Overleg:Platbuik

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hallo Kollegen,

das Foto der Kopula zeigte Libellula fulva, daher habe ich es in eine andere Kategory verschoben. Libellula depressa paart sich stets nur einige Sekunden lang im Flug.

Viele Grüße Andreas Thomas Hein (overleg) 31 okt 2012 06:59 (CET)[reageer]

Het artikel zoals ik dat in deze vorm aantrof, had meerdere issues. Ik noem ze en geef wat voorbeelden.

Kenmerken die niet specifiek deze soort betreffen[brontekst bewerken]

  • "De voorstadia worden nimfen genoemd en zijn gedrongen en vleugelloos. Zowel de volwassen libel als de nimfen zijn jagers die leven van andere diertjes zoals kleinere vliegende insecten." Dat geldt voor alle soorten echte libellen.
  • "Aan de bovenzijde van het borststuk zijn twee paar vleugels gehecht, de onderzijde draagt drie paar poten." Los van het onzinnige 'gehecht' (wie heeft daar zitten naaien?), geldt dit voor alle libellen, vliesvleugeligen, vlinders, kortom alle insecten met vier vleugels.
  • "De ogen worden wel facetogen genoemd omdat ze bestaan uit vele kleinere suboogjes, die de ommatidiën worden genoemd." Dat is een kenmerk van alle insecten.
  • "De antennes zijn zeer kort en nauwelijks te zien." Wijs mij één libellensoort aan met lange of opvallende antennes. Dan is dat een kenmerk dat als uitzonderlijk voor die soort genoemd zou moeten worden.
  • "De kaken van de platbuik zijn groot en hebben een gekarteld oppervlak. De kaken worden gebruikt om prooidieren te vermalen waarna ze door de gepaarde monddelen in de spijsverteringsopening worden gebracht." Los van het nieuwe woord voor 'mond', lees ik hier in het artikel over de platbuik een uitleg van de functie van kaken.
  • "Waarschijnlijk dienen deze pterostigmata om de vleugels tijdens het vliegen meer stabiliteit te geven." Een theorie over de functie van het pterostigma.
  • "Aan de voorrand van de vleugel is een knik aanwezig in de vleugelrand, die gekenmerkt wordt door een vleugelader welke dwars op de vleugelrand staat. Deze knik in de vleugel wordt de nodus genoemd." Je zou verwachten dat er dan tenminste nog iets volgt over de nodus van specifiek de platbuik, maar nee, vergeefs.
  • "De poten worden tijdens het vliegen naar voren gehouden en vormen zo een vangkorfje."
  • "De platbuik is net als andere libellen eierleggend."
  • "Uit de eieren kruipen nimfen die al enigszins op de ouderdieren lijken maar onder water leven."
  • "De nimf is een jager die alles grijpt wat hij aankan, net als bij andere libellenimfen wordt hierbij het vangmasker gebruikt."
  • "om de zoveel tijd vindt een vervelling plaats waarbij de oude huid wordt afgeworpen en een nieuwe huid tevoorschijn komt."

Ik stop hier...

Dubbel vermelden van dezelfde informatie[brontekst bewerken]

  • "De platbuik is een pionierssoort en meestal te vinden bij kleine wateren met weinig vegetatie."
  • "De platbuik is een zogenaamde pionierssoort die schrale, ondiepe wateren aandoet"
  • "De platbuik is vaak een van de eerste soorten bij nieuw aangelegde poelen en plasjes als grindafgravingen en vijvers."


  • "De platbuik is een forse libel die [...] goed opvalt door het duidelijk afgeplatte achterlijf"
  • "Dankzij het afgeplatte achterlijf is de platbuik in België en Nederland niet met andere soorten te verwarren."
  • "Het is een gedrongen libel die door zijn brede en afgeplatte achterlijf [...] goed van andere soorten, zoals de bruine korenbout, te onderscheiden is."

Onjuiste informatie[brontekst bewerken]

  • "de weerszijden van het borststuk zijn zeer licht van kleur." Het borststuk is juist vrij donker, ook de zijkanten. Het enige wat aan het borststuk licht is, zijn de beide opvallende cremekleurige schouderstrepen vóór de aanhechting van beide voorvleugels. Maar die schouderstreep, een uitermate bruikbaar kenmerk voor het onderscheid met gelijkende soorten, wordt nergens genoemd.
  • "de oogkleur van de platbuik is rood." Met heel veel fantasie. Jonge dieren hebben groenachtige ogen, bij oudere dieren is de kleur gelijk aan die van de vlekken op de vleugelbasis, donkerbruin dus.
  • "De spanwijdte van de voorvleugels of vlucht is ongeveer 65 tot 75 mm.[4] De achtervleugels zijn korter en bereiken een lengte van 33 tot 37 mm.[5]" Hier wordt beweerd dat de achtervleugels korter zijn dan de voorvleugels. Je hoeft maar een paar afbeeldingen te bekijken om te zien dat dat niet waar is. De vergissing ontstaat doordat twee bronnen zijn gebruikt. De ene geeft de spanwijdte van de voorvleugels, de andere de vleugellengte van de achtervleugels. Omdat de vleugels elkaar aan de basis niet raken (er zit al gauw 5 mm tussen), kom je bij de achtervleugels volgens deze bron op een spanwijdte van (2×33+5) 71 tot (2×37+5) 79 mm. Zelfs als de vleugellengte vanaf het midden van het borststuk gemeten zou zijn, is de spanwijdte van de achtervleugels op basis van deze bron (66 tot 74 mm) even groot als die van de voorvleugels.
  • "het ei is donker van kleur." libellennet.nl zegt: "ze zijn eerst wit en later geel en bruin van kleur."
  • "De geslachtsnaam Libellula betekent 'libel'" 'Libellula' is een verkleinwoord.

Onjuiste taal[brontekst bewerken]

  • "de weerszijden van het borststuk zijn zeer licht van kleur." 'weerszijden' is een bijwoord, geen zelfstandig naamwoord; bedoeld wordt 'zijkanten'.
  • "als de leefomstandigheden tegenzitten is de nimf in staat zich hierop te anticiperen." Bedoeld wordt: "kan de nimf hierop reageren"
  • "De platbuik werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven als soort door Carolus Linnaeus in 1758" Die term 'wetenschappelijk beschreven' is inhoudsloos. Daarnaast beschreef Linnaeus vrijwel geen enkele soort, ook de platbuik niet, maar citeerde hij vooral beschrijvingen van eerdere auteurs. Lees de pagina er maar op na. Systema naturae is in feite een enorme lijst van synoniemen en citaten.

Overbodige woorden[brontekst bewerken]

  • "De volwassen mannetjes van de platbuik zijn blauw van kleur." Ja. Zou iemand anders denken dat ze blauw van vorm zijn?
  • "De kleur van het achterlijf, het grootste deel van het lichaam is blauw bij de mannetjes en geel bij de vrouwtjes."
  • "De vleugels hebben ieder een donkere vlek aan de vleugelbasis, de vleugeladeren die in de vlek gelegen zijn hebben een gele kleur." Bedoeld wordt: Elke vleugel heeft aan de basis een donkere vlek, waarin de aders geel zijn.

Algemene indruk[brontekst bewerken]

Het artikel wekte in z'n algemeenheid de sterke indruk dat de schrijver een platbuik pakt, en aan de hand van dat dier aan een volkomen leek gaat uitleggen wat een echte libel is. De lezer die dat wil weten kan dat vinden in echte libellen, waarnaar al in de openingszin een link zou moeten staan. Dat is het hele idee van wikilinks, en het basisprincipe bij het schrijven van elk artikel. Daarbij gaat nu zoveel aandacht naar de uitleg van algemene kenmerken, dat de specifieke kenmerken van de platbuik ondersneeuwen in het woud van tekst, of zelfs onvermeld blijven. En daarnaast is het aantal woorden onnodig groot door overbodige uitlegjes en bijzaken. Zoiets heet wel een 'wollige tekst'.

Dat het anders kan, en veel beter, bewijst het overgrote deel van de andere artikelen over de in Nederland voorkomende libellen, die eind 2015 werden aangevuld met zeer ter zake doende informatie afkomstig van de website libellennet.nl (nu vlinderstichting.nl). Deze taalversie mag best trots zijn op die reeks artikelen: to-the-point, met een hoge informatiedichtheid die specifiek het onderwerp van het artikel (die ene soort) betreft. Waar andere soorten genoemd worden is dat voor het vermelden van de verschillen met de behandelde soort. In die artikelen kan de lezer snel vinden wat hij/zij zoekt, zonder zich door een woud van ballast heen te moeten lezen.

Ik heb een zeer tijdrovende poging gedaan de overbodige, dubbele en onjuiste informatie eruit te snoeien, en de pagina op een vergelijkbaar niveau te brengen als die over de andere in Nederland voorkomende libellen. Mijn bewerking werd als 'vandalisme' ongedaan gemaakt. 77.164.133.132 1 mrt 2021 12:12 (CET)[reageer]