Overleg:Tamfana

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Tanfana)

Tamfana in Twente? Nee![brontekst bewerken]

Fantasieën uit de 19e eeuw vormen geen goede basis voor wiki-artikelen, ook niet als iemand die in de fabeltjeskrant schreef, daar anders over denkt. De oud-Germaanse religie wordt wetenschappelijk bestudeerd en er zijn tientallen meer recente artikelen over dit onderwerp die laten zien dat deze informatie volledig achterhaald is, om te beginnen het handboekartikel van Hermann Reichert in RGA 30 (2005), maar ook grootheden uit het verleden als de (politiek besmette, maar wetnschappelijk onomstreden) historicus Jan de Vries.

De godin heette geen Tanfana, maar Tamfana. Het heiligdom bevond zich bij de Marsi die in het Roergebied woonden. Of zoals de Duitse wiki dit op gezaghebbende gronden meldt: "Der Göttin war offensichtlich ein Heiligtum lat. templum geweiht. Dieses wird allgemein in den Raum zwischen den Flüssen der Ruhr und der oberen Lippe lokalisiert."

De verwijzing naar Rudi Klijnstra, 'Tanfana, de Twentse godin', in: Frontier Magazine 22, nr. 2 (maart-april 2016) heb ik geschrapt. Het betreffende nummer bevat niet een dergelijk artikel en ik kom er ook niet achter waar het wel is gepubliceerd. Otto S. Knottnerus (overleg) 20 feb 2024 20:29 (CET)[reageer]