Overleg:Stuitligging

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Tekst door anoniem geplaatst op Stuitbevalling; deze kan misschien in het artikel verwerkt worden:

Als er aan het eind van de zwangerschap een stuitligging wordt vastgesteld dan is de kans groot dat de baby zo geboren gaat worden. De voorkeur gaat echter uit naar een hoofdligging (hoofdje komt eerst) en daarom zal geprobeerd worden de baby die in stuitligging ligt na 36 weken te draaien naar een hoofdligging. Dit gebeurd d.m.v. draaien van de baby vanaf de buitenkant van de buik. In ongeveer 50% van de draaingen lukt het om de baby goed te leggen. De overige 50% blijft in stuitligging liggen en zal zo geboren gaan worden.
Werd enkele jaren geleden gedacht dat het voor de baby in stuitligging beter was om m.b.v. een keizersnede geboren te worden., tegenwoordig wordt daar toch heel anders over gedacht. Uit onderzoek is gebleken dat er op korte termijn er iets betere resultaten zijn te verwachten voor de baby die m.b.v. een keizersnede geboren wordt (bij een stuitligging). Op langere termijn (2 jaar na de geboorte)is er echter totaal geen verschil in kinderen die geboren zijn m.b.v. een keizersnede t.o.v. een vaginale, natuurlijke geboorte.
De risico's van een keizersnede zijn echter veel groter voor de moeder dan bij een natuurlijke geboorte. Dit geldt vooral bij een volgende zwangerschap en bevalling omdat er dan een litteken in de baarmoeder zit, die ernstige complicaties voor moeder en kind kan geven.
Bezin dus goed voordat U alleen maar vanwege het feit dat de baby in stuitligging ligt U kiest voor een keizersnede. Laat als het even kan daarom ook de baby draaien.

– gpvos (overleg) 30 okt 2005 00:38 (CEST)[reageer]

plaatsvervangende schaamte[brontekst bewerken]

Je schaamt je toch dood voor zo'n artikel, waarin wel een soort kwakzalverij genoemd wordt maar de stuitextractie niet eens! Liggingsafwijkingen was nog erger. Een artikel over de spildraai ontbreekt! Ik hoop dat er iemand komt die hier verstand van heeft. Ik ben dat niet; de laatste bevalling die ik bijwoonde was 22 jaar geleden de geboorte van mijn dochter. Ik had eigenlijke beide artikeltjes WIU willen maken, maar het zijn wel belangwekkende onderwerpen, dus heb ik ze met mijn 22-jaar-oude kennis wat afgesopt.Koosg 30 dec 2009 21:35 (CET)[reageer]

Meer dan tien jaar geleden is er een -niet blind- onderzoek gedaan naar de moxa een Chinese behandeling uit de middeleeuwen. Anonymus probeerde naar aanleiding hiervan de moxa therapie als "bewezen behandeling" te promoten, waarop terecht om een bron gevraagd werd. Hieris die bron[1] met meteen de kritiek er op[2] Kennelijk is er na tien jaar niet meer "bewijs" dan één bekritseerd onderzoek. Ik vind dit te weinig.Koosg 20 jul 2010 16:16 (CEST)[reageer]

  1. Moxibustion for Correction of Breech Presentation: A Randomized Controlled Trial; Francesco Cardini and Huang Weixin JAMA. 1998;280(18):1580-1584.
  2. JAMA. 1999 Oct 13;282(14):1329; author reply 1329-30; JAMA 1999 Oct 13;282(14):1329; author reply 1329-30