Overleg:Paaseiland

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Aanvullende wetenschappelijke kennis[brontekst bewerken]

Ik heb aanvullende nieuwe wetenschappelijke kennis toegevoegd en slecht geschreven indianenverhalen zonder bronnen verwijderd. (Hermann1992)
Zeer terecht. Het is niet steeds duidelijk welke feiten aan welke bron zijn ontleend. Wat dat betreft kan aan dit artikel nog veel meer verbeterd worden. HWN (overleg) 26 okt 2021 10:07 (CEST)[reageer]

Ik heb iets gehoord dat er twee groepen leefden. De lang-oren (met lange oorlellen) in het noorden en de kort-oren in het zuiden. Toen door roofbouw het minder ging was het vechten geblazen en bleef er geen lang-oor meer over. Klopt dit? BenTheWikiMan 5 sep 2004 01:23 (CEST)[reageer]

Aanvullende feiten[brontekst bewerken]

Paaseiland is op Paaszondag 1722 (5 april) ontdekt door Nederlander Jacob Roggeveen. Het eiland is 163,6 km2 groot. Er wonen nu naar schatting 3791 mensen (schatting 2005). Het is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld. Staatkundig maakt het deel uit van Chili. Over het tijdstip van polynesische kolonisatie bestaat grote onzekerheid, en ligt waarschijnlijk ergens tussen 400 n.C. en 1200 n.C. Uit onderzoek blijkt dat het eiland voor de bewoning door mensen volledig was bebost, maar toen Roggeveen het ontdekte was er geen boom meer te vinden. Algemeen wordt aangenomen dat de bomen werden gekapt voor het verplaatsen van de grote stenen hoofden die op het eiland zijn geplaatst.

neerwaartse spiraal[brontekst bewerken]

Europees contact met het eiland begon in 1722 op Paaszondag toen de Nederlandse ontdekkingingsreiziger Jacob Roggeveen 2000 tot 3000 bewoners aantrof op het eiland. De bevolking kan echter bestaan hebben uit 10.000 tot 15.000 mensen slechts twee eeuwen eerder. Aangenomen wordt, dat de beschaving van Paaseiland in een neerwaartse spiraal is terechtgekomen gedurende de eeuw voorafgaande aan de komst van de Nederlanders, als gevolg van overbevolking, ontbossing en uitputting van de beperkt aanwezige natuurlijke grondstoffen. Bewijs voor deze plotselinge ineenstorting komt voort uit de mondelinge overlevering van de eilandbewoners die geobsedeerd waren met kannibalisme. Om iemand zwaar te beledigen zou men zeggen: "Het vlees van je moeder zit tussen mijn tanden." Dit suggereert dat de voedselvoorziening van de bewoners te kort schoot en uiteindelijk voor een bevolkingsinkrimping zorgde. (Diamond 2005:109)

Thor Heyerdahl[brontekst bewerken]

Dit is een theorie van de Noorse onderzoeker Thor Heyerdahl, die niet wetenschappelijk wordt gesteund. Er wordt echter wel algemeen aangenomen dat er een oorlog ontstond tussen de verschillende stammen. Door de geïsoleerdheid van het eiland en gebrek aan kennis, wordt beweerd dat ze uiteindelijk ten onder zijn gegaan doordat ze teveel bos hebben gekapt (erosie en minder hout voor andere zaken) om de stenen beelden te kunnen verplaatsen naar de gewenste posities (de stenen beelden waren dan een vorm van status; wie de grootste beelden kon maken, kreeg het meeste eten). Ze letten echter niet goed op de voedselproductie en uiteindelijk kwam het steeds meer tot onderlinge oorlogen en kanibalisme door gebrek aan vlees. Daardoor liep de bevolking sterk terug.

Onzintekst[brontekst bewerken]

Opvallend zijn ook de langgerekte oorlellen. Ze tonen aan dat de Langoren toen de moai opgesteld werden de heersers waren over het eiland.

Zie tekst ik denk dat er hier een grapjas aan het werk is - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 213.118.158.84 (overleg|bijdragen)

Ik zal er naar kijken. Voortaan nieuw overleg a.u.b. onderaan een pagina plaatsen onder een nieuw kopje. **Man!agO** 8 okt 2009 09:27 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Paaseiland. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 23 jul 2017 15:17 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Paaseiland. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 sep 2017 16:54 (CEST)[reageer]

Hanau epe twee keer anders vertaald[brontekst bewerken]

In bovenste tekst staat Hanau Epe als kort-oren. In latere paragraaf over Roggeveen staat dit als lang-oren, dit lijkt mij incorrect. Jesse van den Hoven (overleg) 23 okt 2022 13:24 (CEST)[reageer]