Overleg:Stoepa

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een stoepa is een massieve ronde structuur ???[brontekst bewerken]

Als een stoepa een massieve ronde structuur is, is een Thaise Chedi (één van de genoemde regionale namen voor de stoepa) geen stoepa. De Thaise Chedi heeft een reliekkamer, en soms ook meerdere ruimtes. Bovendien is de vorm ook niet altijd rond.

Voorbeeld: in Chiang Mai bevindt zich naast Wat Chedi Luang een tempel, Wat Phan Tao genaamd, die een (recente) Chedi heeft met 3 ruimtes voor relieken en andere voorwerpen, waaronder Boeddhabeelden.

Dus de definitie in de openingszin van dit artikel is onjuist, of de bewering dat Chedi een regionale naam is voor stoepa is onjuist.

En verder is het vreemd dat alleen de Chörten een variant wordt genoemd; is het niet zo dat alle regionale benamingen tevens varianten zijn?

FredTC (overleg) 25 nov 2011 14:33 (CET)[reageer]

Soorten stoepa's is eigenlijk soorten chörten ?[brontekst bewerken]

Als ik de teksten in andere talen lees, concludeer ik dat de vermelde Soorten stoepa's in het Tibetaans boeddhisme gangbaar zijn en het dus eigenlijk Soorten Chörten zijn. Zou het niet beter zijn deze tekst te laten verhuizen naar het artikel Chörten?

FredTC (overleg) 4 dec 2011 11:27 (CET)[reageer]

Als ik de Engelstalige pagina bekijk, kom ik tot een heel andere lijst van soorten stoepa's

  • Relic stupa
  • Object stupa
  • Commemorative stupas - hieronder vallen ook de 8 soorten Chörten die op deze pagina Soorten stoepa's worden genoemd
  • Symbolic stupa
  • Votive stupas

Deze indeling lijkt mij logischer. Die Chörten-soorten zouden dan het beste naar de pagina Chörten kunnen worden verplaatst, waardoor deze pagina ook wat meer inhoud krijgt.

FredTC (overleg) 19 nov 2012 05:42 (CET)[reageer]