Overleg:Panturkisme

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel heeft meegedaan aan de schrijfwedstrijd. Helaas heeft het niet gewonnen, maar dit is wat de jury er van vond:

Dit artikel is opgebouwd aan de hand van de geschiedenis. Er blijken diverse oplevingen van het panturkisme te zijn geweest. We komen echter niet te weten hoe die samenhangen met elkaar en de diverse ideologen (waarvan de eerste die genoemd wordt ons op een dwaalspoor brengt, want die wordt gepresenteerd alsof hij nog leeft). Wat de jury erg mist, is het belang van het panturkisme. Heeft het veel aanhang of is het (nog) slechts marginaal? Hoeveel aanhangers heeft het binnen en buiten Turkije? Het artikel ziet er wel heel aantrekkelijk uit met veel afbeeldingen, maar leest door het ontbreken van een grote lijn toch niet lekker. Zeer positief punt is de neutrale behandeling van dit in potentie controversiële onderwerp. Al met al een redelijk, goed gedocumenteerd artikel over een weinig bekend verschijnsel. De auteur heeft interwiki-links aangebracht, beide kanten op.

Het zou zonde zijn niet te doen met hun commentaar. Ik zie volgende problemen:

  1. presentatie van Sabirzyan Badretdin als levende mens
  2. Belang
  3. aanhang
  4. grote lijn

Ok, even evalueren.

  1. ik vermoed dat het kwam omdat er omschrijft ipv omschreef staat. Is intussen aangepast.
  2. Belang: definieer belang?
  3. aanhang: is heel onduidelijk. Is niet veel over geschreven of aan onderzocht. Afin, ik vind toch niets. Organisaties als Turksoy genieten wel de steun van de regeringen van hun leden. Maar op populatieniveau is dat uitermate moeilijk om te bepalen.
  4. grote lijn. Ik dacht dat de rode lijn de vereniging was van de Turkic peoples. Of wat bedoelt men?

Domie 22 apr 2005 12:51 (CEST)[reageer]


Armeense genocide[brontekst bewerken]

Ik vind de kwestie van de armeense genocide niet passen bij dit artikel, heb het daarom verwijderd:


Zowel Grieken, joden, Armeniërs als Koerden en christenen zijn het slachtoffer hiervan. Deze zuiveringen zijn ook het gevolg van frustratie omwille van de slechte prestaties in de oorlog. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog zijn anderhalf miljoen Armeniërs en een miljoen andere etnische minderheden vermoord. Deze Armeense genocide wordt nog steeds ontkend door Turkije.

Ik vraag mijzelf dan ook af of dit artikel niet uit anti-turkse gevoelens is opgesteld. Ik betwist de neutraliteit ervan.

Moeilijk hè? Kritiek kunnen incasseren? Moet er maar niet gestreefd worden naar een mono-etnisch Turkije. Verrekijker praatjes? 3 jan 2007 02:17 (CET)[reageer]

Dat is jouw mening, dat mag je van mij best hebben. Maar neutraliteit staat bij mij wat betreft alle artikelen van wikipedia hoog op mijn agenda. Kritiek kunnen incasseren is inderdaad zeer moeilijk, en jij hebt er blijkbaar zeer veel moeite mee om neutraliteit te incasseren. Als jij een mono-etnisch Turkije wilt, dan mag je van mij best dat promoten, maar jij doet alsof er iets aan de hand is, wanneer iemand de neutraliteit van een artikel betwist. Moet jij niet bij jezelf te rade gaan of jij niet te snel agressief reageert op zekere zaken? Hier mag je gerust op reageren, mits er geen persoonlijke aanvallen worden geopend van jouw kant.

Ik ben tegen een mono-etnisch Turkije. Het is inmiddels aardig duidelijk geworden dat de Armeniërs massaal uitgemmord zijn. Naderhand namen zij die de dans ontsprongen wraak (raar toch ...) dus neutraliteit die u wenst is negationisme, revisionisme, revanchisme, noem maar op. Verrekijker praatjes? 3 jan 2007 04:18 (CET)[reageer]

Tjetjenië is geen Turks land en hoort niet bij de Turan. er is ook geen enkele panturkist die er anders over denkt. Tjetjenen spreken een Kaukasische taal en zijn in de verste verte niet verwant met Turkstalige volkeren. mag ik vragen wat jullie bronnen zijn ?

Ik heb het gewijzigd. Deze kaart geeft de gebieden weer waarop claims worden gelegd. Ik kan geen Turks, maar Tsjetsjenië valt in elk geval niet onder de tweede klasse (wat de claims lijken te zijn). De kaart met verspreiding van Turkse talen laat eveneens een zelfde beeld zien. --hardscarf 10 jan 2007 00:50 (CET)[reageer]

Tadzjiken[brontekst bewerken]

Correctie:

Tadzjikistan is geen Turkse volk, Tadzjiken zijn Perzen (Iraniers).- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 80.57.252.119 (overleg|bijdragen).

Aangepast, bedankt. Erik Warmelink 4 nov 2007 00:27 (CET)[reageer]