Overleg:Nederlandse Hervormde Kerk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik meen zeker te weten dat de kerknaam tot na WW2 NederDUITS Hervormd was. Wie zoekt dat uit? Adamhawk 24 nov 2003 01:35 (CET)[reageer]

Citaat van een van de pagina's die ik als bron heb gebruikt voor dit artikel (http://www.kerkenregister.com/hervormd.htm): Om de Nederduits (= Nederlands) sprekende plaatselijke gemeente van de Frans (Waals) sprekende te onderscheiden werd naast de naam 'Nederlandse Hervormde Kerk' ook 'Nederduitse Hervormde Gemeente' gebruikt.. Dit speelde in 1816 voor de scheiding van Nederland en België. Mijn conclusie op basis van dit artikel is dat beide namen naast elkaar gebruikt werden, maar ik ga eens kijken wat andere artikelen over de geschiedenis van de NH-kerk zeggen. Tegenwoordig komt Nederduits bij mijn weten niet meer voor, ik kon ook geen recente verwijzingen vinden. Mogelijk is de naam na WW2 inderdaad afgeschaft of in onbruik geraakt (wat ik me goed kan voorstellen op dat moment).Falcongj 24 nov 2003 01:48 (CET)[reageer]

Nederlands Hervormde Kerk of Nederlandse Hervormde Kerk?

Ik herinner me ooit te hebben gelezen dat het 'Nederlandse ...' moest zijn ipv het veelgehoorde 'Nederlands...' De gedachte daarachter had ermee te maken dat 'Nederlands...' erop zou duiden dat het een Nederlandse variant van Hervormd was en 'Nederlandse ...' zou aangeven dat het ging om een Nederlandse kerk (d.w.z. een kerk met een roeping voor heel Nederland).

Mijn correctie in het Gereformeerd artikel is weer terugveranderd, daarom zet ik dit nu eerst maar op de Overlegpagina. Een speurtocht met Google leerde me dat beide schrijfwijzen veel voorkomen, zelfs in homepages van plaatselijke Hervormde kerken, soms met de ene schrijfwijze in de titel en de andere in de tekst. De officiële homepage van de Nederlands(e) Hervormde Kerk is tegenwoordig www.sowkerken.nl. Daar staat 'Nederlandse H.K.'. Nu is die site natuurlijk besmet (grapje) met Lutherse en Gereformeerde-Kerken invloeden, dus heb ik ook even de homepage van de Gereformeerde Bond in de Nederlands Hervormde kerk erbij gezocht. En ja hoor: In de titel staat "Gereformeerde Bond in de Nederlands Hervormde kerk" en in de tekst: "De Gereformeerde Bond is een vereniging binnen de Nederlandse Hervormde Kerk die ...".

Welke autoriteit kunnen we nu nog geloven? --Johan Lont 16 apr 2004 11:12 (CEST)[reageer]

Bij het zoeken naar meer informatie over de Neerduits Hervormde Kerk ben ik bij de pagina Overleg:Nederlandse_Hervormde_Kerk uitgekomen. Misschien kan ik hier een steentje aan bijdragen: ik werk als docente Nederlands in Wenen en gebruik voor mijn taalcollege een vidoefragment dat ik zelf van de Nederlandse tv heb opgenomen. Hierin vertelt Lee Touwers (Nederlandse zanger) over zijn jeugd: De godsdienst waar ik mee opgegroeid ben thuis – we waren van huis uit Nederduits Hervormd – dat was een, zeg maar, combinatie van de Nederlanders en de Duitse boeren in Zuid-Afrika, en dat was niet zo eenvoudig. Ik wilde weten of ik 'boeren' of 'Boeren' moet schrijven. Goed, dat zoek ik nu elders op. Misschien hebben jullie iets aan de genoemde passage.
Met een groet, Christine Kasper
(christine.kasper -at- univie.ac.at)
Bedankt voor de bijdrage. Zo op het eerste gezicht, denk ik niet dat die informatie bruikbaar is. Lee Towers staat niet bekend als expert op kerkelijk gebied. Juist de 'grotere' kerken als de Nederlandse Hervormde Kerk hebben een groot aantal leden die zelf niet precies weten hoe die organisatie in elkaar zit, of—bijvoorbeeld—wat de officiële naam is.
Dat Lee Towers de term Nederduits koppelt aan "combinatie van de Nederlanders en de Duitse boeren in Zuid-Afrika", toont aan, dat hij er weinig van weet. In Zuid-Afrika zijn enkele kerkgenootschappen met het woord 'Nederduits' in de officiële naam. Met een beetje creatieve amateur-etymologie kan iemand gemakkelijk op het idee komen dat Nederduits iets te maken heeft met Nederlandse en Duitse boeren. Maar dat is dus niet zo.
Ik heb gemerkt dat de Nederlandse Hervormde Kerk vroeger nogal eens 'Nederduits Hervormd' werd genoemd, maar dat is volgens mij in Nederland nooit de officiële naam geweest. Het woord 'Nederduits' duidt op de Nederlandse taal. 'Nederduits hervormd' staat min of meer naast de 'Waalse (franstalige) kerk'.
Wat de spelling van Boeren aangaat, volgens deze link moet het met een hoofdletter. Johan Lont 21 nov 2005 15:18 (CET)[reageer]
De Nederduits Gereformeerde kerk was de voorloper van de Nederlandse Hervormde Kerk. Binnen de kerk zien we mensen die een soort heimwee hebben naar het geloof der vaderen. Deze groepen zien we met name binnen de bevindelijke kerken. Binnen deze kringen zagen we vaak dat men niet uit de hervormde kerk wilde stappen, maar er ook niet echt in wilde blijven. Een aantal van deze gemeenten, die dus formeel gewoon bij de NHK hoorden, noemden zichzelf 'Nederduits Hervormde Gemeente', of 'Nederduits Hervormde Kerk'. In ieder geval in de jaren tachtig van de twintigste eeuw vond je dergelijke kerken nog in om Oud Beijerland, en Gouda. jaap 21 nov 2005 20:15 (CET)[reageer]

Enkele gegevens[brontekst bewerken]

De getallen lijken niet helemaal te kloppen. Als je de twee soorten leden bij elkaar optelt haal je het totaal van de leden bij lange na niet. Welk getal is fout? Andriesb. 21 apr 2005 15:35 (CEST)

Alle drie de getallen zijn juist; de Hervormde kerk kende namelijk drie soorten leden: belijdende leden, doopleden, en geboorteleden. De kinderen van leden van de kerk werden automatisch als lid (geboortelid dus) aangemerkt, tenzij ze zich uitschreven.
De Gereformeerde Kerken in Nederland daarentegen kenden alleen belijdende leden en doopleden. Wie niet gedoopt was, kon officieel geen lid zijn.
Hier zit een heel verschil in kerkvisie achter, waar nog veel over te vertellen valt. De NH kerk heeft zich altijd geroepen gevoeld om kerk te zijn voor het hele Nederlandse volk - het begrip volkskerk dus. Dat is een van de redenen waarom de leden van de "gereformeerde bond in de Nederlandse Hervormde Kerk" zich, ondanks hun kritiek op het modernisme in de NH kerk, nooit hebben willen afscheiden (in tegenstelling tot diverse groepen gereformeerden).
De Gereformeerde Kerken hebben vanuit hun ontstaansgeschiedenis altijd (althans tot 1944, toen de vrijmaking plaats vond) de nadruk gelegd op het vasthouden aan de 'belijdenis'. Het belang van het niet laten verwateren van de geloofsleer. Enige vorm van actieve instemming met de beginselen van de kerk (hetzij persoonlijk, dan wel door de ouders bij de kinderdoop), hebben zij altijd als vereiste gezien om lid te kunnen zijn.
Dit was dus een van de verschillen waar men bij de fusiebesprekingen overeenstemming over moest vinden. Als ik het me goed herinner is er in de Kerkorde van de PKN opgenomen dat de kerk een bijzondere verantwoordelijkheid heeft tegenover de kinderen van de leden. Ze vallen echter niet meer onder de definitie van het begrip 'lid van de kerk'.
Ik zal eens zien of ik de tekst iets kan verduidelijken om die verwarring te voorkomen.
-- Johan Lont 21 apr 2005 16:58 (CEST)[reageer]

"Nederlands Hervormd" anno nu[brontekst bewerken]

Bestaan er sinds 2004 eigenlijk nog gemeenten die zich "Nederlands Hervormd" noemen, respectievelijk kerkgebouwen die zo heten? De benamingen "hervormde gemeente" en "hervormde kerk" zijn springlevend , maar hier op Wikipedia (en op Commons!) heten veel kerken nog altijd "Nederlands Hervormd" (case in point: Dorpskerk (Oud-Beijerland)). Ik denk dat dat onterecht is. Fransvannes (overleg) 4 dec 2023 21:52 (CET)[reageer]