Overleg:Nederlandse Geloofsbelijdenis

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een katholiek kan ook een "orthodox christen" zijn. Ook leden van de orthodoxe kerken zijn christen. Verkeerde term. GerardM 19 apr 2004 08:34 (CEST)[reageer]

Zal ik er orthodox-gereformeerde christenen van maken? (WVR)


De term 'Gereformeerd' is in en na de Reformatie in zwang geraakt in Nederland, waarbij de uit de Reformatie stammende protestantse (volks)kerk tot 1816 de naam Gereformeerde Kerk droeg. Na 1816 werd dit van overheidswege - door de Commissie Janssen - veranderd in de (Nederlandse) Hervormde Kerk (let op de -e achter Nederlandse).

Vandaag de dag wordt de term 'Gereformeerd' vooral gebruikt voor diegenen die voortkomen uit de Afscheiding van 1834 en de Doleantie van 1886.

Orthodoxie (recht van leer [en leven]) is een term die met name van toepassing is - behoudens genoemde Rooms-katholieke Kerk - op de reformatorisch bevindelijken, die we tegenkomen in de behoudende kringen van de (tot 1 mei 2004 bestaande) Nederlandse Hervormde Kerk (Gereformeerde Bond, Gekrookte Riet), alsook (na 1 mei 2004) bij de zgn. Hersteld Hervormden. Daarbij zijn er bevindelijken buiten de Nederlandse Hervormde Kerk, die zich (in het verre en nabije verleden) van de Hervormde Kerk hebben afgescheiden, zoals o.a. de Gereformeerde Gemeente, de Oud-gereformeerde Gemeente enz.

Frits Osterthun