Overleg:Pascal (programmeertaal)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

kon je opeens voor nog geen honderd gulden een echte compiler kopen Honderd gulden, die vermelding zou anders moeten. Giskart 21:04 4 feb 2003 (CET)

Buiten de academische wereld is Pascal dan ook nooit erg van de grond gekomen. Het is wel een heel goede taal om in te leren programmeren.

Waarom is TP dan jarenlang de meest verkochte compiler geweest? (zie ook http://www.taoyue.com/tutorials/pascal/history.html) Voorts denk ik dat er meer Windows applicaties geschreven zijn in Delphi dan in puur C. Dit is puur revisionisme door C aanhangers.

Het is wel een beetje een pro-Pascal artikel geworden nu... Meermalen gebruik van subjectieve woorden als "goed" en "netjes" - en het is duidelijk dat merendeel door een Pascal-voorstander geschreven is :-).--Anoko 20 jul 2005 01:13 (CEST)[reageer]

  • Kheb er wat aan gedaan: ietsje objectiever gemaakt. Die laatste alinea vond ik wel heel erg subjectief. Er stond gewoon min of meer dat Pascal een serieuze taal is, waar ik het persoonlijk al bv. niet mee eens ben (en nee, ik ben niet slecht geïnformeerd, zoals het stukje dan beweerde). In het midden van het artikel staat nog ergens dat oa. het dynamische array gedeelte van Pascal netter en beter is geïmplementeerd. Hier ben ik het opzich wel mee eens, maar ben niet gelukkig met het feit dat hier weer een mening verkondigd word. Weet echter zo niet hoe het om te schrijven.--Anoko 20 jul 2005 13:26 (CEST)[reageer]

Er zitten nog steeds meerdere C gezichtspunten in. Erger nog, complete valsheden zelfs, een hele duidelijke is de conclusie van de := discussie. Er is geen referentie hiervoor, en er is mij ook niets van bekend (b.v. gcc pakt alleen maar een paar heel, heel uitgesproken vergissingen, en die zijn niet altijd correct en dat mag zeker geen algemeen vangnet heten).

Een andere opmerking: annoteer hier en daar welke beperkingen in de Borland dialecten niet gelden (b.v. var/const blokken tussen de procedure door). 99% van het pascal gebruik van de laatste 10 jaar is Borland dialect. Het pure/standaard pascal is meer iets voor historici. 88.159.72.144 13 jun 2010 21:49 (CEST)[reageer]

overgebracht van pascal (eenheid)[brontekst bewerken]

Onderstaande discussie (uit 2002) was ten onrechte bij discussie Pascal (eenheid) terechtgekomen:

Dimi15:Pascal is een programmeertaal die in 1970 ontwikkeld werd door Niklaus Wirth. De taal is genoemd naar de beroemde Franse wiskundige Blaise Pascal. Binnen deze taal wordt de nadruk gelegd op eenvoud. Daarmee vormde deze taal een reactie op de enkele jaren voordien ontwikkelde taal ALGOL. De nadruk wordt gelegd op gestructureerd programmeren en datastructuren.

Jaap: Pascal was meer een poging om af te komen van de al te abstracte mogelijkheden van Algol (die een mainframe vereisten ter compilatie). Pascal poogde een abstract-genoege, maar toch simpel-genoege en toch compileerbare taal te zijn. Helaas mislukte het nogal vergeleken met C dat wel de juiste insteek wist te vinden. Zie 'C'.

IMHO Totale klets. Pascal heeft zeer veel succes gehad, en de invloed is nog steeds merkbaar. Correcties op C en C++ trekken de touwtjes constant aan (in feite toegevend dat ze origineel fout zaten), en ondanks de naam en de accolades is C# meer Pascal dan C.

Dat C ondanks dat dominant is geworden, heeft meer te maken met de relatie met Unix, en meer ondanks dan dankzij de eigenschappen van de taal zelf. Het feit dat het zwaartepunt van C in Amerika lag ipv in Europa (zoals bij Pascal) heeft ook behoorlijke invloed gehad. 88.159.72.144 13 jun 2010 21:53 (CEST)[reageer]

Dimi15De taal kende zijn gloriejaren tijdens de jaren ´70 en ´80. Tijdens deze periode werden ook verschillend varianten ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn: ADA (een taal die in opdracht van het Pentagon ontwikkeld werd)

Jaap: Ik zou ADA niet als Pascal-variant willen/durven zien. Ada werd geacht eenmalig een einde te maken aan de programmeertaalstrijd die binnen het amerikaanse departement van defensie heerste waar men projecten had lopen in waarschijnlijk zo'n 50 talen of meer. Men meende dat van boven af te kunnen bedwingen door een nieuwe (commissie-) taal op te leggen voor alle projecten. Maar zo zit de wereld niet in elkaar, de overheid koopt in en bepaalt niet de voortgang van de wetenschap. Voortdurend worden er nieuwe ideeen ontdekt en die vinden soms expressie in nieuwe talen en soms in uitbreidingen van talen, maar om 1000 ambtenaren erover te laten beslissen de ontwikkelingen te bevriezen, helpt niet. Doet me een beetje russisch aan.

ADA herhaalt deels de fouten (te groot, te bureaucratisch) van Algol 68. Notabene de taal die tot Pascal geleid heeft. Toch zou ik ADA niet slechts als mislukt DoD experiment afdoen. Het heeft wel degelijk zeer interessante eigenschappen. 88.159.72.144 13 jun 2010 21:57 (CEST)[reageer]

Dimi15:Turbo Pascal,

Jaap: Turbo Pascal betekende Pascal's doorbraak, want terwijl voorheen compilers heel duur waren, kon je opeens voor een paar honderd gulden een echte compiler kopen.

Dimi15:HP-Pascal

Jaap: HP lijkt me een volger op dit gebied.

Dimi15:Delphi (een object-georiënteerde versie van Pascal ontwikkeld door Borland)...

Alle grote firma's hadden Pascal compilers vroeger. Microsoft, Apple, Sun , HP. Meestal eerder dan C zelfs. Zelfs Unix had een pascal compiler, althans de BSD poot. Deze is helaas bij

Jaap: Borland had, nadat het zijn eerste succes aan Pascal te danken had, de neiging om Pascal als voornaamste taal te blijven handhaven.

Object Pascal stamt origineel van een standaard voorstel(draft) van Wirth en Apple samen. Dit lijkt wel wat op het object model van Delphi. (terwijl TP´s object model meer ++ is, en ouder). Mogelijk geeft TP->Delphi ook de evolutie van de standaard weer. ( http://www.moorecad.com/standardpascal/oopascal.txt )

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Pascal (programmeertaal). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 sep 2017 20:06 (CEST)[reageer]