Overleg:Picrinezuur

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Plaatsen van meldingen 'ontruiming scholen'.[brontekst bewerken]

Het is een veel beter idee om hiervoor een apart artikel aan te maken, maakt het huidige artikel een stuk overzichtelijker en concreter!! Bovendien is het ontruimen van scholen als het om enkele tientallen grammen gaat erg overdreven.

Helemaal opgehitst door de media denkt heel Nederland dat picrinezuur een levensgevaarlijke stof is, en dat is het niet!! De droge stof is trouwens helemaal niet zo gevoelig voor schok en wrijving als dat men doet suggereren in de rest van de tekst, het is enkel erg brandbaar en zal alleen detoneren met een zéér sterke initiator en dus een zéér krachtige schok. Men zou meer moeten discusieren over de toxische eigenschappen van de stof (en het is een behoorlijk giftige stof!) dan over de potentïeel gevaarlijkde situaties die EVENTUEEL KUNNEN ontstaan vanwege de explosieve eigenschappen ervan. Heeft iemand een bron naar een goed gedocumenteerd en concreet verlag van een ongeluk met picrinezuur door het openen van een gekristalliseerde pot? Want dat is er namelijk niet! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Pyrobass (overleg · bijdragen) 28 mrt 2010 om 16:21

Met je eerste idee ben ik het eens, dergelijke informatie hoort eerder in een apart artikel thuis, zoals ook ongelukken met vliegtuigen niet onder Vliegtuig staan opgesomd, maar in een aparte Lijst van vliegrampen.
Het vermelden dat het ontruimen van scholen erg overdreven is, zou POV zijn, behalve als uit bronnen blijkt dat algemeen wordt aangenomen dat die uitspraak waar is. Blijkbaar vindt de brandweer (of de EOD) het niet overdreven, anders zou het niet gebeuren, toch?
Hetzelfde geldt voor je stelling dat de toxiciteit groter is dan de explosiviteit (als je die twee al kunt vergelijken). Zijn er cijfers bekend over het aantal (ernstige) ongevallen als gevolg van hetzij vergiftiging, hetzij explosie veroorzaakt door picrinezuur? Zo ja, dan verdient dat vermelding in het artikel, anders niet.
Als je ernstige twijfels hebt over de waarheid van in het artikel gemaakte uitspraken, dan kun je daar het beste een {{feit}}-vermelding achter zetten, zoals hier, hier en hier is gedaan. Dit geeft aan de lezers aan dat dergelijke uitspraken als controversieel worden beschouwd, en roept tevens op om de betreffende uitspraak met bronnen te onderbouwen of te weerleggen.
Vriendelijke groet, Trewal 28 mrt 2010 22:48 (CEST)[reageer]

Oplosbaarheid in water[brontekst bewerken]

De oplosbaarheid in water wordt in de eerste alinea van de tekst slecht genoemd, en in het rechtervak onder Fysische eigenschappen goed. Dat is inconsistent.

--82.92.241.131 28 sep 2009 09:41 (CEST)[reageer]

Inderdaad, oplosbaarheid in water is niet goed, ook niet zeer slecht, daarom veranderd in matig. Trewal 28 sep 2009 11:13 (CEST)[reageer]

Zuurwaarden[brontekst bewerken]

Bij pH = 0,38 is al 50% van de moleculen in ionen gesplitst. Ter vergelijking: bij 
fosforzuur is dit pas bij pH=2,12

In neutraal water is de pH=7. De fosforzuuroplossing is dus veel minder zuur dan de picrinezuuroplossing bij 50% splitsing in ionen. Dit riekt naar een fout.

--82.92.241.131 28 sep 2009 09:41 (CEST)[reageer]

Ander mans mening over het zelfde onderwerp:

Is zo (waar):

Dit klinkt absoluut niet goed. Een stof wat een pH heeft van 2,12 is minder zuur dan die van 0,35. Als 50% van de waterstof ionen van het molecuul af zijn gesplitst bij een pH van 2,12, dan zijn er nog meer waterstof ionen afgesplitst bij een pH van 0,35.

Ideetje voor verbetering:

Je zou wel kunnen zeggen, in plaats van 50% gesplitst is bij pH X, met 1 mol fosforzuur in water, zou dit een pH van X geven. In tegenstelling tot die van picrinezuur, die in deze situatie maar een pH van X geeft.


Doomedtrader 28 sep 2009 10:17 (CEST)

Zuurgraad in verhouding tot azijnzuur[brontekst bewerken]

De pagina van Fenol vermeldt: "[...] picrinezuur, dat met een pKa van 0,38 zo'n 24.000 keer sterker is dan azijnzuur." https://nl.wikipedia.org/wiki/Fenol#Eigenschappen_en_reacties

Terwijl deze pagina meldt: "Met een pKa van 0,29 is het zo'n 10.000 keer zuurder dan azijnzuur." https://nl.wikipedia.org/wiki/Picrinezuur#Structuur_en_eigenschappen

Welke bewering klopt en kan dat verbeterd worden aub? 86.90.39.63 14 sep 2020 21:44 (CEST)[reageer]