Overleg:Radiosity

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De informatie in dit artikel bevat onjuiste informatie. Ook het prentje dat geclaimd wordt met radiosity gerenderd te zijn is het waarschijnlijk niet, maar is hoogstwaarschijnlijk gerenderd met stochastische ray tracing.

Verklaar je nader.
Dat plaatje komt van het Duitse artikel over radiosity. Ik kan dus niks zeggen over hoe het gerenderd is.
Radiosity is in essentie een eindige-elementen techniek. Dat wil zeggen, verdeel de scenes in polygonen, stel voor elke polygon een energie-balans vergelijking op, bereken alle vormfactoren, los stelsel op met een of andere numerieke methode. Dit resulteert in 1 kleur per polygon, die dan nadien met Gouraud shading kan 'gesmooth' worden. Essentieel is dat radiosity werkt met polygonen, en die polygon-structuur is herkenbaar in de berekende beelden.
Het prentje dat hier als radiositeit voorgesteld wordt heeft bollen (al zeer verdacht voor radiosity), en bovendien zie je geen interpolatiefouten in de schaduwen op de grond tgc Gouraud-shading op het polygon-grid. Dit zou eventueel door discontinutiy meshing opgelost kunnen worden, maar daar twijfel ik sterk aan.
Ik ben er voor 90% zeker van dat het met stochastische ray tracing gerenderd is, en indien niet, dan waarschijnlijk een multi-pass methode zoals radiosity + een final gather pass, maar dus zeker geen radiosity op zich.
Philip Dutre