Overleg:Serieschakeling

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

kerstverlichting[brontekst bewerken]

Zit Kerstverlichting niet in parallel?

want als ze in serie zitten en er een kapot gaat gaan ze allemaal uit. Bij parallel niet.

Ook brand bij serie niet alle lampjes parallel. {87.210.47.199 12 jan 2011 19:02 (CET)}[reageer]

Als regel zitten ze in serie. Maar ik geloof dat er in elk lampje een weerstandje zit zodat de rest blijft branden als er een stuk gaat. Draai je een lampje eruit, dan gaan ze allemaal uit. Handige Harrie (overleg) 12 jan 2011 19:13 (CET)[reageer]

theaterverlichting[brontekst bewerken]

er is me gevraagd om een stel theaterverlichtings units te reviseren, ze komen uit india of zo en het zag er allemaal erg rommelig uit,met hele oude porseleinen lampfittingen, hele oude bedrading met rubberen isolatie,en enorme sterkstroom aansluitpluggen . De units hingen per vier stuks aan een alluminium frame,en waren allemaal per vier stuks in serie geschakeld.

mijn eerste opwelling was om ze per frame (4 units) gewoon parallel te schakelen,maar nu twijfel ik toch, ik probeer te bedenken wat de reden kan zijn geweest om de units in serie te schakelen, maar het enige wat ik kan bedenken is dat als er een lamp stuk gaat ze het alle vier niet doen (dat ziet er beter uit dan een stukke lamp tussen 3 brandende), of dat ze daar misschien alleen maar een sterkstroom aansluiting hadden.

Is er misschien een andere reden om deze units in serie te schakelen,en zo ja, welke reden?