Overleg:Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (routebeschrijvingen)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Graag overleg over de tekst onder het kopje "In België en Nederland". Punten van kritiek op de huidige tekst:

  • De titel erboven dekt de lading niet: België komt nauwelijks aan bod
  • De pelgrimstochten vanuit Nederland startte vanaf ongeveer 800:
Het graf waar de pelgrimage naartoe gaat is ontdekt in 813 en in 835 aangemerkt als het graf van Jacobus, maar de eerste pelgrims kwamen uit de directe omgeving.
De oudst bekende pelgrimage van over de Pyreneeën naar Santiago dateert van 951. Bisschop Godescalc van Puy-en-Velay trok te paard en met een groot gevolg op pelgrimstocht, via een nieuwe weg, de toekomstige "Camino Francés", naar Compostela. Zijn voorbeeld werd in 961 gevolgd door aartsbisschop Vermandois van Reims.
  • De route werd pas echt populair in de 15e eeuw, ruim na de legende Santiago Matamoros.:
De hoogtijdagen van de pelgrimage naar Santiago, ook vanuit de noordelijke streken, beginnen halverwege de 11e eeuw en eindigen eind 15e eeuw.
  • Door het Nederlandse Genootschap van Sint-Jacob worden verschillende Nederlandse kathedraalsteden als het officiële startpunt beschouwd:
Het Nederlands genootschap kent geen “officiële startpunten”; Een citaat van hun website:
“Vroeger kon het gewoon niet anders: een pelgrim naar Santiago vertrok thuis, bijna altijd te voet (en ... liep naar huis terug)”
  • Haarlem, een eeuwenoud startpunt, is sinds 1983 het hedendaagse startpunt van een fietsroute naar Santiago de Compostella geworden. Dit nadat een internationale groep wetenschappers de oude route had onderzocht en nadat een van hen een stel kaarten had ontwikkeld:
Haarlem is zeker een stad waar Pelgrims doorheen trokken, en het is inderdaad het startpunt van de Sint Jacobs fietsroute. Dat werd het omdat de Auteur van die fietsroute, Clemens Sweerman, Haarlem koos als startpunt van zijn beschrijving. Over die “internationale groeep van wetenschappers” heb ik nergens iets kunnen vinden (hooguit is er een groep Franse wetenschappers geweest die een poging hebben gedaan om de Franse pelgrimsroutes in kaart te brengen).
  • Het Haarlemse startpunt is gevestigd in een eeuwenoud klooster waar pelgrims vroeger onderweg onderdak kregen. Tegenwoordig heet het gebouw aan de Hagestraat 10 het 'Rosenstock Huessy' huis:
Het Rosenstock Huessyhuis is nooit een klooster geweest. Wel hebben er waarschijnlijk pelgrims overnacht. Citaat van de site van het Rosenstock Huessyhuis:
“Op 6 maart 1437 besloot Lysbeth Jan Bette Heinricxzoon, een Haarlemse weduwe, haar huis aan de huidige Antoniestraat te bestemmen tot gasthuis voor arme lieden. Zij koos als naam Het Sint Jacobs Gasthuis, gewijd aan de apostel Sint Jacobus de Meerdere. Sindsdien heeft het uit deze schenking gegroeide gebouwencomplex onderdak geboden aan een reeks van activiteiten, gericht op zorg voor zorgbehoeftigen van allerlei aard. De vorm en inrichting van deze activiteiten veranderde in de loop der eeuwen, zich aanpassend aan maatschappelijke en bestuurlijke veranderingsprocessen.”
  • Het startpunt wordt beheerd door de stichting Haarlem-Santiago. Fietsers maar ook wandelaars uit het hele land beginnen hier aan hun tocht:
Het startpunt van de Sint Jacobs Fietsroute ligt inderdaad (en niet toevallig) voor de deur van het Rosenstock Huessyhuis (niet erin!). Maar het is nooit bedoeld als startpunt van “de route”. Dat ligt, zoals eerder gezegd, bij de pelgrim thuis. Wel is het mogelijk om in het Rosenstock Huessyhuis een stempel te krijgen.
  • Er zijn meer fietsroutes vanuit andere Nederlandse steden bekend geworden. De bekendste is vanuit Maastricht.
Clemens Sweerman heeft ook de fietsroute “Langs Oude wegen en pelgrimssteden” geschreven, die in Maastricht of Aken begint.
  • Een ander Nederlands langeafstandspad, het Pelgrimspad, loopt van Amsterdam naar Wezet in België. Dit was waarschijnlijk een route voor pelgrims die vanuit Amsterdam naar Compostella gingen.
Het Pelgrimspad is een uitgave van het Wandelplatform. Het is wel gemaakt met de pelgrimsroute naar Santiago in gedachte, maar niet gebaseerd op enige studie van waar pelgrimsroutes in Nederland vroeger gelopen hebben. Wel worden allerlei plaatsen met een verleden als bedevaartoord aangedaan.
Als historische route voor Pelgrims vanuit Amsterdam is het erg onwaarschijnlijk; het loopt dwars door het vrroeger moerassige en onherbergzame hart van Zuid-Holland.
Het eerder genoemde Genootschap van Sint-Jacob heeft in 2012 2 gidsen met pelgrimsroutes (voor wandelaars) door Nederland uitgebracht, niet gebaseerd op “historische” pelgrimswegen (daarover is niets bekend), maar wel langs trajecten waarlangs het voorstelbaar is dat er vroeger pelgrims hebben gelopen. Ze vormen een netwerk over Nederland, zodat ieder vanuit zijn eigen huis met een korte wandeling kan “aantakken”.
  • Andere oude routes lopen via Gent en Amiens om zo op een van de 4 Franse hoofdroutes aan te sluiten:
De Nederlandse routes sluiten in het zuiden aan op een netwerk van Belgische routes die vanuit dezelfde principes door het Vlaams en het Waals Compostella Genootschap zijn gemaakt.

Wobien (overleg) 9 feb 2015 15:57 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (routebeschrijvingen). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 23 jul 2017 18:38 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (routebeschrijvingen). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 20 nov 2018 08:27 (CET)[reageer]