Overleg:Paus Anicetus

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

de controversie om de paasdatum[brontekst bewerken]

Volgende wijziging werd door mij aangebracht en zonder opgave van een reden teruggedraaid:

Met Polycarpus, een leerling van Johannes de Evangelist, discussieerde hij over de viering van het Avondmaal of "Pasen". Waar Polycarpus en zijn 'kerk van Smyrna' Pasen op 14 Nisan (een joodse maand) vierde, wat overeenkomt met de sterfdatum van Christus, vond de Romeinse kerk het passend dit feest op zondag, de dag van de opstanding van Jezus Christus, te vieren. Ook de vroege christelijke historicus Hegesippus had contact met Anicetus, wat door de katholieke kerk als bewijs voor hun vroege machtsbasis gezien wordt.

Als bron kan ik verwijzen naar bijvoorbeeld het boek De Rooms-Katholieke Kerk door Hans Wortelboer, voormalig secretaris van de KRO, blz. 436.

Met Polycarpus had Anicetus bovendien nog lange discussies over de vaststelling van de datum voor het Paasfeest. Voor een aantal liturgische kwesties was Polycarpus met zijn 85 jaren speciaal naar Anicetus gekomen vooral om bij hem te pleiten voor viering van het christelijke Avondmaal op de joodse paasdag van de 14e Nisan en tegen het door Anicetus goedgekeurde Romeinse gebruik om het Pasen de zondag daarop te vieren; daarover bereikten zij geen akkoord, niettegenstaande het respect van Anicetus voor Polycarpus groot was; Polycarpus had in zijn jonge jaren nog gewerkt voor de apostel Johannes.

Ik kan desgewest andere bronnen toevoegen. Intussen pleit ik voor de aanpassing van "Polycarpus en zijn 'kerk van Smyrna"' naar "Polycarpus en de christenen van Klein-Azië".

Mendelo (overleg) 23 jul 2011 21:06 (CEST)[reageer]