Overleg:Operatie Just Cause

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hallo, ik ben Roy.

Ik heb dit stukje over operatie Just Cause geschreven omdat mijns inziens het een wezenlijk deel van de hedendaagse oorlogvoering is. zelf ben ik cadet aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. In de tekst staan regelmatig meningen, die door sommigen in twijfel getrokken zullen worden. Aangezien op de KMA een bepaalde richting wordt gegeven aan de denkwijzen over onder andere oorlogvoering, heb ik ook een bepaalde vorming meegekregen op dit gebied. deze wijze van denken, inclusief mijn toekomstbeeld, zullen om die reden ook door lezers anders gezien kunnen worden.

mvg Roy

Dag Roy, uitstekend werk! Ik nodig je vooral uit om ook over andere oorlogen, operaties en onderwerpen van interesse te schrijven.

Nog voordat ik je noot zag op de overlegspagina, heb ik het stuk een beetje aangepast aan de NPOV-norm. Je toekomstbeeld van wapenstrijden heb ik gewist omdat het vrijwel geen raakvlak had met het onderwerp. Ik wil je vooral aanmoedigen het nogmaals te plaatsen in een wat neutralere vorm onder een algemene titel. Persoonlijk ben ik nogal geïnteresseerd in militaire en niet-militaire strategie.

Los daarvan schreef je je naam onder het stuk. Ik wil erop wijzen dat "Alle bijdragen aan Wikificatie worden geacht te zijn vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License". Ik raad je even naar die voorwaarden te kijken, om zeker te zijn dat de voorwaarden overeenkomen met je intentie. Als je nog iets meer "roem" wilt verlenen aan je bijdrage, kan je ook inloggen onder eigen naam (nieuwe gebruiker) en dan stukken plaatsen. Maar je naam staat nu ook keurig in het overleg!

Vriendelijke groet and keep up the good work! Gidonb 19 feb 2004 18:16 (CET)[reageer]

Nieuwe naam[brontekst bewerken]

Inmiddels heb ik de naam aangepast aan de NPOV-norm. Een interventie is waarschijnlijk iets te verbloememd voor een militaire invasie. De nieuwe naam is Amerikaanse militaire invasie in Panama. Deze naam wordt ook toegepast door de Engelstalige Wikipedia, die over het algemeen zeer neutraal is. Als iemand bezwaar maat tegen de nieuwe naam nodig ik diegene vooral uit de naam weer te veranderen, en het bezwaar toe te lichten. Ook heb ik een algemene inleiding gegeven en wat hoofdstukjes gemaakt. Gidonb 19 feb 2004 18:49 (CET)[reageer]

Een interventie is misschien iets te verbloemend, maar een militaire invasie komt mogelijk weer iets te provocerend over? Het Engelse invasion kan zowel invasie als inval betekenen, maar waar invasie overkomt als een stortbui, is een inval meer een miezerbuitje (wat dan misschien weer te verbloemend is?)...

Ik zag ook dat je Just Cause hebt veranderd in Good Cause. Is dat correct? Puckly 19 feb 2004 18:59 (CET)[reageer]

Ik blijf bij die naam. NPOV. Maar wellicht een Freudiaanse verspreking ;-) Vriendelijke groet, Gidonb 19 feb 2004 19:03 (CET) (antwoord was op Roys opmerking, ik zette toen misschien nog geen opmerkingen middenin. daarmee creëerde ik vast de verwarring inzake de volgende opmerking. excusies voor deze fouten... gidonb 7 dec 2004 14:09 (CET))[reageer]

de operatie werd door de VS uitgevoerd onder de naam Just Cause. Net als Desert Storm is dat een eigennaam, dus die kan niet gewijzigd worden. Good cause zou misschien grammaticaal correcter zijn, maar bush sr heeft dan een foutje gemaakt.

mvg Roy

Hallo Roy! Mijn fout. Ik had ik deze ook allang teruggedraaid, zie geschiedenis. Maar iets anders: als je nog eens wat voor ons wilt schrijven, zien we je bijdrage heel graag tegemoed! Het ontbreekt ons aan alinea's en artikelen over militaire acties. Over de politiek er omheen (voor/tegen/neutraal), echter nooit een tekort... Wat dat betreft zitten we om zulke bijdagen te springen: want wat zijn nu artikeltjes waarin voor- en nadelen van een strijd breed behandeld worden, maar wat ter discussie stond, nauwelijks behandeld wordt? Vriendelijke groet, gidonb 7 dec 2004 13:58 (CET)[reageer]

Eehm, klein vraagje: in de Engelse Wiki wordt de begintijd van de aanval beschreven als "01:00, local time". Hier wordt hij aangegeven als "01:00, GMT". Aangezien Panama niet in de GMT zone ligt, welke is het nu?