoegd door 131.174.122.176 (overleg · bijdragen) 27 feb 2006 10:39‎ (CET)[reageer]

Vervaardiging uit natriumchloride, ofwel keukenzout[brontekst bewerken]

In het stukje over geschiedenis staat dat bij het Leblanc-proces en het Solvay-proces natriumcarbonaat uit natriumchloride wordt vervaardigd. Daar moet bij staan dat natriumchloride keukenzout is. Ik schrijf niet zo vlot. Dus ik werk even hier aan een kladversie. - De voorgaande opmerking werd toegevoegd door Laudaka (overleg · bijdragen) 18 aug 2013 22:26‎ (CEST)[reageer]

Geschiedenis[brontekst bewerken]

deze paragraaf is goed Voordat natriumcarbonaat in grote hoeveelheden ter beschikking kwam gebruikte men potas. Dit was echter niet in zuivere vorm voorhanden, maar aanwezig in houtas. Om dit te vervaardigen had men buitengewoon veel hout nodig, hetgeen leidde tot ontbossing op grote schaal en tot een schaarste aan houtas.

niet tevreden, ik ga hier nog verder aan werken Daarom zocht men in de tweede helft van de 18e eeuw naar een alternatief voor potas. Natriumcarbonaat lag voor de hand omdat dit makkelijk uit natriumcarbonaat, ofwel vervaardigd zou kunnen worden. Dat lukte voor het eerst met vervaardigd Als Die vervanger werd dus natriumcarbonaat, dat vervaardigd kan worden uit natriumchloride ofwel keukenzout. Met het voor het Het eerste Aldus zocht men in de tweede helft van de 18e eeuw naar een proces om natriumcarbonaat, dat potas kon vervangen, uit natriumchloride te vervaardigen. Dit leidde tot het Leblancproces, dat voor het eerst werd toegepast in 1791. Dit leidde tot een uitgebreide soda-industrie waardoor glas, textiel en ook zeep veel goedkoper en in grotere hoeveelheden te vervaardigen was.

onveranderd Echter het vrijkomen van een aantal nevenproducten deed de vraag naar betere processen ontstaan en de ontwikkeling van het Solvayproces in 1861 bood uitkomst. Sedertdien verdrong het Solvayproces geleidelijk het Leblancproces.

Systematische naam / Triviale naam[brontekst bewerken]

Volgens Binas-tabel 'Triviale namen' staat de naam soda voor ´natriumcarbonaatdecahydraat´, niet voor het anydride ´natriumcarbonaat´. Dit is niet consequent met de namen die op deze site gebruikt worden. Waar gaat de voorkeur naar uit?
-klb- – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 95.97.83.66 (overleg · bijdragen)PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Strikt genomen heeft het binas gelijk (Binas heeft altijd gelijk), maar het kristalwater wordt meestal weggelaten. Het is weliswaar deel van de kristallen, maar niet echt van de stof, zou de redenering zijn. Hetzelfde zie je bij natronloog (NaOH) of kopersulfaat (CuSO4). Kleuske (overleg) 23 mrt 2015 13:46 (CET)[reageer]