Overleg:Taekwondo

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Is de schrijfwijze Tae-Kwondo of Tai-Kwondo?

Volgens het Groene Boekje is de enige spelling: taekwondo. Kan iemand - met 'Wijzig titel' - de paginatitel naar die schrijfwijze aanpassen? Bedankt! Het is Taekwon-do

Je hebt gelijk. Gedaan. Jij bedankt voor jouw uitstekende taalcorrecties in het artikel ook. :-) Flyingbird 24 jul 2004 03:00 (CEST)[reageer]


schrijfwijze van TKD[brontekst bewerken]

Taekwon-do is in de geschiedenis opgesplitst in International Taekwon-do Federation (ITF) en in World Taekwondo Federation (WTF)-Olympische versie-. Bij ITF wordt deze sport geschreven als Taekwon-do, maar bij WTF is dat Taekwondo. Er is ook een grote verschil in het soort sparring, regels etc.

Taalfouten.[brontekst bewerken]

Beste Taekwondo geïnteresseerde,

Leef jullie uit op taalfouten en zins constructies. i.v.m. dyslexie zal het nooit mijn beste kant zijn. Ik hoop wel een bijdragen aan de site geleverd te hebben.

kimyoungseuk@taekwon.nl

  • De tekst 'NTA Nederlandse Taekwondo Associatie' is gekopieerd vanaf Taekwondo-associatie.nl. De vraag is dan ook of hiermee niet het copyright wordt geschonden? Wat te doen met de overgenomen tekst want ik gan geen copyright vermelding vinden op de website? Meijers 29 aug 2005 14:01 (CEST)[reageer]
    • Daar wordt inderdaad copyright mee geschonden. De tekst is inmiddels verwijderd. Voortaan mag je dat ook zelf doen, of in het geval dat een artikel volledig is overgenomen, het auteur sjabloon gebruiken en het artikel op de verwijderlijst zetten. Errabee 10:28, 11 november 2005 (CET)

einde discussie¿[brontekst bewerken]

Kunnen we deze pagina niet gewoon splitsen in tweeën. Een pagina voor originele ITF-Style en een voor de WTF-Style. Ik ben nog steeds bij de gedachte dat WTF en Taekwon-do andere sporten. Ik vindt het daarom ook irritant als mensen niet het verschil weten tussen beide sporten. Als ik over Taekwon-do begin, denken zij aan Taekwondo en als zij over Taekwondo beginnen denk ik aan Taekown-do. Ik vindt, zoals ik net zei, dat er meer duidelijkheid moet komen tussen de verschillen tussen beide sporten.

hiddie_altin@hotmail.com


In dat geval zou ik een algemene pagina voorstaan met daarnaast eventueel een wtf_taekwondo en een itf_taekwondo pagina waarin dieper wordt ingegaan op het eigene van de stijl. Als ik me niet vergis wordt het trouwens in het Koreaans door beide stijlen gewoon als 태권도 geschreven, doorzonder streepjes.

ITF onderdelen[brontekst bewerken]

Waar staat het stapsparring? Waar staan Tuls/Hyungs? Waar staat de geschiedenis van beide stijlen? Het begint namelijk bij de Chang Hun stijl (ITF). Daaruit is het WTF Taekwon-do ontstaan. Ik vind ook dat men ITF Taekwon-do moet verstaan onder Taekwon-do, en niet de WTF stijl.

Er zit namelijk een enorm verschil tussen deze 2 kunsten.

Voel je vooral vrij om het artikel aan te passen, zodanig dat het klopt! Sietske Een ecoloog is iemand die roept over de woestijn... 12 jul 2006 14:04 (CEST)[reageer]


Objectiviteit[brontekst bewerken]

Ik vind de toon van veel stukken in dit artikel verre van objectief. Krijg het gevoel dat de schrijvers voornamelijk beoefenaars van de ITF-stijl zijn die 'het WTF-taekwondo maar niks vinden'. Een en ander zou in een neutralere toon herschreven kunnen worden. 18 okt 2006 16:56 (CEST)

GEEN NAMEN[brontekst bewerken]

Ik weet niet wie steeds die Laurence Rase erbij zet, maar dat hoort dus niet. Zo blijft het artikel haar objectiviteit verliezen. Het is niet de bedoeling dat er allemaal komt te staan voor wie iemand uitkwam, wanneer en waarom.

Als er teveel onzin opkomt, dan kan het artikel gewoon beveiligd worden, en daar heeft niemand wat aan...

Plus aanvulligen zijn nu zinloos omdat het hele artikel opnieuw herschreven moet worden. We kunnen het beste hier eerst discusseren uit welke koppen het zal bestaan/welke info erop moet komen te staan ed. voordat er weer een "bewerk-oorlog" uitbreekt)

JassinV op 30.03.2007 om 12.00


Ik weet niet hoe ik een opmerking moet plaatsen, dus doe dar hier maar even. In het artikel staat dat Vladimir Poetin een 9de dan heeft, hetgeen suggereert dat hij Taekwondo beheerst. Dat is niet zo. Het gaat om een ere-titel die hij heeft gekregen; hij heeft Judo beoefend, geen TKD.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Peterwassenaar (overleg · bijdragen) 18 mrt 2015 15:18‎

Beste Peterwassenaar, bedankt voor deze opmerking. Hij valt hier een beetje midden op de pagina binnen, maar ook dan wordt hij opgemerkt. Ik heb het bronartikel gelezen, en daarna de tekst in de pagina aangepast. Onder Graduaties heb ik het verlenen van eregraden benoemd. Het is prima dat je het meldt op de overlegpagina van het artikel, maar desgewenst had je het ook zelf in het artikel mogen aanpassen. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 18 mrt 2015 15:58 (CET)[reageer]

opzet nieuwe artikel[brontekst bewerken]

Omdat het artikel inderdaad wel wat meer structuur kan gebruiken, hier een voorstelletje.

  • Wat is TKD (de inleiding van het artikel) kort
  • Geschiedenis, ontstaan (asjeblief geen 2000 jaar oud onzin). Wel duidelijk aangeven splitsing ITF en WTF (zonder waarde oordeel)
    • Geschiedenis van TKD in Nederland (introductie, huidige status)
  • Invloedrijke personen
    • Gen. Choi
  • Filosofie
  • Techniek (algemeen, eventueel met doorverwijzing naar een artikel met meer diepgang)
    • Poomse/Tuls
    • Hoshinsul
    • Sparring
  • Olypmische status
  • Gradaties (gups en dannen)
  • Zie Ook
  • Externe links (alleen naar organisaties)
  • Referenties

Kbarends 30 mrt 2007 14:35 (CEST)[reageer]


Ik ben het er mee eens. Als we die koppen aanhouden blijft het een beetje leuk. Andere koppen kunnen later worden toegevoegd. Wel moet alles opnieuw worden herschreven, zonder onzin of andere rotzooi die niets met het artikel te maken heeft.

JassinV op 31.03.07 om 21.20 (Ned. tijd)


Micha van der Meer 28 sep. 2008.

Ik denk dat je goed moet realiseren dat Taekwondo in alle vormen veranderd. Als je het over WTF full contact sparren hebt ga je melden dat er 4 personen zitten en/of elektronische punten telling. Hoe ga je het semi contact ITF/NTA systeem om? In de afgelopen jaren zie ik steeds minder “semi” omdat dit door de wedstrijd organisaties wordt getolereerd.

Neem je überhaupt het steeds populairdere Pro-Taekwondo en het “kyuktooki” (US term) mee als sparringselement? Bepalen leden van ITF/NTA/TBN hier de inhoud van de Wiki ? Zijn andere organisaties of niet aangesloten Taekwondo leden in zulke kleine getale dat ze niet als waarheid worden aangezien?

In Seoul is het de gewoonste zaak dat je Taekwondo stijlfiguren op muziek doet en hoe ga je met de nieuwste competitie onderdelen “High Jump” en “Demo” om?

Gedragen wij ons als een struisvogel en steken ons kop in het zand en praten over toen Taekwondo nog een kunst was of beperken wij ons tot de exameneisen (van wie dan?).

Ook in de Wiki Taekwondo geschiedenis staat “Taekwondo is vrij recent ontstaan uit Japans karate”. Dit raakt nog kant nog wal. Hier spreken we over waarschijnlijk een specifieke stijl die deze redacteur evangelist volgt ! Taekwondo heeft Japanse invloeden kan ik mee leven maar zolang de experts uit India, Japan, China en Korea er nog niet over eens zijn en bewijsstukken elkaar tegen spreken zou ik mij niet wagen aan dit soort uitspraken. Deze “gele paddestoelen” zouden zich meer moeten focussen op de mat in plaats van politiek.

Ik heb het geschiedenis gedeelte van Taekwondo nu grondig aangepast.Gyte75 (overleg) 21 dec 2012 20:10 (CET)[reageer]

aanvullingsvoorstel[brontekst bewerken]

kleine geschiedenis van de nederlandse taekwondo-grootheden. ik denk dat mijn goede vriendin Annemieke Buijs wel mee wil werken.....

Nederlands - Koreaans en Engels Koreaans[brontekst bewerken]

Graag zou ik willen voorstellen of alles in Nederlands fonetisch of alles in het Engels fonetisch te houden en te melden in welke taal het uitgesproken moet worden. Hangul wordt fonetisch vertaald in de taal waar je mee communiceert. In mijn beleving klinkt Guep / gup in het Engels echt anders dan Guep / gup in het Nederlands. Zo ook met hogu etc… of wees dan echt dapper en vertaal letter voor letter en zet dan in het kopje “Tai Kuön Do”. Ik weet dat onszelf ook aan schuldig maken maar ik hoop dat hier genoeg kennis zit om het recht te trekken.

Micha van der Meer 28 sep. 2008.

Beoefenaar van taekwondo: "taekwondoka" (of niet?)[brontekst bewerken]

Mijn bewerking (ondersteund met bron) waarin ik poogde in de lacune te voorzien dat niet genoemd werd dat een beoefenaar (meestal) een "taekwondoka" genoemd wordt (of genoemd kan worden) werd onlangs gewijzigd (als zou dat niet juist zijn), maar zonder de bron die 'taekwondoka' wél ondersteund te verwijderen. Merk voorts op dat de term "taekwondoka" in het woordenboek (De Dikke van Dale) staat als ëen beoefenaar van taekwondo":

taekwondoka
tae-kwon-do-ka
zelfstandig naamwoord · de (m/v) · taekwondoka's
1. beoefenaar van taekwondo

Misschien had erbij moeten staan dat het in de Nederlandse taal (meestal) zo genoemd wordt of kan worden, het is immers een Nederlandstalige Wikipedia, dus is het wenselijker om van de aanvaarde Nederlandstalige (of '"vernederlandste" termen) zoals opgenomen in woordenboeken en woordenlijstn uit te gaan. Hoe de beoefenaar in andere talen (of de talen van oorsprong) of dialecten genoemd wordt is wel interessant, en kan er zeker worden bijvermeld, maar daarmee was mijn toevoeging niet noodzakelijkerwijs verkeerd (zo staaft de aangehaalde bron en de woordenboekdefinitie). Merk ook nog eens op dat alleen in deze eerste greep van lemma's ook al het woord "taekwondoka" alom wordt gebruikt: Vietnam op de Olympische Zomerspelen 2000 - Gabon op de Olympische Zomerspelen 2012 - Tonga op de Olympische Zomerspelen 2016 - Gabon op de Olympische Zomerspelen 2016 - Kaapverdië op de Olympische Zomerspelen 2016 - Kazachstan op de Olympische Zomerspelen 2016 - Cambodja op de Olympische Zomerspelen 2016 - Virginia Lourens - Taekwondo op de Olympische Zomerspelen 2016 – Klasse tot 58 kilogram mannen - Marokko op de Olympische Zomerspelen 2016 - Trần Hiếu Ngân - Dominicaanse Republiek op de Olympische Zomerspelen 2016 - Kaburee Ioane - Afghanistan op de Olympische Zomerspelen 2008 - Tawin Hanprab - Tuy Hòa - Nguyễn Văn Hùng - Annemieke Buijs - Taekwondo op de Olympische Zomerspelen - Raheleh Asemani e.v.a. De complete zoekopdracht levert nog veel meer artikelen op waar deze naam voor de beoefenaar gebezigd word. Het lijkt me gewenst en gepast om het woordenboek te volgen, gesteund door bronnen (waaronder de bron die is blijven staan), en de andere varianten er vervolgens volledigheidshalve aan toe te voegen (waarbij bronvermelding natuurlijk gewenst is. Met vriendelijke groet, - martix (overleg) 1 sep 2017 03:53 (CEST)[reageer]

Volledigheidshalve heb ik dus ook de benaming taekwondoka weer teruggeplaatst (met extra bron, nu 2 totaal), en de taekwondo-in laten staan (dewelke wel nader bebrond mag worden). In mijn perceptie gaat het in het laatste geval om een vervoeging uit een aan taekwondo verwante taal (of taal uit of rondom het gebied waar takewondo zijn oorsprong heeft). Hoe meer over alternatieven voor (of varianten van) de term – voor een beoefeneaar die in zwang zijn – gemeld en besproken worden in dit lemma, hoe beter, maar daarmee hoeven andere (even correcte, en in die Nederlandse taal mogelijk de voorkeur genieten) benamingen niet onvermeld of zelfs weggehaald te worden. - Met vriendelijke groeten, martix (overleg) 1 sep 2017 04:25 (CEST)[reageer]
Nu het niet meer midden in de nacht is, e.e.a. nog eens goed doorgelezen, en de formulering aangepast en de nodige nuances en inachtnemingen erin opgenomen. De Van Dale die 'taekwondoka' benoemt is natuurlijk wel zeer gezaghebbend (of we dat nu willen of niet), en men kanook niet helemaal om die tientallen lemma's heen waarin de beofenaars ook taekwondaka's genoemd worden; die term kan in elk geval niet verzwegen worden, en graag zie ik mede-wikipedianen de term taekwondo-in water nader verklaren - liefst men vermelding in een woordenboek van de Nederlandse taal (zonder zo'n vermelding blijf het een barbarisme? - Groeten en alvast bedankt voor eventuele verduidelijking - martix (overleg) 1 sep 2017 11:39 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Taekwondo. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 20 sep 2017 19:14 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Taekwondo. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 26 nov 2019 22:55 (CET)[reageer]