Overleg:De 9 Straatjes

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Negen Straatjes)
Te verwijderen pagina's

Dit artikel is reeds genomineerd geweest ter verwijdering op de beoordelingslijst op 30 augustus 2020. De behandelend moderator heeft toen besloten het artikel te behouden. Voor toelichting, zie hier.
Gelieve het artikel niet zomaar opnieuw te nomineren. Bevat het artikel grote onzin of fouten, kijk dan na in de geschiedenis of er sinds de laatste nominatie geen grote fouten zijn ingeslopen. Overleg eerst op deze pagina of doe een oproep op Wikipedia:Overleg gewenst.

"harten"="herten" ?? "Wolvenlooierij"?! "Run=Rund"?!?[brontekst bewerken]

Is er enige bron die aangeeft dat er een actieve wolvenhuidenlooierij was in die straat? Of berenhuidenlooierij? Over welke eeuw hebben we het dan, als er voldoende beren in de nabijheid van Amsterdam waren om ze de stad in te sturen om te verwerken?? Wolven is ook al twijfelachtig.

Verder is de gelijkschakeling 'hartenstraat' = 'hertenstraat' ongefundeerd: al in de 13e eeuw was het woord 'hert' (ervoor 'herut'). Er zijn mij geen andere voorbeelden bekend van 'hart' gebruikt in Nederlands voor 'hert', enkel in het Engels.

'Runstraat' als 'Runderstraat' is nog verder gezocht. 'Rund' komt van Germaans 'hrind/rint/rind/rent', altijd met een 'd'-klank op het einde. 'Run' daarentegen is eikenschors, gebruikt in de looierij om looizuur te maken! Dus Runstraat tussen de Looiersgracht en de Huidenstraat is nogal erg voor de hand liggend, niks geen koeien vandoen (ja, koeien waren meestverwerkte dier, of mogelijk tweede na schapen, maar niets vandoen met straatnaam). – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.46.44.23 (overleg · bijdragen) 7 nov 2012 09:02