Overleg:Rif-Republiek

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Onderstaande tekst komt uit het artikel over de Ait Touzine. Wellicht kan deze lijst van strijders beter hier, of in een nieuw lemma over de Rifoorlog? KKoolstra 27 mrt 2007 16:05 (CEST)[reageer]


Dit waren de Ith Tuzin die met Abd el Krim samenwerkten:

Muh u-Dadi n-Muhand Qaid over de Aith Akki in Aith Tuzin. Hij zou 2 jaar jaar qaid zijn.

Sha’ib n-Haij Amar u-Muhammadi n Imnithen Qaid over de Aith Akki in Aith Tuzin. Opvolger van Mu u-Dadi. Hij zou deze post 6 maanden bezetten. Hij overleed. Het gerucht ging dat hij werd vergiftigd wegens verraad.

Muh n-Amar n-Danutt Qaid over de Aith Akki in Aith Tuzin. Opvolger van Sha’ib n-Haij Amar en diens neef. Bleef aan als qaid voor maar enkele maanden.

Haij Awmar w-Allal n Isrimathen Qaid over de Aith Akki in Aith Tuzin. Opvolger van Muh n-Amar. Bleef aan voor 6 maanden.

Haij r-Arbi Ashtar Qaid over de Aith Mirish n Aith Akki in Aith Tuzin. Deze bleef aan tot de Spaanse bezetting.

Muhamed n-Ari Qaid over de Thahuwasth n Aith Akki in Aith Tuzin. Deze bleef aan tot de Spaanse bezetting.

Hammu n-Sillam Deze werd door de Aith Bir’aiz voorgedragen om Qaid te worden. Echter de Emir maakte gebruik van zijn veto en ontsloeg hem. Hij werd later Qaid over de Ijarrayen.

Muh n Bu Zaryuh n Aith r-Ahsin Deze werd door de Emir aangewezen als Qaid over de Aith Bir’aiz, Aith Tuzin.

Muh n Bu Imnudh Qaid over de Isqifath-Aith Bir’aiz, Aith Tuzin.

Muhand n-Kswa n-Si Muhand Ixen Qaid over de Aith Yihyi-Aith Tsafth, Aith Tuzin.

Mhand nj-Ahsin n-Hashimi Qaid over de Aith r-Ari-Aith Tsafth, Aith Tuzin.

Abd Esram n-Qadi Stitu Werd Qaid van de Aith Tsafth in z’n geheel. Nadat z’n voorgangers andere posities gingen bekleden. Hij zou niet lang Qaid blijven omdat de Spaanse/Franse overwinning in aantocht was.

Muhand n Bu r-Hrif Qaid over de Aith Ta’ban-Aith Tuzin. Zoon van Bu r-Hrif. Bleef Qaid tot dat hij gevangen werd genomen in Ajdir. Zijn vader had hardnekkig tegen Bu Taghyutsh(Bu Hmara) gevochten. Kwam per abuis om in 1920.

Bu Dar Volgde Muhand n Bu Hrif op als Qaid over de Aith Ta’ban. Hij diende al als Qaid onder Bu Taghyutsh (Bu Hmara). Werd later ontslagen wegens incompetentie.

Muhand Azzugwagh n Iminnuhan Qaid over de Aith Ta’ban-Aith Tuzin. Hij volgde Bu Dar op. Hij zou aan blijven tot het einde van de oorlog.

Muh n-Haddu n-Si Ari Qaid over de Igharbiyen op de vlakte, Aith Tuzin. Hij zou maar heel kort aanblijven omdat de Spanjaarden dit gebied weer vrij snel veroverden na het instellen van het Qaidshap. De Igharbiyen werden de eerste jaren nog door de eigen Aitharbi’in bestuurd.

Muh n-Shuhuas Qaid over Midar.

Mhand n-Hammadi Haddu Qaid over de Igharbiyen in de bergen.

Het artikel lijkt me niet neutraal. Te zeer geeft het het standpunt weer van het dappere leger van Riffijnen tegenover het grote brute Franse leger. Zeker zinnen als: 'De strijders van het kleine maar dappere Rifleger konden met hun geweren weinig uitrichten tegen de zware bombardementen, het artillerievuur, mosterdgas en de tankaanvallen.', lijken me erg gebruik maken van het Calimero-effect. BrightSide 12 feb 2010 01:42 (CET)[reageer]