Overleg:Samenreiskorting

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

zelfde start & bestemming[brontekst bewerken]

Ze hoeven dus niet de zelfde start & bestemming te hebben? Als we een nationaal systeem van armbandjes invoeren als je een kortingskaart hebt, kan je altijd bij mensen met een armbandje gaan zitten? Moeten de samenrezigers elkaar op einige wijzen kenenn of ook echt bij elkaar zitten?

Wel dezelfde route (dus start & bestemming), je hoeft elkaar niet te kennen (is niet te controleren) maar je moet wel bij elkaar zitten. eVe Roept u maar! 27 jun 2006 10:23 (CEST)[reageer]
Van waar haal je die route definitie? Volgens mij is dezelfde route ook als je maar een deel van het traject deelt.
Als degene zonder kortingkaart onderweg opstapt en zich wil voegen bij de ander die al in de trein zit, dan wordt het lastig als er ingangscontrole is.--Patrick 8 aug 2007 14:44 (CEST)[reageer]

Jaartrajectkaart[brontekst bewerken]

Volgens mij geeft een jaartrajectkaart ook recht op korting. thug_n_g 22 december 2008 12 49 CET

Dit wordt bevestigd op de NS-website onder Jaartrajectabonnement T Houdijk 22 dec 2008 14:39 (CET)[reageer]

de houder moet in het bezit zijn van een treinkaartje?[brontekst bewerken]

Volgens mij kan het volledige tweede punt verwijderd worden (dat de houder van een voordeelurenabonnement ook in het bezit moet zijn van een treinkaartje met korting). Dit is uiteraard niet meer dan logisch (dat je een treinkaartje aanschaft als treinreiziger), maar dit is, zover ik op ns.nl kan lezen, geen voorwaarde om de samenreiskorting te initiëren.

Want als ik het goed begrijp is de samenreiskorting zelfs geldig in het geval dat de houder van de voordeelurenabonnement zonder treinkaartje de trein instapt met een medereiziger (die wel een treinkaartje heeft met korting) , simpelweg omdat de voorwaarde luidt dat de houder in het bezit moet zijn van een dergelijk abonnement. Er zijn geen aanvullende voorwaarden binnen de context dat je zelf gebruik moet maken van de voordelen gebonden aan het abonnement voordat anderen er gebruik van kunnen maken.

Je zit uiteraard zelf wel met een dikke boete op zak zonder geldig treinkaartje, maar dat is niet relevant voor de samenreiskorting naar mijn mening. Zonder terugkoppeling zal ik de twee laatste punten aanpassen.

ov-chipkaart[brontekst bewerken]

Op www.ns.nl staat bij vraag en antwoord:

"samenreiskorting met een ov-chipkaart

Samenreiskorting is gekoppeld aan uw abonnement en niet aan uw OV-chipkaart. Als een abonnement is geladen op de OV-chipkaart waarmee u recht heeft op samenreiskorting dan mag u hier gebruik van maken. De voorwaarden voor samenreiskorting veranderen dus niet met de komst van de OV-chipkaart."

Alleen is het mij niet duidelijk hoe men dit voor elkaar wil krijgen. Een mogelijke verklaring si dat het systeem detecteert dat reiziger B vlak na reiziger A incheckte en dat reiziger B ook vlak na reiziger A uit checkte bij dezelfde poortjes, als A samenreiskorting heeft. Dit is echter slechts een persoonlijke gok. Weet iemand hoe het echt gaat worden uitgevoerd? Ik zal toevoegen aan de pagina dat samenreiskorting mogelijk blijft en dat het niet duidelijk is hoe dat gaat werken. thug_n_g 3 september 2009 19:52 CEST


Twee mensen met een Dal Voordeel abonnement samen met korting in de middagspits[brontekst bewerken]

Volgens de tekst is de Samenreiskorting onafhankelijk van de vraag of de houder van de kaart die recht geeft op Samenreiskorting zelf met korting reist. Het zou gaan om de (oude) voordeeluren, niet de daluren. Dit vind ik ook terug op de site van de ns. Dus in de middagspits reist bijvoorbeeld een houder van een Dal Voordeel abonnement zelf niet met korting, maar degenen die meereizen wel.

Dit is toch wel enigszins bizar. Zouden dan twee mensen met een Dal Voordeel abonnement samen toch in de middagspits met korting kunnen reizen omdat ze dan gebruik maken van elkaars meereiskorting? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Harrold68 (overleg · bijdragen) 25 dec 2012 19:10‎