Overleg:Paleoconservatisme

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Isolationisme[brontekst bewerken]

Wat is isionalistisch?

Goede vraag anoniem. Isionalistisch is een soort van stroming waarbij men zich niet bezig houdt (voornamelijk militair) met het buitenland. Deze politiek beheerste Amerika van voor de eerste wereld oorlog. De Amerikanen hadden, populair gezegd zoiets van laat die autocratische europeesen het maar uitvechten want zolang ze niet failliet gaan hebben wij inkomsten aan de wapenleveranties aan hen. Dit patroon werd doorbroken nadat de Amerikanen werden beschoten door Duitse duikboten, en inzagen dat de Duitsers en Oostrijk Hongarije aan de winnende hand was. Hierdoor is Europa niet onder het juk van de Duitsers gekomen en moeten wij hen dus nog elke daarvoor bedanken. Als ik toch denk aan al die onschuldige en brave Amerikanen die vochten tegen onze vechtende koningshuizen. Snik* Geograaf 1 dec 2005 21:54 (CET)[reageer]
Dat heet isolationisme. Ik denk dat de anonieme vraagsteller alleen doelde op de verhaspeling van de term. Jahoe (overleg) 9 mrt 2015 23:38 (CET)[reageer]

Vage definitie[brontekst bewerken]

De eerste zin van dit artikel luidt:

Paleoconservatisme is een Amerikaanse conservatieve stroming die normen en waarden van voor de Amerikaanse interventie in de beide wereldoorlogen hersteld wil zien.

Dat is mij veel te vaag. Ik heb even opgezocht wanneer die interventies optraden:

  • 6 april 1917: oorlogsverklaring van de USA aan Duitsland. Vanaf de zomer van 1918 kwamen grote aantallen Amerikaanse militairen naar Europa.
  • 7 december 1941: De USA wordt partij in de Tweede Wereldoorlog, door de Japanse aanval op Pearl Harbor. Binnen enkele dagen is de USA ook formeel in oorlog met Duitsland.

Dus Paleoconservatisme volgens de huidige definitie is een Amerikaanse conservatieve stroming die de normen en waarden van voor 6 april 1917 en 7 december 1941 hersteld wil zien.

Echter wat betekent dit voor de normen en waarden van tussen 6 april 1917 en 7 december 1941? Willen de paleoconservatisten dié normen en waarden nu wel of niet hersteld zien.

Bovendien is de afgrenzing van deze normen en waarden niet scherp. Bijvoorbeeld, de normen en waarden van Karl Marx en Friedrich Engels zijn ook van vóór 6 april 1917. Als de eerste zin van dit artikel juist is, willen de paleoconservatisten die normen en waarden ook hersteld zien.

Ik ga daarom de eerste zin veranderen.

Zie ook Overleg:Open Orthodoxie Johan Lont 11 jul 2006 11:10 (CEST)[reageer]

Het isolationisme uit zich ondermeer in het verzet tegen de VN en NAFTA. Het normen en waarden debat van de paleoconseratieven is meer van na de Tweede Wereldoorlog. Zie en:Culture war. Het artikel heeft dus nog wat werk nodig. Vrijwerker 11 jul 2006 22:44 (CEST)[reageer]

Guy Verhofstadt[brontekst bewerken]

Dat één van de 'grote' conservatieve schrijfers een grote inspiratiebron was voor Guy Verhofstadt in zijn jonge jaren staat nergens geschreven op het internet. Nergens kan ik dit vinden.